Het verhaal achter Shaheen's Buikdansschool de Buikdanslijn
Foto credits: Robert Pennekamp

“Shaheens’s Buikdansschool heet eigenlijk de Buikdanslijn. Het is een Buikdans-school voor vrouwen en meisjes, waar je kunt leren buikdansen”, vertelt Shaheen namens de Buikdanslijn. Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter de buikdansschool in Amsterdam Oost.

Op welke locatie zit de buikdansschool en kunt u iets over de studio vertellen?

De Buikdanslijn zit aan de Eikenweg 66, in Amsterdam Oost, op de hoek van de Vrolikstraat. Daar is ook de Buikdanswinkel gevestigd. De Buikdansstudio is helemaal ingericht in Oriëntaalse stijl, je danst dus tussen de buikdanskostuums.

Wat is buikdansen precies?

Het is een dans voor vrouwen en meisjes van elke leeftijd en elk figuur! Je gebruikt niet alleen je buik, maar je danst, golft, trilt en wiegt met je hele lichaam. In het Oosten is deze dans van vrouwen onder elkaar al eeuwenlang een manier om plezier te maken, om je te uiten en soepel te blijven.

Buikdansen is een oneindige bron van vrouwelijkheid, kracht en inspiratie. Oorspronkelijk, duizenden jaren geleden, was het een vruchtbaarheidsdans, een ritueel ter ere van de scheppingskracht en van het leven. Tot op de dag van vandaag staat de buikdans nog steeds symbool voor plezier en levensvreugde! Buikdansen is lekker voor je lichaam, het geeft je energie, je spieren worden er soepel, stevig en ontspannen van en je wordt er blij van!

Wilt u de docenten eens in het zonnetje zetten?

Op dit moment ben ik de enige buikdans lerares, omdat wij in een periode zitten dat er minder cursussen gegeven worden. Maar als het weer drukker wordt, geven de danseressen die ik heb opgeleid ook af en toe weer cursussen.

Op welke doelgroep focust ‘Shaheen’s School’ zich?

Vrouwen van elke leeftijd : écht, de leeftijd in mijn groepen is gemengd van 16 tot 75 jaar. Dat is juist het leuke aan deze dans! De vrouwen die komen dansen bij ons in Amsterdam zijn net zo divers als de bevolking van onze stad: vrouwen met elke achtergrond, afkomst en taal dansen samen, want de buikdans verbindt ons allemaal. En soms geef ik les aan meisjes van 6 tot 12 jaar.

Welke cursussen worden er aangeboden?

Buikdanslessen voor alle niveaus: vanaf absolute beginners, tot vergevorderden. Ook buikdanslessen voor 50+ dames op een rustiger tempo. Je kan bij onze school ook een opleiding tot Buikdanseres of Buikdans lerares volgen. En ik geef Coaching aan buikdanseressen die gaan optreden of les geven of danseressen die al lang lesgeven, als soort van bijscholing en inspiratie. Naast buikdanslessen geef ik ook cursussen rondom vrouwelijkheid zoals de “Magie van Vrouwelijkheid” en “Rituele Buikdans” en “Mindful Bellydance”.

Worden er ook optredens gegeven?

Zeker, ik regel ook buikdans-shows op aanvraag voor feesten, huwelijken en partijen. Je kunt via de Buikdanslijn dus ook een buikdanseres inhuren voor je feest!

Er is ook een buikdanswinkel/webshop, wat kan men daar kopen?

In de Buikdanswinkel-webshop.nl verkopen wij natuurlijk alle soorten en stijlen van buikdans kostuums: een breed assortiment aan buikdanskleding voor optredende danseressen en ook buikdans oefenkleding voor amateur buikdanseressen. Bijvoorbeeld sluiers, veel glitter, gouden schoentjes, vinger cymbaaltjes, buikdans boeken, buikdans muziek, harembroeken. Ook voor de allerkleinsten, meisjes vanaf 3 jaar, hebben wij buikdans pakjes met rinkelende muntjes.

Maar ook party kleding voor 1001 nachtfeesten, harem sluiertjes en topjes met wijde mouwen voor prinsessen en sultans om je te verkleden. En Bohemian gipsy kleding zoals rokken en heel veel juwelen, rinkelende armbanden en muntjes halssnoeren en oorbellen … Veel bezoekers noemen onze buikdanswinkel een schatkist of soms ook wel eens een snoepwinkel van 1001 Nachten. Dit is allemaal te vinden in onze webshop.

Worden er nog andere activiteiten aangeboden?

Jazeker. 1001 Nacht workshops voor vrouwen voor een bruid en haar vriendinnen, net als een henna-party. Kinder buikdansworkshops voor meisjes die jarig zijn, dan kan je met je vriendinnetjes leren buikdansen in onze buikdans studio! Zomer buikdans: elke zomer is er een divers programma met thema workshops, daar kan je dan op inschrijven als je eens wilt uitproberen of je buikdansen leuk vindt.

Heeft uw buikdansschool last van de Corona-crisis?

Vanaf het begin van de Corona tijd zijn onze buikdanslessen gestopt, wij als dansschool mogen geen les meer geven in deze tijd. Wij popelen om weer te gaan dansen, mijn leerlingen en ik kunnen niet wachten om weer lekker te buikdansen, wij zijn nu al een beetje in de buitenlucht begonnen en hopen dat wij begin juli weer gewoon open mogen!!!

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

Buikdansen is een heerlijke dans. Ik zie vrouwen en meisjes al decennia lang opbloeien en blijer, gelukkiger en gezonder worden en hechte vriendschappen opbouwen door deze dans.
Ik ben heel dankbaar dat ik mijn plezier in deze dans al mijn hele leven met zoveel mensen mag delen! Mensen die meer willen weten kunnen het beste een kijkje nemen op onze website!

VTA Cultuur

vrijetijdamsterdam.nl