Het verhaal achter Balletschool de Kattensprong
Foto: Balletschool de Kattensprong

“Verder hebben we een groep vrijwilligers waar wij erg dankbaar voor zijn, die ons, veelal achter de schermen, ondersteunen bij speciale evenementen, zoals voorstellingen, examens en workshops”, aldus Lisanne Geerts namens Balletschool de Kattensprong.

Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter Balletschool de Kattensprong en stelde een aantal vragen aan Lisanne Geerts.

Wilt u ‘Balletschool de Kattensprong’ introduceren?

“Vijf jaar geleden heeft Lisanne Geerts de beslissing gemaakt om Balletschool de Kattensprong op te richten. “Kattensprong” is de Nederlandse vertaling van de bekende balletpas “pas de chat”. Onze jonge, kleine balletschool is inmiddels een bekend begrip geworden in de buurt en we blijven groeien.”

Kunt u iets vertellen over de locatie van de balletstudio?

“Wij geven het merendeel van onze danslessen in Amsterdam-West. Wij huren daarvoor een mooie ruime zaal van basisschool KBS de Springplank, vlakbij Mercatorplein en het Bos en Lommerplein. Daarnaast geven wij ook lessen in ‘s-Hertogenbosch, in het gebouw van basisschool BBS de Kruiskamp. Tot slot geven wij ook nog danslessen voor Participe Amstelland in Amstelveen, in Wijkcentrum Westend bij Westwijkplein.”

Wilt u de docenten eens in het zonnetje zetten?

“Momenteel is juf Lisanne onze enige vaste dansdocente en zij heeft zowel de artistieke als zakelijke leiding over de balletschool. Aangezien de balletschool een erkend leerbedrijf is wordt juf Lisanne in de lessen regelmatig ondersteunt door jonge stagiairs, die zij opleidt tot dansdocent. Zo heeft juf Sem het afgelopen jaar stage gelopen in ‘s-Hertogenbosch en zijn we er trots op dat zij ondanks het Corona-virus inmiddels afgestudeerd is aan de Utrechtse Dansacademie (MBO). Verder hebben we een groep vrijwilligers waar wij erg dankbaar voor zijn, die ons, veelal achter de schermen, ondersteunen bij speciale evenementen, zoals voorstellingen, examens en workshops.”

Is de ‘Balletschool de Kattensprong’ geschikt voor jong en oud?

“Wij bieden danslessen aan voor leerlingen vanaf 1,5 jaar oud. Als jonge balletschool zijn de meeste van onze leerlingen van de peuter- en basisschoolleeftijd. Bij voldoende interesse geven wij echter ook gewoon lessen aan tieners en volwassenen.”

Wat voor soort lessen worden er aangeboden?

“Voor de jongsten geven wij speciale introductielessen Peuter- & Kleuterdans, waarbij we een brede dansbasis, muzikaliteit en expressie ontwikkelen. Vanaf 5 jaar oud bieden wij vervolgens combinatielessen in zowel de dansstijlen Klassiek Ballet, Acro en Contemporary Modern Jazz als de dansstijlen Show, Musical en Tap. Hierbij volgen wij de internationale syllabus van de IDTA (International Dance Teachers’ Association); een goed opgebouwd curriculum dat al vele professionals heeft opgeleid. In onze danslessen werken we eraan om een goede techniek te behalen op een ontspannen, veilige en speelse manier, met het accent op expressie en plezier. De klassen zijn klein, van 5 tot maximaal 15 leerlingen, zodat iedereen de nodige ruimte en aandacht kan krijgen.”

Worden er ook voorstellingen gegeven?

“Bij dansen is het belangrijk om een gevoel van theater en presentatie te ontwikkelen. Elk trimester (3 keer per jaar) eindigen wij dan ook in principe met de mogelijkheid om deel te nemen aan een leerlingenvoorstelling of internationaal dansexamen. Het afgelopen jaar was dit helaas niet mogelijk vanwege het Corona-virus, maar we hopen dat we onze normale planning komend schooljaar gewoon weer voort kunnen gaan zetten.”

Kunt u de workshops eens toelichten?

“Workshops hebben momenteel nog geen vaste plaats in onze balletschool, maar incidenteel doet er zich een mogelijkheid voor waar we graag gebruik van maken. Zo is het afgelopen schooljaar een collega IDTA-dansschool, Let’s Dance, helemaal uit België naar onze balletschool in Amsterdam gereisd om voor onze leerlingen een gezamenlijke workshop dag te houden. Dergelijke samenwerkingsverbanden zijn erg leuk en ook inspirerend voor de leerlingen om mee te maken!”

Wat is een bronzen leerlingenmedaille?

“Om goed te leren dansen, moet je jarenlang danslessen volgen, wat veel doorzettingsvermogen kost. Wij willen leerlingen dan ook stimuleren om te blijven dansen en degenen die dit doen daarvoor ook belonen. Ter ere van ons 5-jarig bestaan hebben wij daarom onze Bronzen leerlingenmedaille geïntroduceerd. Wanneer leerlingen al 5 jaar bij ons zijn, krijgen zij van ons een bronzen medaille, om deze prestatie niet ongemerkt voorbij te laten gaan!”

Worden er speciale evenementen georganiseerd?

“Elk jaar bieden wij alle leerlingen vanaf 3 jaar de mogelijkheid om mee te doen met internationale dansexamens. Er komt dan een dansprofessional van de IDTA uit Engeland naar onze balletschool toe, om onze leerlingen te zien dansen en hen te beoordelen. Er zijn daarbij verschillende mogelijkheden en niveaus. Succesvolle examenkandidaten krijgen een mooi dansdiploma, een rapport én een trofee! Daarnaast verloten wij onder de examenkandidaten ook nog een prestatiebeurs. Wij hebben overigens een 100% slagingspercentage, ondanks dat veel van onze leerlingen maar één keer per week les hebben. We zijn dan ook trots op hun prachtige resultaten.”

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

“Wij bieden iedereen de mogelijkheid om een gratis proefles bij ons te komen volgen. Aanmelden kan via onze website.  Wij werken in Amsterdam inmiddels al een aantal jaren samen met de gemeente Amsterdam, opdat kinderen met een Stadspas een trimester lang bij ons kunnen dansen voor een eigen bijdrage van slechts 5 euro! Wanneer ze de danslessen leuk vinden, kunnen wij hen ook helpen bij het doen van een aanvraag bij het Jongerencultuurfonds, zodat zij het hele jaar gratis bij ons kunnen dansen”, laat Lisanne Geerts ten slotte namens Balletschool de Kattensprong weten.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Cultuur

vrijetijdamsterdam.nl