Ben je op zoek naar natuurgebieden in of rondom Amsterdam? De hoofdstad en haar omgeving kent vele natuurgebieden. In een natuurgebied kun je lekker tot rust komen. Er is veel natuur en je kunt er vaak lekker wandelen. Bij lekker weer zijn er vaak ook voldoende mogelijkheden om te recreëren en/of te zwemmen. In dit lijstje vind je natuurgebieden in en rondom Amsterdam.

Amstelland

Amstelland is een gebied dat is gelegen langs rivier de Amstel. Deze rivier stroomt door het zuiden van Noord-Holland en is een gekanaliseerde rivier. Officieel behoort Amstelland tot de Gemeente Amsterdam. De wateren die rond de rivier liggen worden ook gerekend tot Amstelland.

Geuzenbos

Het Geuzenbos is een natuurgebied in de Groote IJpolder tussen het Recreatiegebied Spaarnwoude, het bedrijventerrein De Heining en de Spaarndammerdijk. Het natuurgebied ligt ten noordoosten van Halfweg in het Amsterdamse stadsdeel Westpoort.

Ilperveld

Het Ilperveld is een natuurgebied in de gemeente Landsmeer. Dit stuk groen is eigendom van de stichting Landschap Noord-Holland. Het strekt zich uit tussen de dorpen Landsmeer en Den Ilp en het Noordhollandsch Kanaal bij Ilpendam en Watergang.

Natuurpark Vrije Geer

Het Natuurpark Vrije Geer is een klein groengebied nabij het dorp Sloten. Het natuurgebied ligt tussen de Plesmanlaan, de wijk Nieuw Sloten en het dorp Sloten.

Noorder IJplas

De Noorder IJplas is een zandwinningsplas. De Noorder IJpolder is gelegen in de vroegere Noorder IJpolder. Dit is ten noordwesten van Amsterdam.

Ouderkerkerplas

De Ouderkerkerplas is een voormalige zandwinput ten zuiden van Ouderkerk aan de Amstel. De Ouderkerkerplas is gegraven voor de aanleg van de A9. Het is een gebied met veel vogels en vogelkijkhutten eromheen.

Tuinen van West

Tuinen van West is een natuurgebied in Amsterdam Nieuw-West. Het gebied ligt aan weerszijden van de Osdorperweg in Oud Osdorp. Het gebied is een onderdeel van de Westrandscheg tussen de Westelijke Tuinsteden, de Haarlemmertrekvaart en de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder.

Twiske

Het Twiske is een recreatie- en natuurgebied en een typisch Noord-Hollands veenplassengebied in de Zaanstreek. Het ligt ten noordwesten van Amsterdam en behoort tot de gemeenten Landsmeer en Oostzaan.

Vliegenbos

Het W.H. Vliegenbos ligt in Amsterdam-Noord, tussen de Meeuwenlaan, Nieuwendammerdijk, Nieuwendammerkade en de Zamenhofstraat. Het is het oudste stadsbos van de gemeente Amsterdam.

Volgermeerpolder

De Volgermeerpolder is een natuurgebied. De Volgermeerpolder is gelegen ten Noorden van Amsterdam. Het gebied is jarenlang in gebruik geweest als vuilnisbelt. Er is jarenlang giftig vuil gestort.