Amstelland - gebied in en rondom Amsterdam
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Amstelland – gebied in en rondom Amsterdam

Amstelland is een gebied dat is gelegen langs rivier de Amstel. Deze rivier stroomt door het zuiden van Noord-Holland en is een gekanaliseerde rivier. Officieel behoort Amstelland
tot de Gemeente Amsterdam. De wateren die rond de rivier liggen worden ook gerekend tot Amstelland. Voorheen heette het gebied Hoogheemraadschap, maar later in 1991 is het opgegaan in Hoogheemraadschap Amstel en Vecht. In 1997 kwam hier weer vandering in toen er werd gefuseerd met Zuiveringsschap Amstel- en Gooiland. Dat heet nu hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht.

Ouderkerk aan de Amstel en Amstelveen

Jaren terug, in de periode van de Middeleeuwen, werd het gebied bewoont. Het oudste voorbeeld van deze nederzetting is het dorp Ouderkerk aan de Amstel. Dit dorp dateert uit de 11e eeuw. Hierna startte de bevolking van het gebied met het afgraven van de rivier. Zo werd de afgestoken grond verwerkt tot turf. Dat werd vervolgens weer als brandstof gebruikt. Onderzoekers schatten in dat rond het begin van de 13e eeuw in het veengebied ten westen van Ouderkerk aan de Amstel, het veenwerkers gehucht Amstelveen is ontstaan. Amstelveen heeft op het moment van schrijven meer dan 30.000 inwoners.

Ouder-Amstel en Nieuwer-Amstel

Later werd mede door de aanleg van een dam in de monding van de rivier, het handels- en vissersdorpje Amstelredam ontwikkeld. Dat groeide weer uit tot het stadje Amsteldam, dat later weer werd opgeslipts in Ouder-Amstel en Nieuwer-Amstel. Ouder-Amstel is aan de rechteroever van het gebied gelegen. Aan de linkerover is Nieuwer-Amstel gelegen. Amsterdam splitste zich destijs ook af en werd een losstaande stad. Amstelland, en dan in het bijzonder de gebieden bij Amstelveen en Ouderkerk, wordt door Groengebied Amstelland beheert.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Zoek jij natuurgebieden in Amsterdam? Hierbij de opties!

Op komst: Amstellanddag 2017