Chassé Dance Studios: “Dansschool met buurtfunctie in Chassékerk”
Foto credits: Chassé Dance Studios

“Ik ben de oprichter en ontwikkelaar van Chassé Dance Studios. Ik heb de Chassékerk in 2011 aangekocht. Mijn visie was om een kwalitatief hoogwaardige dansschool te realiseren samen met een hotel en een gymzaal/theaterzaal onder één dak. De kerk was in feite in slooptoestand en de fundering was rot. Ik kon het hele gebouw laten slopen, maar besloot om het zo veel mogelijk te behouden. Alleen de begane grondvloer en achterkant van het gebouw werden gesloopt. Hierdoor ontstond er een mogelijkheid om een grootste inpandige kelder onder het bestaande gebouw in NL te realiseren. Zo groeide Chasse Dance Studios, met 9 dansstudio’s, uit tot de grootste dansschool van Europa, ontstaan uit een privaat initiatief en zonder enige subsidie. In zomer 2014 zijn de deuren geopend en sindsdien is de school steeds blijven groeien”, vertelt Lenny Balkissoon namens het team van Chassé Dance Studios.

Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter de dansschool in de Amsterdamse Chassékerk.

Wat voor lessen worden er aangeboden bij de Chassé Dance Studios?

“Wij bieden danslessen aan. Dit doen wij aan kinderen en volwassenen, amateurs en professionals. Het gaat hier om meer dan 25 diverse stijlen van klassiek, ballet, jazz tot hip-hop, dancehall en twerk. Je kunt voor bijna alles terecht bij Chassé Dance Studios.

Daarnaast bieden wij ook studio ruimte aan. Dit doen wij onder andere voor cultureel maatschappelijke ondernemers, dansdocenten, choreografen en theatermakers.

Diverse organisaties zoals de Henny Jurriens stichting en European School of Ballet worden door ons gehuisvest.”

De Chassékerk

“De Chassékerk was één van de moeilijkste herontwikkelingsgebouwen van Nederland. De kerk stond circa 20 jaar leeg. Op het moment dat ik het gebouw betrad voelde ik een zeer positieve energie. Dit was de plek waar mensen van de buurt bij elkaar kwamen en ik wilde dat opnieuw laten herleven.

Vanwege de huidige multifunctionele bestemming (Dansschool, Hotel, Restaurant, Gymzaal/Theaterzaal), brengt het gebouw opnieuw veel mensen bij elkaar, ongeacht leeftijd, afkomst en geloof.”

Heeft u contact met buurtgenoten, wat vinden zijn van het cultureel complex?

“Tijdens de ontwikkeling en het bouwproces waren er veel zorgen van buurtbewoners. Niet iedereen stond positief tegenover de aanstaande verandering.

Immers zou er een flinke ontwikkeling in de buurt plaats vinden na 20 jaar leegstaand.

Om deze reden hebben wij destijds een klankboordgroep van de buurt in het leven geroepen. De inwoners waren daarmee nauw betrokken bij de ontwikkeling. Op dit moment is iedereen blij met het project en iedereen in de buurt is erg tevreden met het resultaat. De Chassékerk is nu van toegevoegde waarde voor de buurt, waar iedereen gelukkig van profiteert.”

Het Grand Café

“Het Grand Café wordt sinds september 2019 door een nieuwe exploitant gerund, genaamd Sjas B.V. Het café is erg toegankelijk en je kunt er lekker eten en drinken. Zowel de buurt, als Amsterdammers, hotelgasten en dansliefhebbers komen daar graag.”

Zijn er ook mogelijkheden om kinderen met talent door te laten groeien?

Het nieuwe seizoen start vanaf september 2020. Vanaf dat moment fuseren wij met Toverfluit. Dit is een toonaangevende balletschool in Amsterdam, waar ze veel ervaring hebben met kinderlessen. Kinderen met talent kunnen bij ons extra begeleiding krijgen en eventueel doorstromen naar professionele dansopleidingen. Daarbij maken wij gebruik van onze uitgebreide netwerk in de dans- en opleidingswereld.”

Ouderen met Parkinson

“Wij hebben diverse projecten gedaan voor ouderen met Parkinson en andere beperkingen. Na het volgen van ballet lessen zijn de ouderen een aantal uur stabiel en voelen zij zich opgeleefd. Wij zijn van plan om vanaf het nieuwe seizoen dit op regelmatige basis aan te bieden.”

Wat is het eerste dat jullie doen na de coronacrisis?

“Vanzelfsprekend starten wij gelijk weer met dansen! We doen dit met een extra focus voor klantenbinding en kwaliteit van de diensten. Na de coronacrisis blijkt maar al te goed hoe belangrijk beweging voor iedereen is en dat vooral in groepsverband!”

Een vreugde dansje

“Dansen geeft de ziel vreugde! Als men blij is, doet men een vreugde dansje. Wij hopen dit zo snel mogelijk weer te kunnen doen”, laat Lenny Balkissoon ten slotte enthousiast namens het team van Chassé Dance Studios weten.

Voor meer informatie over de danslessen voor jong en oud kun je een kijkje nemen op de website van de dansschool.

Interview door:

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook -> Caissa Amsterdam: “Ambitieuze schaakvereniging waar sociale karakter voorop staat”