Het verhaal van IJsclub Centrum Oostzaan

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar bijzondere verhalen in Amsterdam. In dat kader mag een artikel over de IJsclub Centrum Oostzaan niet ontbreken. We stelden een aantal vragen aan voorzitter Martin Vonk.

Is het mogelijk om IJsclub Centrum Oostzaan allereerst eens te introduceren?

“Wij zijn opgericht op 9 januari 1941 in Oostzaan en hebben ca. 1200 leden, waarvan er ca. 120 actief schaatsen op de kunstijsbanen in Amsterdam en Hoorn. Wij hebben een eigen landijsbaan die gelegen is in recreatiegebied Het Twiske met daarbij een fantastisch clubgebouw. Naast het schaatsen in de winter bieden we ook de mogelijkheid om buiten het schaatsseizoen in groepsverband te wielrennen en te skeeleren.”

Wie zijn de drijvende krachten die de ijsclub draaiende houden?

“Buiten de negen bestuursleden hebben we een groep vrijwilligers die elke week op dinsdag onderhoudswerkzaamheden verrichten aan het gebouw en het complex. Daarbij hebben we een mooie groep trainers en begeleiders voor de schaatsers van diverse leeftijden. En ook niet te vergeten onze sponsors, die in financiële zin vele activiteiten voor ons mogelijk maken.”

Het verhaal van IJsclub Centrum Oostzaan

Welke activiteiten worden er door IJsclub Centrum Oostzaan georganiseerd?

“Uiteraard zijn dat de schaatstrainingen op de Jaap Eden baan in Amsterdam en de Westfries in Hoorn. Daarbij hebben we een grote groep jeugd die op zaterdagochtend skeeleren in onze achtertuin Het Twiske. Evenals een groep wielrenners op dinsdagavond. Daarbij sluiten we elk jaar het skeeler- en schaatsseizoen af met een leuke BBQ, voor de sporters, ouders en ook de sponsors. Wij noemen dat van glijden naar rijden en van rijden naar glijden.”

Jullie hebben bij koud weer ook een landijsbaan. Daar kon recentelijk weer op geschaatst worden. Hoe was dat?

“Donderdag 11 januari hebben we onze ijsbaan opengesteld voor de groepen 5 t/m 8 van de Oostzaanse basisscholen. Schaatsende jeugd dat is waar we het voor doen. Het was dan ook fantastisch om de jeugd van Oostzaan te verwelkomen. Ook onze gratis uitleenschaatsen hebben hun nut weer bewezen. Ook als je geen schaatsen hebt kun je bij ons terecht.”

Verwachten jullie de komende tijd de landijsbaan te kunnen gebruiken?

“Dat is uiteraard moeilijk te zeggen. We hebben minimaal 7 centimeter ijs nodig en we weten allemaal wat daarvoor nodig is.”

Kan iedereen deelnemen aan de activiteiten bij IJsclub Centrum Oostzaan?

“Iedereen die in staat is om op twee ijzers of rollende wielen te staan is welkom bij ons. Mocht dit niet lukken dan hebben we altijd nog wel een plekje als vrijwilliger voor je. Op de dagen dat de baan open is verzorgen we uiteraard ook een uitgebreide koek en zopie en dat is ook altijd weer leuk om aan mee te werken. De ultieme Nederlandse folklore.”

Het verhaal van IJsclub Centrum Oostzaan

Spelen vrijwilligers en sponsors een belangrijke rol bij de club?

“Vrijwilligers en sponsors zijn uiteraard ook voor ons onmisbaar. Door de sponsorgelden kunnen we leuke activiteiten voor de jeugd organiseren. En de vrijwilligers zorgen ervoor dat de schaatsliefhebbers hun hart kunnen ophalen op onze eigen landijsbaan. Onmisbaar!”

Wat zijn de hoogtepunten in het bestaan van IJsclub Centrum Oostzaan?

“Dat is eigenlijk heel simpel te beantwoorden. Elke keer dat wij onze ijsbaan kunnen openen is weer een hoogtepunt.”

Nog iets toe te voegen?

“Schaatsen blijft een prachtige sport om te beoefenen. Nederlandser kan het bijna niet. En wij willen als vereniging zoveel mogelijk mensen hiermee kennis laten maken. En bij voorkeur op onze eigen ijsbaan in Het Twiske in Oostzaan. Voor de openingstijden check onze website.”

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam