Gastheer Frans van Staveren staand voor Lokaal de Pijp.

Kroeg van de maand februari: Lokaal de Pijp

Door: Eelko Mink

In januari stond Cees met zijn café aan de Ceintuurbaan centraal in deze rubriek. Deze maand blijven we in de buurt. Om de hoek is opnieuw een pareltje voor de stad te vinden: Lokaal de Pijp. De kroeg, in een vorig leven beter bekend onder de naam Fonk, is gelegen tussen de woningen in de Dusartstraat, nabij de Ferdinand Bol, en valt zodoende niet zo op. Een bezoek is echter zeer de moeite waard.

Bij binnenkomst valt de hartelijkheid van kastelein Frans van Staveren al meteen op. Zijn naam wordt aangekondigd met krijt op een bordje boven de bar. ‘Uw gastheer vanavond is: Frans.’ Daar houden we van, zo’n klassiek element in een echte stadse kroeg.

Het bordje boven de bar.

En een gastheer is Frans zeker. Vol enthousiasme verhaalt hij bijvoorbeeld over zijn uitgebreide collectie aan speciaalbieren. Daarbij komt de barman zelf graag even naast je zitten om geduldig en vol passie het pilsje, dat volgens hem het beste bij je smaak past, toe te lichten. Dames spreekt hij steevast aan met “schat”. Frans is zo’n echte Amsterdamse kroegman, ad rem, vol met humor en een gevatte, vlotte babbel.

Kastelein Frans van Staveren.

Lokaal de Pijp biedt diverse speciaalbieren aan. Noemenswaardig is het verbond met de buurvrouwen. Deze dames hebben hun eigen bierfabriekje ‘Gebrouwen door Vrouwen’. Het initiatief van de zussen heeft inmiddels landelijke bekendheid. Hun pilsjes zijn dus onder meer te proeven in Lokaal de Pijp. Maar ook voor andere smaken van lokale brouwerijen kun je terecht bij deze Gastro Pub, zoals ze zich zelf omschrijven. Er worden maar liefst 75 verschillende biertjes aangeboden. Daarnaast is het eten er prima, ‘herkenbare gerechten van zoveel mogelijk lokale producten’ (Slagerij de Wit, Old Amsterdam, bakkerij Hartog).

Ook organiseert de kroeg in Amsterdam wekelijks een pubquiz. Geen doorsnee vragenrondjes zoals dat elders in de stad veelvuldig gebeurt. De kroeg heeft een internationale reputatie. “Er worden zelfs speciaal teams ingevlogen uit Ierland…” Spelers worden echt uitgedaagd met lastige vraagstukken op hoog niveau. Het café onderscheidt zich verder door naast een echte muziekquiz ook edities te organiseren in het Engels, Frans en Italiaans.

Je buitenlandse vriend of vriendin hoeft dus niet meer thuis te blijven als je naar de pubquiz gaat. Neem deze gezellig mee, de taalbarrière is geen enkele belemmering meer. Een ideaal uitje dus voor de vele expats in de stad.

De rage rondom de bootcamps gaat niet voorbij aan Lokaal de Pijp. Het café geeft er echter een originele draai aan. In samenwerking met Home of Sports krijg je eerst een fanatieke training, om na afloop onder het genot van een drankje en bitterballen die oefeningen nog even te ‘evalueren’. Deze Bier & Bitterballen Bootcamp is een prima combi tussen sport en ontspanning.

Kortom: Lokaal de Pijp is een heerlijke buurtzaak, waar je gastvrij ontvangen wordt en je lekkere lokale producten kunt proeven. Barman Frans en zijn collega’s zullen je met open armen ontvangen.

Lokaal de Pijp, Dusartstraat 51, Amsterdam, de Pijp

Eelko Mink

Door de redactie:

Eelko Mink is Amsterdam-kenner, schrijver en media analist en schrijft voor ons iedere maand het artikel kroeg van de maand. Binnenkort verschijnt het artikel over de kroeg van de maand maart

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Workout trainingen in sarphatipark