“FLAMENCOAMSTERDAM is een flamenco dansschool die ik in 1999 heb opgericht. Het is een heel dynamische school met cursisten van zeer uiteenlopende nationaliteiten en van alle leeftijden. We organiseren cursussen, workshops, voorstellingen, privé lessen en events”, vertelt Teresa Jaldón namens de dansschool. VTA ging op zoek naar het verhaal achter FLAMENCOAMSTERDAM.

Op welke locatie zit de dansschool en kunt u iets over de studio vertellen?

Momenteel is de dansschool gevestigd in de schitterende danszalen van Chassé, in Amsterdam-West. Privélessen geven wij ook in een andere flamencostudio, Tussen de Bogen 95.

Wilt u de docenten eens introduceren?

Olga Baeza is een jonge Spaanse danseres en danslerares van Spaanse dans en flamenco, afkomstig uit Alicante. Ze brengt een fantastische mix van traditie en modern in haar danslessen. De andere lerares ben ik, Teresa Jaldón. Ik ben een danseres uit Huelva in Andalusië, en ik ben gek op mijn werk en het lesgeven. Ik verkeer in een voortdurend creatief proces zowel in mijn lessen als in de verschillende activiteiten die ik binnen en buiten de school organiseer.

Waar komt de passie voor het dansen van de Flamenco vandaan?

De passie komt tot mij door middel van de muziek, de manier waarop wij ons in Andalusië uiten, de dans, het landschap, de mensen, hun taal en hun humor. Flamenco is ongetwijfeld een vorm van leven, mijn vorm van leven.

Wat betekent muziek voor u?

Alles. Ik kan me geen leven zonder muziek voorstellen. Muziek is niet alleen instrumentaal, maar ook het geluid van de golven van de zee, van mijn dorp, het zingen op de volksfeesten of thuis: het leven is muziek!

Is ‘FLAMENCOAMSTERDAM’ voor jong en oud?

Absoluut, flamenco is als dans voor alle leeftijden, het is een kunstvorm en kent als zodanig geen grenzen, dat maakt het zo groots en mooi. Natuurlijk is het voetenwerk van de ene sneller dan dat van een ander, maar die ‘’spirit’’, de beweging is er altijd. Ik heb heel oude mensen heel mooi zien dansen! En hetzelfde geldt voor kinderen.

Wat voor soort lessen worden er aangeboden?

Onze lessen zijn gericht op een heel gevarieerd publiek, van leerlingen die vanaf zero beginnen tot leerlingen die al meer dan tien jaar bij ons lessen volgen en die een hoog niveau hebben bereikt en prachtig kunnen dansen. We bieden nu ook Spaanse klassieke dans aan, een combinatie van klassieke dans en flamenco met gebruikmaking van attributen als castagnetten, waaiers, mantón etc.

Is er speciale danskleding nodig in de lessen?

We raden altijd makkelijk zittende kleren aan en goede schoenen. Je goed voelen is het belangrijkste. Omdat we stevig oefenen, raden we aan om althans de eerste jaren broeken te dragen en T-shirts zodat we goed de houding van het lichaam kunnen zien wat bij de eerste cursussen het belangrijkste is. De rokken, bloemen etc. komen later wel.?!

Kunt u iets vertellen over de duurzame dancewear mode Teresa Jaldón?

Over het algemeen hou ik niet zo van de kleding voor lessen en de typische flamencodracht voor de repetities en voorstellingen. Vooral kleding die voornamelijk uit polyester en lycra bestaan en niet ‘’ademt’’ en met overdreven vormgeving, ligt me niet.

Daarom besloot ik om mijn eigen, exclusieve kleding te ontwerpen voor dans en uitgaan. Kleding die zich onderscheidt door comfort en een elegante en minimalistische lijnvoering, flatteus en van zachte, ademende stof, bamboe, katoen of viscose. Ideaal voor beweging!

Enkele Spaanse artiesten dragen al mijn kleren, onder wie Rocio Marquez en La Trini. En natuurlijk ook velen van mijn leerlingen.

Worden er ook optredens gegeven?

We zijn wel onze agenda aan het organiseren voor het komende seizoen zowel hier als in Spanje, maar onder de huidige omstandigheden kunnen we nog niets definitiefs toezeggen totdat de situatie zich weer normaliseert.

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

Dank u wel voor het contact opnemen met onze dansschool. Het is me een plezier geweest. Een fijne zomer gewenst met veel olé!!!!

Vrije Tijd Amsterdam bedankt Teresa Jaldón voor haar tijd en antwoorden. We wensen iedereen bij FLAMENCOAMSTERDAM een mooie toekomst toe.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Cultuur

vrijetijdamsterdam.nl