Demonstratie tegen fascisme op Museumplein
Foto van een eerdere protestactie in Amsterdam. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Een tiental organisaties bestaande uit bezorgde burgers organiseren komende zondag een demonstratie tegen fascisme. De protestactie vindt plaats op het Museumplein in Amsterdam. De organisatoren vinden dat de ontwikkelingen in de Verenigde Staten voorbij de grenzen van het land gaan. Zij wijzen op de toenemende agressie waarmee extreemrechtse groepen wereldwijd te werk gaan. Ook hier in Nederland worden minderheden volgens de organisatoren steeds vaker onderdrukt en aangevallen.

Onderdrukking van de VS tot NL

Duizenden mensen gaven gehoor aan Trumps oproep om naar de Senaat op te trekken. Onder deze mensen waren veel nazi-aanhangers met antisemitische vlaggen en fanatieke complotdenkers. Zij werden amper gehinderd door politie of het leger en er doken zelfs berichten op van agenten die hekken voor ze openden of selfies met de vandalen maakten. De tegenstelling met de buitenproportionele inzet van de politie en het leger tegen de vreedzame Black Lives Matter sympathisanten kon niet groter zijn.

Wilders en Baudet

De organisatoren vinden dat ook in Nederland extreemrechtse organisaties steeds meer vaker en harder te werk gaan. Dat komt onder meer doordat extreemrechts gedachtegoed in de samenleving gevoed wordt door het verspreiden van haat en leugens door landelijke politici zoals Wilders en Baudet.

Extreemrechts gedachtegoed

Volgens de organisatoren leidt dit tot normalisatie van extreemrechts gedachtegoed in de Nederlandse samenleving. De antisemitische appgroep van de jongerenpartij van FVD, de islamofobische wetsvoorstellen van de PVV en de racistische uitlatingen van hooligans en corona-ontkenners zijn allang geen incidenten meer, maar onderdeel van de groeiende intolerantie in Nederland.

Haat richting kwetsbare groepen

In plaats van steun aan bijvoorbeeld vluchtelingen die naar Europa willen komen ziet de organisatie van de demonstratie juist steeds meer haat richting kwetsbare groepen. De afwezigheid van kritiek op deze extreem-rechtse tendens is oordovend. Terwijl kritiek hierop juist zo belangrijk is voor een gezonde, eerlijke en veilige samenleving voor iedereen.

Tegengeluid

“Wij laten vandaag een luid en duidelijk tegengeluid horen”, zegt woordvoerder Chaja Merk, waarna zij vervolgt: “De alsmaar groeiende opkomst van extreemrechts is een directe bedreiging tegen onze democratie en inclusieve mensenrechten. Dit kunnen we niet laten gebeuren. En dat kan alleen door de handen ineen te slaan en een tegenbeweging op te laten bloeien. Een beweging die staat voor sociale gelijkheid, solidair is met onderdrukte groepen en opstaat voor een eerlijke democratie. Dat is waarom wij vandaag hier zijn.”

Antisemitisme en racisme

“Laten we niet vergeten dat o.a. Nederland het racisme ooit naar de Amerika’s bracht. Dat de demonstratie op zondag valt is niet toevallig. FvD, de populistische partij die zich keer op keer schuldig maakt aan antisemitische en racistische uitlatingen, heeft deze zondag zijn eerste straatmoment in Volendam.”

Corona-maatregelen en veiligheid

De demonstranten staan op één van de grootste pleinen van Amsterdam op 1.5 meter van elkaar en dragen mondkapjes. Er is een sfeerbeheerteam aanwezig en flesjes met desinfectiegel worden door velen gebruikt. “Wij zouden ook liever thuis blijven, maar demonstreren is naast een recht vandaag ook een noodzaak”, laat de organisatie ten slotte weten.

Ingezonden persbericht