Apollo stunt bijna tegen koploper Donar

Apollohal
Archieffoto: vrijetijdamsterdam.nl

Door: Bryant Abath

AMSTERDAM, 18 maart 2017 – Voor rust nam Apollo Amsterdam een ruime 44-30 voorsprong tegen een stroef spelend Donar. Na rust nam Lance Jeter het gewicht van de wedstrijd over van Dimeo van der Horst en leidde de Groningers toch nog naar de 73-81 overwinning.

Wie gedacht had dat de wedstrijd tussen Apollo Amsterdam en Donar na het eerste kwart al gespeeld zou zijn, kwam bedrogen uit. Sterker nog, Apollo Amsterdam liet Donar in de eerste tien minuten van de wedstrijd zweten. De Groningers moesten het doen zonder Chase Fieler, maar de Amsterdamse ploeg was ook bij lange na niet compleet. Niet alleen Max van Schaik, maar ook Hicham Kherrazi moest deze wedstrijd vanaf de bank toekijken.

Toch is het begin van de wedstrijd duidelijk voor de thuisploeg. Via meerdere scores van de, deze avond weergaloos spelende Dimeo van der Horst, loopt Apollo uit naar een 16-11 voorsprong. Donar-coach Erik Braal moet al vroegtijdig een time-out nemen. De ingreep van Braal biedt geen soelaas. Donar weet voornamelijk te scoren via Jason Dourisseau, maar Apollo gaat in de aanval verder en maakt het Donar in de verdediging ook enorm lastig. Van der Horst komt al op 12 punten met zijn driepunter, die voor een stand van 27-18 in het eerste kwart zorgt. Niet alleen Van der Horst tekent voor deze voorsprong, de Amsterdammers hebben ook veel te danken aan Jesse Markusse die deze wedstrijd inside sterk weet te scoren. Ook in de verdediging maakt hij het Drago Pasalic en Drew Smith erg lastig.

Donar lijkt in het tweede kwart terug te komen in de wedstrijd, maar niets is minder waar. Apollo Amsterdam gaat verder via opnieuw Van der Horst, die voor rust al op 19 punten staat. Ook Markusse gaat rustig door met het scorende en reboundende werk. Donar heeft het duidelijk lastig zonder Fieler in de bucket en dat resulteert in een 44-30 ruststand voor de thuisploeg.

Zoals verwacht komt Donar feller uit de kleedkamer. De gedoodverfde titelfavoriet staat bij rust dik achter, maar heeft de volgende twintig minuten om daar iets aan te doen. Dat lijkt bij het ingaan van de tweede helft te gebeuren. Meerdere scores van Dourisseau en Pasalic zetten de Groningers dichterbij de Amsterdammers. Echter, Apollo weet de basket weer te vinden via opnieuw Van der Horst, die deze wedstrijd goed was voor vijf uit vijf driepunters. Dan begrijpt de wegkapitein van Donar, Lance Jeter, dat de Groningers nu moeten doorgaan, want anders kan het allemaal weleens anders aflopen. Hij besluit meerdere driepunters af te vuren, waardoor Donar snel weer dichterbij komt. Drie driepunters van hem betekenen een verschil van nog maar één punt: 51-50. Donar lijkt het heft in handen te nemen, maar opnieuw is het Apollo dat via Sergio de Randamie en Van der Horst trefzeker is. Het derde kwart lijkt bij 56-56 te eindigen dankzij opnieuw Jeter, maar door een verre driepunter van Van der Horst staat Apollo nog altijd voor na het derde kwart.

Weer moet Donar tegen een achterstand aankijken, maar in het begin van het vierde kwart lijkt de Groningse verdediging te werken. Sean Cunningham zorgt met een and-1 voor een voorsprong voor Donar. Maar er overheen gaan de bezoekers nog altijd niet. Apollo scoort opnieuw via De Randamie en weet er daarmee nog een 66-65 voorsprong uit te halen. Het zal nog een lange tijd close blijven. Totdat Jeter met zijn vijfde driepunter de wedstrijd beslist voor de Groningers. Via vrije worpen loopt de regerend landskampioen nog lichtjes uit tot een eindstand van 73-81. Apollo was er dichtbij, maar een smalle rotatie deed de Amsterdammers de das om.

Bron: basketballleague.nl