Het verhaal van Wandelen&Zo

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam. We stelden een aantal vragen aan Bertus Vossepoel, voorzitter van Wandelen&Zo.

Wilt u Wandelen&Zo een introduceren?

“Wandelen&Zo is ontstaan doordat een aantal personen, die samen trainden bij een atletiekvereniging, door omstandigheden aan een Health Battle waren gekoppeld. Een Health Battle is voor mensen die het lastig vinden om op eigen kracht gewicht te verliezen. Het wandelen was een verplicht onderdeel, men kon punten verzamelen voor de groep. Hieruit is Wandelen&Zo ontstaan, de vereniging is in 2015 opgericht.

De organisatie achter Wandelen&Zo zijn een aantal vrijwilligers die wandelen leuk vinden. Het voordeel van een groep is dat je het niet alleen hoeft te doen en steun aan elkaar kunt hebben. Het bestuur heeft zelf ook meegedaan aan de Health Battle, hierdoor weet men wat het is om samen te wandelen en samen lief en leed te delen.”

Het verhaal van Wandelen&Zo

Wat is de doelgroep en is er veel animo om mee te wandelen?

“Wandelen&Zo is voor jong en oud het maakt niet uit en is voor iedereen gezond. Het doel is om het wandelen voor eenieder laagdrempelig te houden, niet alleen de conditie maar ook het sociale aspect speelt hierbij een rol. Wandelen&Zo is meer dan alleen maar wandelen het is een club voor en door iedereen. Wandelen&Zo heeft wandelbegeleiders die nodig zijn voor het begeleiden van onze mooie wandelingen. De animo is gemiddeld wij hebben ongeveer 25 leden in de wat oudere klasse.”

Wat is de verzamelplaats van de wandelingen?

“De verzamelplaats is Sporthal Gaasperdam Park hof 3 voor de navigatie. De 1e groep verzamelt om 8:45 uur en vertrekt om 9:00 uur, zij wandelen gemiddeld tussen de 10 à 15 km. De 2e groep verzamelt om 9:15 uur en vertrekt om 9:30 uur en wandelt gemiddeld tussen de 5 à 10 km, afhankelijk van de deelnemers(sters) en hoe goed men ter been is.”

Worden er steeds nieuwe routes bedacht?

“De routes die wij hebben zijn al bekend, als iemand een nieuwe route weet is dat altijd welkom. Nieuwe routes worden bedacht door eenieder die hier tijd voor heeft. Wandelen&Zo wandelt ook met regelmaat mee met bestaande grote wandeltochten zoals de halve marathon in Egmond aan Zee, dan wordt er b.v. 10 km met zijn allen gewandeld. Er is een wandelbegeleiderscommissie, hierin worden de routes per seizoen bevestigd.”

Het verhaal van Wandelen&Zo

Waarom is het zo belangrijk om te wandelen?

“Wandelen is gezond voor lichaam en geest, en je kan het op elk moment van de dag doen. Wandelen&Zo wandelt alleen op de zaterdagochtend. Soms gaan we ergens heen dan is de tocht de hele dag maar dat laten we van te voren weten. Wandelen&Zo is meer dan wandelen alleen, het is een club met mooie mensen die allemaal hun eigen verhaal hebben en die dit op hun eigen manier willen delen met anderen. Juist het delen van elkaars lief en leed maakt Wandelen&Zo bijzonder. Als iemand een tijdje niet geweest is dan wordt er een belletje aan gewaagt om te horen hoe het gaat. Nieuwe leden wandelen altijd met de 2e groep mee om te zien wat men vindt van wandelen en of men de afstand al aan kan.”

Wat is er zo leuk aan om wandelbegeleider te zijn?

“Wandelbegeleider is leuk omdat je mensen mag meenemen op jouw wandeling. Mensen die eigenlijk allemaal dezelfde passie hebben namelijk wandelen. Als wandelbegeleider let je erop dat eenieder bij de groep blijft en je geen onveilige situatie tegenkomt. Het wel en wee van de groep hou je als wandelbegeleider in de gaten. Gebeurt er iets onderweg dan is er een lijst voor de wandelbegeleider beschikbaar met telefoonnummers die men kan bellen.

Bij Wandelen&Zo heeft elke wandelbegeleider zijn eigen EHBO-tasje met daarin de benodigdheden zoals blaarpleisters, gewone pleisters, een tekenpen en nog een aantal zaken die nodig zijn om eerste hulp te kunnen verlenen indien dit nodig is.”

Het verhaal van Wandelen&Zo

Wordt er met de wandelgroep ook een gezellig koffie momentje ingepland?

“De pauze is voor onze groepen een belangrijk onderdeel, hier hoor je van elkaar wat er leeft onder de mensen. Een kopje koffie hoort erbij soms met wat lekkers maar soms ook niet.

Tijdens de koffie hoor je van anderen waar wandelingen zijn die misschien ook leuk kunnen zijn. Men vertelt wat er bij hen op dat moment leeft en dat is altijd waardevol. Luisteren naar elkaar daar gaat het om en tevens plezier hebben met zijn allen.”

Wilt u zelf nog iets toevoegen?

“Meewandelen kan altijd de eerste maand ongeveer 4 keer. Als men besluit om lid te worden zijn de kosten 7 euro per maand. Hiervoor krijgt men een shirtje met de naam van Wandelen&Zo erop. Daarnaast hebben we elk jaar een uitje waarbij Wandelen&Zo de onkosten voor haar rekening neemt en tijdens de jaarvergadering staat er vaak een lunch klaar. In december staat er als afsluiting van het jaar voor de kerst een kleine wandeling gepland met daarna koffie met wat lekkers”, laat Bertus Vossepoel, voorzitter van Wandelen&Zo, ten slotte weten.

Meer informatie: https://www.wandelenenzo.com

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam