Fietsen in de winter, zo doe je dat!
Foto credits: Pixaby

We fietsen wat af in de stad. Een beetje wind of regen houdt ons niet tegen, maar met sneeuw en gladheid wordt het toch wel wat oppassen. Zeker nu we hele dagen binnen zitten is de roep om een stuk te gaan fietsen een stuk luider geworden. Maar hoe zorg je er nu voor dat je ook heelhuids weer thuiskomt? Wij geven je met dit artikel een aantal handige tips die je de winter door zullen helpen zodat je lekker kunt blijven fietsen.

Bereid je goed voor

Het klinkt als een inkoppertje maar check voor je aan je winterse tocht begint toch echt even je banden en remmen. Als je fiets de nacht buiten heeft gestaan en het heeft gevroren dan doe je er bovendien goed aan om ook even je velgen te controleren. Zeker met velgremmen is een controle heel belangrijk.

Zadelhoesjes, je kunt ze misschien wat truttig vinden maar ze hebben ons hun waarde wel aangetoond. In plaats van water of ijs op je zadel zorgt dit handige stukje textiel keer op keer voor een droog en schoon zadel. Zet je zadel in de winter trouwens net iets lager. Zo ben je wat sneller met je voeten bij de grond als dat nodig is.

In de winter wordt het vroeger donker en met neerslag daalt het zicht nog verder. Zorg ervoor dat je dan ook goed verlicht op pad gaat. Zorg voor goede verlichting, dit bespaart je de nodige boetes en draagt enorm bij aan je veiligheid.

Mocht je net even wat verder fietsen dan het gebruikelijk ritje of met je bakfiets naar de slager in winterse omstandigheden, dan kan het handig zijn om alleen over gestrooide fietspaden te rijden. Wist je dat de Fietsersbond Routeplanner strooiroutes aangeeft? Even snel op de handige app kijken en er ligt een gestrooide route voor je klaar.

Doe de wintercheck

Zelfs midden in de winter is het nog niet te laat om je fiets eens goed na te laten lopen door een fietsenmaker. Zeker als je je tweewieler niet elke dag gebruikt, kunnen er her en der wat gebreken insluipen. Als je zelf handig bent kun je kleine onderhoudstaken zoals remblokjes vervangen of een ketting smeren misschien wel zelf doen, toch zal een fietsenmaker sneller de verborgen gebreken zien en ervoor zorgen dat je fiets er weer even tegenaan kan.

Juist met natte weersomstandigheden kan het zeker geen kwaad om ook eens naar het profiel van je banden te kijken. Wat ons betreft is het zeker die paar tientjes waard om je fiets eens goed te laten controleren.

Zorg voor de juiste kleding

Je kunt je op vrijwel alle weersomstandigheden kleden. Handschoenen en goede sokken zijn belangrijk. Omdat je lichaam er eerst alles aan doet om je torso warm te houden, zullen je voeten en handen het snelst koud aanvoelen. Zorg er ook voor dat je niet te dikke sokken draagt waardoor je schoenen te strak zitten. Hierdoor knel je je voeten af en worden ze juist sneller koud.

Hoe zit het met elektrische fietsen?

Net als “gewone” fietsen zal je zodra het wat kouder wordt, ook wat extra moeten zorgen voor je e-bike. Een accu bewaar je het beste bij een temperatuur boven de 10 graden. Als je ziet dat de accu minder dan de helft vol is, is het tijd om deze weer op te laden. Buiten opladen terwijl het vriest wordt sowieso afgeraden.

Je accu opladen kan je het beste thuis doen, maar als je de mogelijkheid hebt raden we je sowieso aan je fiets binnen te stallen. Niet alleen worden er elk jaar meer fietsen gestolen in Amsterdam, je ontwijkt zo ook vastgevroren sloten en remmen.

Mocht je geen mogelijkheid hebben om je fiets binnen te stallen, zorg er dan in ieder geval voor dat je een goede fietsverzekering hebt afgesloten. Wat wordt gedekt hangt maar net af van de dekking die je kiest, je kan bijvoorbeeld kiezen voor alleen diefstal, maar ook schade aan je fiets kun je verzekeren.

Conclusie: zo ga je veilig op pad deze winter

Foto credits: Pixaby

De meeste voorbereidingen om veilig de weg op te gaan in de winter kun je thuis al doen. Je kan kijken wat de beste route is en waar er gestrooid is. Je controleert de batterijen van je fietslampen en natuurlijk heb je een afspraak bij de fietsenmaker gemaakt voor de wintercheck. Check voor je vertrekt ook even of je banden hard zijn, je remmen niet vastgevroren zijn en probeer onderweg net iets verder vooruit te kijken dan je normaal al doet. Zo kom jij dit jaar zonder kleerscheuren de winter door.