AMVJ Basketball: ‘Eerste Nederlandse basketbalclub wilt op naar de 100 jaar’
Afgelopen training van AMVJ Basketbal

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie sportverhalen in Amsterdam. In dat kader stelde we een aantal vragen aan Ferry Boer, erelid, penningmeester en actief spelend lid van AMVJ Basketball.

Kunt u iets vertellen over het ontstaan van AMVJ Basketball?

“Basketbal werd in 1928 bij AMVJ geïntroduceerd en in 1930 werd de basketbalafdeling officieel opgericht. AMVJ is daarom de eerste Nederlandse basketbalclub. De eerste bondscoach van het Nederlands team, Dick Schmüll, was de eerste trainer. In 1938 begon AMVJ in de Amsterdamse competitie om later in landelijke competities te spelen.”

Landskampioenschappen

“Het eerste herenteam behaalde in 1949, 1951 en 1955 het landskampioenschap. Het vrouwenteam werd landskampioen in 1961, 1965, 1967, 1968 en 1970. Het eerste herenteam betrad in 1966 de Eredivisie maar bleef daar slechts één seizoen.”

Het Leidsebosje

“Verder is vooral het Leidsebosje bekend onder AMVJ’ers en Amsterdammers. Wat nu het NH-hotel is aan de Stadhouderskade hoek Vondelstraat, was vroeger het AMVJ-gebouw met onderin het gebouw een zwembad en op de tweede verdieping een sportzaal. Ik heb daar zelf ook nog basketbaltraining gekregen.”

Wat is uw rol bij de vereniging?

“Mijn rol is op dit ogenblik penningmeester. Dit ben ik in het verleden van 1982 tot 2005 ook geweest.”

De impact van Corona

“De impact van Corona voor AMVJ is dat heel veel leden nu zijn weggebleven nu we weer kunnen beginnen waardoor we geen jeugdteams meer in de competitie hebben. Heren 1 staat er goed voor maar is eigenlijk een Heren 4.”

Willen jullie in de toekomst met meer teams de competitie ingaan?

“Natuurlijk willen wij met meer teams competitie gaan spelen en daarom zijn er nieuwe leden nodig. Er zijn nieuwe leden welkom van 8 jaar tot en met 80 jaar, jongens en meisjes, mannen en vrouwen.”

Kernwaarde bij AMVJ

“Een kernwaarde van AMVJ is dat iedereen die dat wil kan komen basketballen en met vooral veel plezier in het basketballen.”

Wat is het hoogtepunt in de historie van de vereniging?

“Hoogtepunten in de historie zijn wel de kampioenschappen van Dames 1 in de eredivisie met deelname aan de Europa Cup.”

Ten slotte

“Ik wil hier eigenlijk een oproep plaatsen aan oud-jeugd leden van AMVJ om weer te komen basketballen bij AMVJ. Het zou toch zonde zijn als AMVJ-basketbal zou ophouden te bestaan door de hele Corona crisis. AMVJ kan trainen in het mooie sportcentrum Ookmeer met drie velden en gratis parkeren voor de deur. Op naar de honderd jaar zou ik zo zeggen”, laat Ferry Boer ten slotte namens AMVJ Basketball weten!