Nieuw recyclepunt voor kerstbomen in De Baarsjes
Foto gemaakt door: Kiran Aluvihare

‘MidWest en De Gezonde Stad organiseren inzamelactie met de buurt’

Amsterdam, 5 januari 2021 – De afgelopen jaren lagen de Amsterdamse straten nog weken na de jaarwisseling bezaaid met kerstbomen. MidWest en De Gezonde Stad besluiten dat het dit jaar anders moet, en organiseren op 7, 8 en 9 januari een recyclepunt in De Baarsjes. Kerstbomen uit de buurt krijgen hier een tweede leven.

Lokaal hergebruik

Het doel is om minimaal 300 kerstbomen in te zamelen en te verwerken tot houtsnippers voor in de tuin. Stadsdeel West stelt een hakselmachine beschikbaar, waarmee de ingeleverde kerstbomen ter plekke worden omgezet in hakselhout door vrijwilligers van MidWest. De houtsnippers worden gebruikt voor tuinpaden of worden gecomposteerd door omliggende buurttuinen zoals de Tuin van Jan en I Can Change The World With My Two Hands.

Enthousiaste buurtbewoners kunnen zich aanmelden via een aanmeldformulier op de website van De Gezonde Stad. Er wordt gewerkt met timeslots om het veilig te houden voor alle deelnemers. Jitske van der Goot, mede-organisator, namens De Gezonde Stad: “Met deze actie willen we op een positieve manier onderzoeken hoe de kerstboomtraditie groener en milieuvriendelijker kan worden. In een tijd van groeiende bewustwording over klimaatverandering en verspilling, willen wij laten zien dat er duurzamere oplossingen zijn. En dat je als Amsterdammer een steentje bij kan dragen.”

Zakgeldproject

Ook kinderen uit de buurt kunnen meedoen aan de actie. Anita Groenink, directeur MidWest: “Ik zie in deze buurt veel gezinnen die het niet zo breed hebben. Daarom koppelen we inzamelactie aan een zakgeldproject. Kinderen uit de buurt kunnen tijdens de inleverdagen een zakcentje verdienen door kerstbomen in te leveren voor 50 cent per boom. Ik kan alvast een paar kinderen uit de buurt aanwijzen waarvan ik nu al weet dat die heel fanatiek mee gaan doen!”

Over MidWest

MidWest is een sociale onderneming, een community enterprise, opgericht in 2012. Om een monumentaal schoolgebouw in Amsterdam West weer een levendige publieke functie te geven door plek te bieden aan lokale doeners. Sociale impact maken is ons doel. Dat doen we door culturele en sociale initiatieven en activiteiten een betaalbare en toegankelijke plek te geven. Met de inkomsten van de verhuur van zalen en werkplekken investeren we in de programmering en in talentontwikkeling van de initiatiefnemers, onze vrijwilligers, team en stagiaires. Geld verdienen is voor ons geen doel maar een middel om onze stad prettig en leefbaar te houden voor iedereen. Stichting MidWest is een initiatief van Arnoud Hekkens, Nathalie van Hoeven en Anita Groenink. Anita Groenink vervult sinds 2012 de rol van directeur/bestuurder.

Over De Gezonde Stad

De Gezonde Stad is een stichting die werkt aan een duurzaam Amsterdam, niet door er lang over te praten, maar door te doen. We sluiten kringlopen en werken we aan een groene en circulaire stad. We geloven in gedeeld eigenaarschap over de openbare ruimte en verbinden als onafhankelijke partij publiek, privaat en bewoners.

VTA Lifestyle

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Alliantie van Evenementenbouwers klaar voor 2021: “We moeten uiterlijk 1 februari weten waar we aan toe zijn”