Coach Bouwer luidt noodklok voor Eredivisie Vrouwen na zege VOC in Venlo

VOC stopt met samenwerking Bert Bouwer
Archieffoto: vrijetijdamsterdam.nl

VOC heeft zaterdagavond in Venlo ook de vierde wedstrijd op rij in de play-offs winnend weten af te sluiten. In Limburg won de ploeg van coach Bert Bouwer met 22-27. Door de zege blijft VOC koploper in de kampioenspoule. De winst in Venlo werd echter overschaduwd door het nieuws dat trainer Bouwer heeft besloten VOC na dit seizoen te verlaten.

Kansen niet benut

Bouwer, die kort na het duel tegen Venlo aangaf dat VOC het zichzelf moeilijk had gemaakt doordat de kansen niet werden benut, het verdedigend wel goed vond gaan en Sharon Bouter en Dominique Koppe prees vanwege hun goede spel, lichtte na afloop kort toe waarom hij heeft besloten de Amsterdamse vereniging na dit seizoen te verlaten.

Vertrek van Bert Bouwer

Bouwer liet doorschemeren dat de club en de spelers van de club uit Noord absoluut niet de reden waren van zijn vertrek. Bouwer: “VOC is een leuke club en ik vertrek hier echt met pijn in mijn hart. We hebben een ontzettend leuke groep. Maar goed, ik heb me er erg voor ingezet en bij de bond op aangedrongen dat wij als VOC een tweede trainingsavond met een complete groep moeten krijgen. Als dat niet lukt dan moet ik echt zelf mijn conclusies trekken.

Meiden motiveren

Momenteel ben ik meer bezig de meiden te motiveren voor bijvoorbeeld de wedstrijd tegen Venlo waar we al een aantal keer met grote cijfers hebben gewonnen, in plaats van dat ik die energie in de trainingen kan steken. Er zit echt een groot verschil in dynamiek op de vrijdagtraining en de rest van de week.

De meiden die doordeweeks thuis blijven, erbij werken en er vrije tijd in steken hebben het veel moeilijker dan de dames die handballen bij de HandbalAcademie. En begrijp me niet verkeerd, de dames die actief zijn bij de HandbalAcademie neem ik niks kwalijk en die gun ik het van harte, daar gaat het mij niet om.”

Bondscoach Nederlandse vrouwen

Bouwer, die in het verleden 11 jaar werkzaam was als bondscoach van de Nederlandse vrouwen en voor een kortere periode bij de mannen, vindt dat er door de bond veel meer aandacht besteed moet worden aan de Nederlandse clubs. “Er moeten eerst mensen bij de bond komen die niet alleen aan het Nederlands team denken en niet in de navelstreng zitten van de NOC*NSF.

We moeten mensen krijgen die goed bezig zijn en willen ontwikkelen en innoveren waar we echt beter van worden. Nu zijn ze alleen maar bang om hun eigen baantje te verliezen. Ze zeggen veel te doen maar er komt niks uit hun vingers”, aldus Bouwer.

Lede ogen van Bouwer

De oefenmeester ziet met lede ogen de Eredivisie bij de vrouwen achteruitgaan. “Er vertrekken dit jaar weer vijf of zes spelers uit Nederland naar het buitenland. De spoeling wordt hierdoor steeds dunner en dunner. Als je wel een miljoen per vier jaar besteed aan de HandbalAcademie en je wilt nog niet een tweede trainingsavond aan de clubs gunnen, dan ben je meer een egoïst en een wrank dan dat je bezig bent met het niveau van de handbalsport te verhogen.

Nederland handballand

Nederland staat als handballand op de kaart en we hebben een goed Nederlands team. Daar moet je mee doorgaan. Je moet nu denken aan de komende vier jaar. Je moet aan de basis werken. Het zijn de clubs van wie je de talenten krijgt en die dus aan de basis staan van het nationale succes. Ook gaan de transfergelden van de speelsters niet naar de club maar naar de bond.”

Laatste avontuur

Bouwer weet nog niet of VOC zijn laatste avontuur is. “Ik weet nog niet of ik helemaal stop. Wat ik wel weet is dat ik hier met een kampioenschap wil stoppen. In het dameshandbal ga ik zeker niet door. Wellicht ga ik iets bij de mannen doen maar daar ga ik eens rustig over nadenken.”

De Amsterdamse ploeg speelt aankomende zaterdag in Sporthal Elzenhagen de topwedstrijd tegen Quintus. Die week erna staat er weer een kraker op het programma. Tegenstander is dan regerend landskampioen Dalfsen.

Geschreven door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: welke sportclubs zijn er in Amsterdam?