Fit en lekker in je vel door het leven?

‘Vet’ voor je zomerbody!
Op de foto Pim van Dorst van Improve Health

Door: Pim van Dorst

Het ultieme doel van veel mensen is fit en lekker in je vel door het leven gaan. Zowel gezonde voeding, voldoende training als je sociale contacten spelen hierin een grote rol. Een avondje stappen of gezellig wat drankjes in het café maar toch lekker een fit lichaam, wie wil dat nou niet.

Een fit lichaam en toch genieten van je alcoholische versnaperingen, dat is zeker mogelijk. Om dat voor elkaar te krijgen gaan we terug naar de basis, de energieproductie van het lichaam. Je lichaam haalt zijn energie uit de voeding die jij binnen krijgt. Dit kan uit de koolhydraten (uit bijvoorbeeld aardappelen, pasta of rijst), de eiwitten (uit bijvoorbeeld vlees, vis of zuivel) en vetzuren (uit bijvoorbeeld olijfolie, avocado’s, noten etc.). De vierde energiebron is de stof die vrijkomt bij de vertering van alcohol (we spreken nu even over de verbranding van alcohol om het simpel te houden). Alcohol heeft een naar effect, het belemmert de verbranding van vetzuren. In plaats daarvan gaat je lichaam de alcohol verbranden. De vetzuren die aanwezig zijn in je bloed heb je dus helemaal niet nodig! Heb je toch vette voeding gegeten en zit je in een calorieën overschot (meer energie ingenomen dan dat je verbrandt)? Dan worden de vetzuren opgeslagen in vetmassa!

Wat is de truc?

Uiteindelijk is het heel ‘simpel’ om het beste van beide werelden te realiseren:

Verlaag je vetinname op de dag waarop je van plan bent om te gaan stappen. Eet eiwitrijke voeding en koolhydraten na het avondje stappen. Laat je niet verleiden door het broodje shoarma maar neem thuis een stuk fruit met wat zuivel.

Door je calorie inname wat te verlagen voorkom je een (te groot) calorieën overschot.

Van de redactie:

Pim van Dorst is bewegingswetenschapper, voedingsadviseur en gecertificeerd personal trainer. In 2015 startte hij samen met zijn compagnons Steven Keverkamp en Lucas Kasanrokijat het bedrijf Improve Health op. Door kennis van fysiotherapie, bewegingswetenschappen en oefentherapie te bundelen hebben ze bij Improve Health een visie gecreëerd, gebaseerd op kennis en wetenschap met als doel de gezondheid, fysiek en mentaal te verbeteren.

Met deze visie verzorgen ze online personal trainingen met tools, tips en tricks om  gezondheid te verbeteren en resultaat te behalen.

vrijetijdamsterdam.nl

Volg ons op Snapchat: vrijetijdams