Superspits Haller schiet Ajax met twee goals naar groepswinst in Champions League
Sebastien Haller werd de gevierde man bij Ajax. Foto: Orange Pictures

Sébastien Haller heeft Ajax als invaller met twee goals naar de zege in Istanbul en groepswinst in de Champions League geschoten. Na een ruststand van 0-1 in het voordeel van Besiktas stapte de ploeg van trainer Erik ten Hag uiteindelijk met 1-2 van het Turkse speelveld af. Mede door de overwinning staat Ajax nu fier aan kop in Groep C. De Amsterdammers wonnen alle vijf de groepsduels.

Wijzigingen basisopstelling

Ajax startte met een gewijzigde opstelling aan het begin van de wedstrijd. Zo maakte doelman André Onana zijn rentree, stond Dusan Tadic in de spits en mocht Daramy opdraven als linksbuiten.

Antony werd vervangen door zijn landgenoot David Neres. Perr Schuurs mocht starten in plaats van Jurriën Timber. De onvermoeibare Tagliafico stond in de verdediging ten koste van Daley Blind.

Trainer Ten Hag liet voor het duel weten een aantal spelers te vervangen ter verbetering van het groepsproces. Daarnaast werden er spelers gespaard vanwege lichte blessures.

Achterstand door penalty

Die wijzigingen zorgden er allerminst voor dat Ajax als vanouds uit de startblokken klapten en Mazraoui zorgde halverwege de eerste helft zelfs voor een enorme domper. Nadat de Marokkaanse Ajax-speler de bal met zijn hand beroerde legde de scheidsrechter na tussenkomst van de VAR de bal op de penaltystip.

De veel besproken Ajax-doelman André Onana, voor het eerst weer actief sinds zijn schorsing die inging op 31 januari, wist de strafschop van Ghezzal niet te stoppen.

Superspits Haller

In de rust kreeg Daramy te horen dat hij mocht gaan douchen. De 19-jarige Ajax-aanvaller hielp in de eerste speelhelft een aantal kansen om zeep en toonde zich nog niet rijp voor Champions League niveau. Dat in tegenstelling tot zijn vervanger Sébastien Haller die zich op het hoogte Europese podium als een vis in het water lijkt te voelen. De Ivoriaan stond na negen minuten spelen op de juiste plek, toen hij de bal kreeg van een mee naar voren opgestoomde Tagliafico. De intikker betekende alweer zijn achtste treffer in het miljoenenbal.

Een kwartier later was diezelfde Haller verantwoordelijk voor de winnende en zijn negende goal. Een voorzet van Martinez ging via het uitgeschoven been van de lange Ivoriaan en de onderkant van de lat in het doel.

Laatste groepswedstrijd

Op 7 december staat het laatste groepsduel op het programma. De kampioen van Nederland ontvangt dan Sporting Portugal in de Johan Cruijff ArenA. De wedstrijd in Portugal eindigde destijds in een 1-5 overwinning voor de Amsterdamse ploeg.

Voor de Europese ontmoeting met de Portugezen komt de landskampioen nog twee keer in actie voor de Eredivisie. Eerst staat op zondag 28 november de uitwedstrijd tegen Sparta op het programma. Op donderdag 2 december is Willem II uit Tilburg te gast in Amsterdam.