Het verhaal achter Basketbalvereniging Amsterdam
Foto: Basketbalvereniging Amsterdam

“Een recent hoogtepunt was de deelname van het Heren 1 team (spelend in de 1e divisie) aan de bekercompetitie in seizoen ‘18/’19. Het team reikte tot de halve finales en speelde tegen teams uit de eredivisie goeie partijen”, aldus Basketbalvereniging Amsterdam voorzitter Her Koelmans. VTA Sport stelde de voorzitter een aantal vragen.

Wanneer is Basketbalvereniging Amsterdam opgericht?

BVA is opgericht in 1965. We bestaan dus inmiddels al zo’n 55 jaar.”

Waar staat Basketbalvereniging Amsterdam als club voor?

“BVA wil vooral ‘een club van de buurt’ zijn en blijven. Daarbij richten we ons vanuit de invalshoek sport en basketbal op het hele leven in de buurt. Topsport en breedtesport gaan bij ons ‘hand in hand’. BVA is een erg open en erg gezellige vereniging. We hebben een flink contingent aan buitenlandse spelers die (naast de sport) bij ons ook verbinding met de buurt, stad en Amsterdammers vinden.”

Wat is uw rol bij de club?

“Ik ben actief als (veteraan) speler, als coach, als gewoon bestuurslid (met ‘zaaldiensten in het weekeinde’) en tevens voorzitter van de vereniging.”

Hoeveel teams zijn er? Hoe gaat het met de prestaties van deze teams?

“BVA heeft momenteel 21 wedstrijd spelende teams en daarnaast nog 4 groepen met recreanten die wel trainen maar niet in de competitie spelen. Elk seizoen zijn er teams die mee doen om de prijzen en/of kampioen te worden. Dat wisselt wel per team/seizoen. Dit is een heel raar seizoen, er stonden teams goed voor om hoog te komen in hun kampioensrace… maar die zal niet meer afgerond worden.”

Zijn jullie blij met het Van Hogendorp Sportcentrum?

“Dit is een beeld met plussen en minnen:

De omvang (het aantal velden in de dubbele hal) en de effecten op de kwaliteit van de velden na een recente opknapbeurt zijn positief. De prijs voor de huur was tot dit seizoen schappelijk. Het kroegje is één van de belangrijkste verworvenheden… veel leden komen hier graag bij elkaar.

Echter, de huur gaat komend seizoen met 15 % omhoog, de parkeerkosten zijn voor bezoekende teams en voor leden die wat verder weg wonen (na een verhuizing de stad uit) een steeds groter probleem aan het worden. Daarnaast is de communicatie vanuit het halbeheer over de planning van opknapwerkzaamheden een moeizaam gebeuren. Het is nog recent voorgekomen dat alle clubs ineens meer dan 3 weken geen gebruik konden maken van deze hal, midden in het competitieseizoen..”

Hoe gaat het bij Basketbalvereniging Amsterdam met de vrijwilligers?

“Goed. Sinds zo’n 10 jaar hanteren we de regel “spreiding van taken maakt dat mensen het beter kunnen doen en langer volhouden”. Er is een vaste ploeg die actief is in bestuur, train-/coaching-staf, technische commissie, feestcommissie enzovoort. De jeugd participeert daar ook nadrukkelijk bij. Gaandeweg slagen we er ook meer in de ‘buitenlanders (expats) te betrekken bij de dingen die ‘gedaan moeten worden’.”

Worden er naast Basketbal nog andere activiteiten georganiseerd?

“Toernooien, feesten en heel veel groepen uit de vereniging doen samen allerlei activiteiten.. maar daar participeert de club niet in.”

Hoe gaat het met de basketbalsport in Nederland?

“Niet zo best.

Waar de maatschappij vraagt om flexibilisering binnen sport en verenigingsleven heeft de nationale Basketbal bond erg lang vast gehouden aan allerlei vaste regels en afspraken. Men zegt nu meer in te willen spelen op de vraag uit de samenleving maar vooralsnog merken wij daar niet veel van.

Voorbeeld: de taaklast rond deelname aan competitie is hoog (spelers moeten ook ’tafelen’ en fluiten). De regels voor de extra taken worden steeds lastiger en strikter. Daarmee creëert de NBB een rem voor het aanmelden voor wedstrijd spelen. We hebben dus veel vraag naar recreatief spelen. De NBB regelt daar niets voor maar wil wel graag dat die leden worden geregistreerd én rekent daar ook weer kosten voor. Dús registreren we die leden niet. Voor BVA/de NBB zijn dat dit jaar al meer dan 60 leden.”

Wat is het hoogtepunt dat jullie tot dusverre met Basketbalvereniging Amsterdam hebben meegemaakt?

“Een recent hoogtepunt was de deelname van het Heren 1 team (spelend in de 1e divisie) aan de bekercompetitie in seizoen ‘18/’19. Het team reikte tot de halve finales en speelde tegen teams uit de eredivisie goeie partijen.”

Waar staat Basketbalvereniging Amsterdam over tien jaar?

“We hopen dat we dan de jeugd hebben kunnen uitbreiden (komen steeds veldruimte tekort) en over alle teams gekeken het speelniveau verder hebben kunnen verhogen.”

Waar kijkt de vereniging het meeste naar uit als straks de corona crisis achter de rug is?

“Gewoon weer lekker kunnen ‘ballen’… trainen, binnen en ook op buitenveldjes waar veel BVA-ers in de zomer in groepen te vinden zijn. Daarnaast missen we gezelligheid in ‘het kroegje’ ook erg”, laat voorzitter Her Koelmans ten slotte weten.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Het verhaal achter honk- en softbalvereniging Amsterdam North Stars

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam