REDENEN OM TOCH ECHT TE GAAN DANSEN VANAVOND

REDENEN OM TOCH ECHT TE GAAN DANSEN VANAVOND

REDENEN OM TOCH ECHT TE GAAN DANSEN VANAVOND

Zo vlak voor het weekend leek het ons weleens een goed idee om je bij te praten over de positieve punten die dansen met zich meebrengt. Dansen is een geweldige manier om gewicht te verliezen, stress te bestrijden en sociaal te doen en nieuwe vrienden te maken. Studies hebben aangetoond dat dansen een goede manier is om je lichaam en geest gezond te houden.

Volgens een studie van The New England Journal of Medicine is dansen goed voor je geheugen en kan dit het ontwikkelen van dementie op latere leeftijd voorkomen. Sport kan volumeverlies van de hippocampus omkeren, dit is het hersendeel dat het geheugen controleert. De hippocampus krimpt namelijk van nature door het verouderingsproces. Dat wil zeggen dat verouderen een slecht geheugen met zich mee brengt en in sommige gevallen zelfs dementie tot gevolg heeft.

Pliés en spagaten, de sierlijke oefeningen die je balletdanseressen vaak ziet uitoefenen maken het lichaam ook flexibeler en minder stijf. Je hoeft daarom geen pointes aan te trekken, je kan ook thuis eenvoudige stretchoefeningen uitvoeren voor een gelijkaardig effect. Al snel zou dit moeten helpen bij gewrichtspijn en stramme spieren na het sporten.

Voel je je een beetje gespannen of heb je last van klagende collega’s? Zoek een danspartner op, draai de volumeknop open en zet op de werkvloer gewoon eens lekker de tango in. In een studie die verscheen in Journal of Applied Gerontology hebben onderzoekers ontdekt dat dansen met een partner en muzikale ondersteuning het antistressmiddel bij uitstek is.

Dansen kan je een mentale boost geven, dat blijkt uit een onderzoek naar de effecten van dansen op mensen met een depressie. Patiënten die deelnamen aan een intensieve en vrolijke dansles vertoonden minder symptomen en voelden zich vitaler.

Aerobics is net zo efficiënt als fietsen en joggen om kilo’s kwijt te spelen en spieren op te bouwen, dat beweren onderzoekers in de Journal of Physiological Anthropology op basis van een onderzoek.

Als je schrik hebt om te vallen, dan kunnen danslessen voor mentale rust zorgen. De Journal of Aging and Physical Activity zegt dat tangodansen het evenwicht bij ouderen verbetert. Dansen vraagt namelijk om snelle bewegingen en een goede houding. Zo stimuleert regelmatig dansen om stabiel te staan en meer controle over je lichaam te krijgen.

Nou, wij weten niet hoe het met jullie zit maar zelf gaan we een feestje uitkiezen om eens lekker een avondje te gaan dansen!

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Invloed op 1 kopje koffie op de hersenen