Schaatsen in Amsterdam: waar kan het en welke schaatswinkels zijn er?
Ice*Amsterdam. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Wil je schaatsen in Amsterdam? In de hoofdstad zijn vele plekken waar het kan. Er zijn in Amsterdam ook een aantal schaatswinkels om schaatsen en toebehoren te kopen. Speciaal voor schaatsliefhebbers zetten we op een rijtje waar je kunt schaatsen in Amsterdam. Voor het gemak hebben we ook een overzicht van de schaatswinkels in Amsterdam voor je gemaakt. Deze winkels vind je onder in dit artikel.

Schaatsen in en rondom Amsterdam

Amsterdam

Jaap Eden IJsbaan

Op de Jaap Eden IJsbaan kun je terecht voor schaatsplezier. Het belangrijkste onderdeel is hier de kunstijsbaan. Je kan op deze locatie lessen volgen om beter te leren schaatsen. Het is ook mogelijk om hier zelf rondjes te schaatsen. Schaatsen huren kan bij Waterman Sport, naast de Jaap Eden IJsbaan.

Daarnaast zijn er nog veel meer dingen bij de Jaap Eden IJsbaan te beleven. Een aantal verenigingen ontplooien hun activiteiten op deze plek. Bij het Café kun je terecht voor een hapje en drankje. Vanuit deze horecagelegenheid is er uitzicht op de ijsbaan.

De schaatsbaan is op verschillende manieren te bereiken. Mocht je per openbaar vervoer reizen dan adviseren we je gebruik te maken van 9292.nl. De IJsbaan is per fiets goed te bereiken. Bij de ingang bevindt zich een grote fietsenstalling. Reis je per auto? Dan is het goed om te weten dat er een parkeerterrein is aan de Radioweg. Dit parketgedeelte ligt voor de IJsbaan. Gedetailleerde informatie zoals wel of niet betaald parkeren lees je via de site van de Gemeente Amsterdam.

Adres: Radioweg 64

Ouderkerk aan de Amstel

Landijsbaan IJsclub De Amstelbocht (Ouderkerk aan de Amstel)

Eén van die pareltjes om lekker rondjes te schaatsen in de frisse lucht is landijsbaan IJsclub De Amstelbocht. De schaatsbaan ligt aan het Molenpad tussen Amsterdam en Ouderkerk aan de Amstel en geeft je dat echte natuurijsgevoel. De Ouderkerkse vereniging telt maar liefst 1.400 leden en is daarmee één van de grotere ijsclubs van Nederland. Deze ijsbaan is bij vorstperioden het belangrijkste aandachtsgebied omdat de baan in de regio Amsterdam al jaren achtereen als eerste baan kan worden geopend voor de schaatsliefhebbers. Deze reputatie schept voor de ijsclub ook weer verplichtingen want na enige jaren verwacht men niet anders. Vergeet na afloop geen warme chocolademelk te bestellen in het knusse clubgebouw dat is gelegen tussen de groene weilanden.

Adres: Molenpad 1

Amstelveen

Poelster landijsbaan

De Amstelveense schaatsvereniging de Poelster is sinds 1964 actief met schaatsen. Het clubhuis ligt prachtig aan de Poel. Bij A.S.V. Poelster kun je het schaatsen zowel recreatief als in wedstrijdverband beoefenen en dat kan zowel op kunst- als op natuurijs. Echt je kunt hier heerlijk omringd door prachtige natuur rondjes schaatsen en de toegang is gratis. Daarnaast kun je ook lid worden van de vereniging waar ze faciliteiten bieden om het schaatsen gedurende het winterseizoen actief te beoefenen.

Leuke plekken om te schaatsen op natuurijs rondom Amsterdam
Jonge schaatsfanatiekelingen van Poelster! Foto credits: Schaatsvereniging De Poelster

Adres: Nabij, Doorweg

Diemen

Diemer IJsclub

De heerlijke natuurijsbaan van de Diemer IJsclub is het vermelden waard. Sinds 1992 hebben ze een natuurijsbaan op sportpark “De Diemen” bij de Sniep. Omdat hier zo’n 20 à 50 cm water staat kunnen ze snel en betrouwbaar natuurijs bieden als het vriest. Zodra er geschaatst kan worden op deze baan plaatsen ze deze informatie voor schaatsliefhebbers op de website van de IJsclub.

Leuke plekken om te schaatsen op natuurijs rondom Amsterdam
Diemer IJsclub is er bijna klaar voor!

Adres: Keulse Vaart 1001

Broek in Waterland

IJsclub Broek in Waterland

In Broek in Waterland ten noorden van Amsterdam ligt IJsclub Broek in Waterland die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Het Havenrak ligt in het oude centrum van Broek in Waterland en is de thuisbasis van deze ijsclub. Bij vorst vriest het Havenrak relatief snel dicht. Als gebleken is dat het ijs sterk genoeg is zorgen ze voor verlichting zodat er ook in de avonduren geschaatst kan worden. Bij sneeuw wordt de baan regelmatig geveegd om aanvriezing te voorkomen en indien nodig zorgt het lokale brandweerkorps voor een nieuwe bovenlaag als er door slecht ijs bijna niet te schaatsen valt. “Uiteraard mogen muziek en de broodnodige versnaperingen niet ontbreken. Bij de koek en zopie tent is het de gezelligheid dat de boventoon voert en dit komt niet in het minst door de zorgvuldig geselecteerde glüh wijnen en chocolademelk. Op de binnenbaan is er de mogelijkheid tot schoonrijden en ijshockey terwijl de echte stayers de buitenbaan verkiezen”, laten leden van de club enthousiast weten.

Leuke plekken om te schaatsen op natuurijs rondom Amsterdam

Adres: Dokter C. Bakkerstraat 11

Oostzaan

IJsclub Centrum Oostzaan

IJsclub Centrum Oostzaan is een heel actieve ijsclub met een fraaie natuurijsbaan. Als het eenmaal genoeg vriest ligt deze baan er prachtig bij. De zogenoemde ijsmeester checkt geregeld het ijs voor de schaatsliefhebbers. Bij de schaatsvereniging kun je ook leren schaatsen, wedstrijdschaatsen, en toerschaatsen. In de zomer kun je er skeeleren en fietsen.

Leuke plekken om te schaatsen op natuurijs rondom Amsterdam

Credits: IJsclub Cenrum Oostzaan

Adres: Twiskeweg 97

Schaatswinkels in Amsterdam

Oost

Waterman Sport

Waterman Sport is een origineel familiebedrijf. Het bedrijf stelt de langst bestaande schaatswinkel van Nederland te zijn. De locatie ligt naast de Jaap Eden IJsbaan. Er wordt volgens de medewerkers al decennia lang met schaatsen gewerkt. Door deze ervaring durven ze te stellen hun sporen in de schaatswereld meer dan verdiend te hebben. Het personeel dat hier werkzaam is heeft een hart voor de wintersport.

Voor vervoersopties naar deze locatie verwijzen we je naar de informatie hierboven bij de Jaap Eden IJsbaan. Wat leuk is om te weten is dat de Radioweg sport ademt. Zo ligt er onder andere ook het Sportpark Middenmeer. Op dit sportpark vele Amsterdamse voetbalclubs gevestigd.

Adres: Radioweg 64

Hyro Sports

Bij deze winkel kun je allerlei producten met betrekking tot schaatsen kopen. De items die je hier kunt kopen zijn onder andere in te delen in de categorieën langebaan schaatsen, tour schaatsen, IJshockey schaatsen, shorttrack schaatsen en comfort noren. Op de website lees je hierover meer details. Hyro Sports heeft eveneens vestigingen in Deventer en Enschede.

Hyro Sports ligt aan het Christiaan Huygensplein. Dit is een plein in Amsterdam-Oost, Watergraafsmeer, buurt Middenmeer. In de buurt is van alles en nog wat te beleven. Bij lekker weer is het leuk om dichtbij Park Frankendael eens te bezoeken. Deze shop ligt ook dicht in de buurt van Sportpark Middenmeer.

Adres: Christiaan Huygensplein 10

Zuid

Skate zone

Deze shop richt haar pijlen niet ‘alleen’ op schaatsen. Klanten kunnen hier terecht voor een groot assortiment aan inline- en rollerskates, (kunst) schaatsen, (stunt) steps en ijshockey. Je kan hier ook allerlei boards kopen. Ook voor onderdelen, accessoires, kleding, helmen en pads ben je hier aan het juiste adres.

Skate Zone bevindt zich aan de Ceintuurbaan. Deze straat ligt in de Amsterdamse wijk De Pijp. In de straat is van alles te beleven. Er zijn allerlei winkels gevestigd, maar ook een speelautomatenparadijs, filmhuis en een hoop horecagelegenheden. Een bekende straat in de buurt is de Ferdinand Bolstraat waar je ook lekker kunt shoppen. Dicht in de buurt ligt de Albert Cuypmarkt. Hier kun je terecht voor groente, fruit en levensmiddelen. Er zijn ook kraampjes met allerlei spullen en lekkernijen. Rondom de markt zijn vele horecamogelijkheden.

Adres: Ceintuurbaan 59

West

Skatedokter

De Skate Dokter is een shop in Amsterdam waar je rollerskates en inline skates kunt kopen. De medewerkers van deze Amsterdamse winkel adviseren over de aankoop van in-line skates, rollerskates, schaatsen, skateboards en stuntsteps. De producten zijn eveneens te verkrijgen in de online webshop. Onderhoud en reparatie van schaatsen behoort ook tot de dienstverlening. Je kunt hier dus ook je schaatsen laten slijpen!

Deze Amsterdamse winkel ligt aan de Jan van Galenstraat. Dit is een bekende straat in Amsterdam. De straat is gelegen in de Amsterdamse stadsdelen West en Nieuw-West. In de Jan van Galenstraat zijn nog veel meer leuke winkels om te bezoeken. Zo zou je een bezoekje aan het Erasmuspark kunnen overwegen. In dit stadse park is het onder allerlei weersomstandigheden lekker vertoeven. Je treft in het park ook een leuke horecagelegenheid. Hier kun je terecht voor een hapje en een drankje.

Adres: Jan van Galenstraat 161

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam