Kroeg van de maand januari: Café Cees

Deze week lichten we voor kroeg van de maand Café Cees uit. Het kroegje draagt de naam van eigenaar Cees Geel, niet te verwarren met de bekende acteur uit de film Simon. Laat dat misverstand snel de wereld uit geholpen worden, voordat het management van de toneelspeler opnieuw voor de deur staat. Cees opende zijn bar aan de Ceintuurbaan in booming de Pijp in het voorjaar. In het pand zaten eerder verschillende, wat schimmige cafeetjes.

Nu staat er een mooie, fris ingerichte kroeg met een modern karakter. De sfeer is echter intiem en knus, en geeft dat echte kroeggevoel. De sympathieke barman, Cees zelf, staat vrijwel alle openingsdagen achter de toog. Het publiek bestaat vooral uit buurtgenoten, toeristen en studenten.

Op de foto eigenaar Cees vol trots voor zijn kroeg.

Cees gaat mee met de trend rond speciaal bier. Hij prijst zijn favorieten aan en kan je verder helpen aan de lekkerste brouwsels. De kastelein haalt zijn gerstenat het liefst bij kleine brouwerijen in de stad of uit de directe omgeving, zoals Brouwerij Zeeburg, Butcher’s Tears, De Twee Knaapjes, de Prael, Troost en BRUUT. Voor een lekkere maaltijd heeft de uitbater een creatief samenwerkingsverband gesloten met zijn Thaise buurman. Op speciaal verzoek bereidt deze kok een heerlijke hap voor de gasten.

De kroeg in Amsterdam is een ideale locatie om een feestje te geven. Daarvoor leent de gelegenheid zich uitstekend. Maar Café Cees is ook een echt spelletjescafé. Zelf raadt de barman het zogenaamde Ceesborden aan. Hoe dat in zijn werk gaat moet je daar zelf maar ervaren… Klassiekers als Rummikub en Scrabble zijn natuurlijk ook voorhanden. Mocht je echt fanatiek zijn dan kun je je ook inschrijven voor de competitieve spelletjesavonden.

Cees komt oorspronkelijk uit de kop van Noord-Holland, maar weet een echte Amsterdamse sfeer (‘gewoon simpel plakje ossenworst en een bitterballetje’) te creëren. De kroeg is een aanwinst voor de Ceintuurbaan, die in opkomst is. Een bezoekje is zeker de moeite waard. En als de drukte het toelaat, speelt Cees zelf ook een spelletje Yahtzee met je mee aan de bar. Aan de verliezer schenkt de vriendelijke krullenbol voor straf met een geslepen glimlach graag een exotische versnapering in.

Café Cees, Ceintuurbaan 206, Amsterdam, de Pijp

Eelko Mink

Door de redactie:

Eelko Mink is Amsterdam-kenner, schrijver en media analist en schrijft voor ons iedere maand het artikel kroeg van de maand. Binnenkort verschijnt het artikel: kroeg van de maand februari!

vrijetijdamsterdam.nl

21 REACTIES