Gemeente Amsterdam zet in op vrolijke viervoeters voor eenzame ouderen
Foto credits: fotograaf Bram Kloos

Stichting OOPOEH voorkomt en bestrijdt eenzaamheid door senioren te koppelen aan een oppashond in de buurt. Veel 55-plussers zouden graag van de gezelligheid van een hond genieten zonder de volledige zorg en verantwoordelijkheid te hebben. Nu veel senioren vanwege corona erg veel thuis zijn, is een oppashond een sleutel tot meer beweging, gezelligheid en contact in de buurt. De gemeente Amsterdam ziet de positieve impact en heeft besloten om in 2021 Stichting OOPOEH financieel te ondersteunen. Zo kan Stichting OOPOEH meer Amsterdamse matches mogelijk maken en eenzaamheid bij Amsterdamse ouderen voorkomen en bestrijden.

Stichting OOPOEH begon acht jaar geleden klein, maar al snel was er veel belangstelling, en vooral in deze coronatijd is er onder ouderen ongelofelijk veel animo om op te passen. Ellen Groneman, directeur van Stichting OOPOEH: “Veel ouderen zitten nu alleen thuis. Alle leuke dingen zoals vrijwilligerswerk en bridge-, zang- of dansclubjes zijn door corona gestopt. Juist nu vinden zij het extra fijn om wekelijks op een hond te kunnen passen. Lekker samen naar buiten. De buitenlucht doet een mens goed, en met een hond aan je zijde maak je sneller contacten in de buurt.”

Op Landelijk niveau wordt Stichting OOPOEH al jaren erkend als een belangrijke speler binnen de eenzaamheidsbestrijding. Minister Hugo de Jonge bracht op 4 maart een werkbezoek aan Stichting OOPOEH en zag hoeveel impact een oppashond kan hebben. “Een oppashond is een prachtige manier voor ouderen om meer te bewegen en contact te maken met mensen uit de buurt. Het klinkt als iets kleins maar is eigenlijk heel groot en betekenisvol”, aldus minister Hugo de Jonge.

Senioren en hondenbaasjes kunnen zich nu aanmelden – In Amsterdam en omgeving kunnen 55-plussers die een oppashondje zoeken en hondenbaasjes die af en toe een lieve oppas kunnen gebruiken zich aanmelden op www.oopoeh.nl of bellen naar 020-7853745.

VTA De Stad

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Gospel Festival Amsterdam viert Martin Luther King-dag