Kunstenaar Frankey schaatst Keizersrace op Amsterdamse grachten
Foto via Streetart Frankey

“Zelf uitgevonden waterschaatsmachine maakt ijs overbodig”

Vandaag, 15 januari 2021, op de ‘Dag van de Elfstedentocht’ schaatste kunstenaar Frankey in alle vroegte de befaamde schaatswedstrijd De Keizersrace* op de Amsterdamse Keizersgracht. Een hele prestatie, want met een temperatuur van boven de 0 graden was er geen ijs te bekennen. Frankey, aka Frank de Ruwe, ontwierp hiervoor een speciale machine waarmee je op het water kan schaatsen. Zo kan hij als die hard schaatsfan ook dit jaar zijn favoriete lokale race afleggen.

De waterschaatsmachine is een soort waterfiets met twee drijvers. Maar in plaats van dat je je zittend verplaatst in het water, sta je op twee lange geleiders met schaatsen eraan vast. Door de schaatsbeweging te maken wordt een propeller aangedreven. En die propeller fungeert als een soort buitenboordmotor.

Frankey is zielsgelukkig met zijn nieuwe uitvinding: “De Keizersrace is – naast de Elfstedentocht natuurlijk – mijn favoriete schaatswedstrijd. In 2012 werd voor het laatst deze fantastische rit gereden. De avond ervoor heb ik de afstand zelf afgelegd met vrienden. Het is een van de tofste dingen die ik ooit in Amsterdam heb gedaan! Op de dag zelf, 11 februari 2012, heb ik staan aanmoedigen. Zo indrukwekkend om te zien. Omdat we het schaatsen op de grachten nu alweer bijna een decennium moeten missen, wilde ik iets maken waarmee we de pijn een beetje kunnen verzachten. De eerste proefrit vanochtend beviel ongelooflijk goed. Ik ben meteen ook de winnaar van de Keizersrace van dit jaar, haha! Als het ijs uitblijft, lijkt het me geweldig om nieuwe alternatieve Keizersrace te houden op het water.”

*De Keizersrace is een schaatswedstrijd die gehouden wordt op de Keizersgracht in Amsterdam-Centrum, tussen de Leidsestraat en de Spiegelgracht. De winnaar van de race mag zich tot de volgende Keizersrace de Keizer(in) van Amsterdam noemen.

De Stad

vrijetijdamsterdam.nl

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam