Koningsdag 2024 in Amsterdam: wat is er te doen?

Wat is er te doen tijdens Koningsdag 2024 in Amsterdam? Dat hebben we voor je op een rijtje gezet! In dit overzicht zie je wat er te doen is tijdens Koningsnacht en Koningsdag!

Inhoudsopgave:

Vrijmarkten

NDSM Vrijhaven 2024

Er zal weer een nieuwe editie van NDSM Vrijhaven 2024 zijn! Dit Koningsdag event wordt georganiseerd op de NDSM-werf. Op deze culturele plek in Amsterdam-Noord zijn onder andere een kinder vrijmarkt, livemuziek en een hoop andere dingen te beleven.

Adres: NDSM-werf

Meer informatie NDSM Vrijhaven

Vrijmarkt Winkelcentrum Boven ’t Y

“Vier Koningsdag in Amsterdam en maak deel uit van de grootste vlooienmarkt ter wereld! Op het Buikslotermeerplein wordt Koningsdag gevierd en hoewel veel winkels gesloten zijn, kun je er wel terecht om je tweedehands spullen te verkopen”, aldus de organisatie van Vrijmarkt – Winkelcentrum Boven ’t Y – Buikslotermeerplein.

Adres: Buikslotermeerplein 229

Meer informatie Vrijmarkt Winkelcentrum Boven ’t Y

Vrijmarkt Vondelpark

Een van de vrijmarkten in Amsterdam is de vrijmarkt in het Vondelpark in Amsterdam. In een van de bekendste parken van de hoofdstad zullen weer een hoop activiteiten plaatsvinden. Hetgeen je kan doen is leuk voor jong & oud.

Adres: Vondelpark

Meer informatie Vrijmarkt Vondelpark

Troonopvolgers Westerpark

Op zaterdag 27 april wordt met Troonopvolgers Westerpark Koningsdag in het Westerpark gevierd. Met de vrijmarkt, een veilingshow, muziek, theater en een upcycle workshop wordt dit een koninklijk feestje.

Adres: Westerpark

Meer informatie Troonopvolgers Westerpark 

Koningsdag in het Erasmuspark

Vier jij dit jaar Koningsdag in het Erasmuspark? In het park zal weer een vrijmarkt plaatsvinden. Daaromheen zullen door Terrasmus traditiegetrouw leuke dingen worden georganiseerd.

Adres: Erasmuspark

Meer informatie Koningsdag in het Erasmuspark

Kleedjesmarkt Lambertus Zijlplein

Ga jij op Koningsdag naar de Kleedjesmarkt op het Lambertus Zijlplein? Op het plein worden allerlei leuke dingen georganiseerd.

Meer informatie Kleedjesmarkt Lambertus Zijlplein

Festivals

Koninginnedag bij Het Sieraad

Wat zeg jij nou? Koninginnedag bij het Sieraad! Jawel, de ouderwetse Koninginnedag is terug van weggeweest. Tenminste, als het aan de organisatie van de bekende houseclassics feesten Wooferland en The Beginning ligt. De verjaardag van de Oranjes wordt zaterdag 20 april vorstelijk gevierd in paleis Het Sieraad. De organisatie pakt tijdens Koninginnedag bij Het Sieraad in Amsterdam uit met een spectaculaire line-up zoals Tom Wax, Erick E, Remy Unger, Alexander Koning en als kroon op het werk de grondlegger van de Nederlandse hardcore: Gizmo.

Adres: Postjesweg 1

Instagram-pagina Het Sieraad

Bredewegfestival 2024

Er wordt in 2024 weer een nieuwe editie van het Bredewegfestival georganiseerd. Dit festival wordt door velen omschreven als hét Koningsdagfestival van Amsterdam-Oost! Het evenement wordt in ieder geval al ruim 45 jaar georganiseerd. Het zijn vooral buurtbewoners die getrakteerd worden op cultuur, muziek, theater, eten en drinken. Bij het festival zijn honderden vrijwilligers betrokken. Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de hulp van lokale horeca en andere ondernemers. Het doel is om jong en oud, en bewoners met alle achtergronden aan te spreken en voor verbinding in de buurt te zorgen.

Adres: Bredeweg

Instagram-pagina Bredewegfestival

Loveland van Oranje Festival 2024

Het Loveland van Oranje Festival 2024 vindt plaats op 27 april 2024. Het evenement wordt georganiseerd op het Meerpark. Volgens de organisatoren kunnen bezoekers weer een fantastisch feest verwachten. In de line-up staan grote namen zoals Reinier Zonneveld, Olivier Weiter, Benny Rodrigues en vele anderen.

Adres: Meerpark

Instagram-pagina Loveland

Kingsland Festival

Op 27 april 2024 wordt in Amsterdam een nieuwe editie van Kingsland Festival georganiseerd. Het evenement vindt plaats bij de RAI Amsterdam. Er komen altijd een hoop bekende DJ’s draaien.

Adres: RAI Amsterdam

Instagram-pagina Kingsland Festival

Love is King – free block party – Radio Radio

“Uitstekende gemoedelijke en gratis toegankelijke blockparty voor de deur bij RadioRadio in het Westerpark. Wie wil, kan achteraf de club in duikelen voor Ogazón, Berkan V8, Monty DJ én een special guest”, is te lezen op platform 3voor12.vpro.nl.

Adres: Pazzanistraat 3

Instagram-pagina Radio Radio

Brasserie NeL viert Koningsnacht en Koningsdag 2024

Jawel, Braserie NeL viert Koningsnacht en Koningsdag 2024 weer op het Amstelveld. Op beide feestdagen wordt er weer gezorgd voor een leuke line-up met allerlei muziekartiesten. Op het evenemententerrein zijn eigen drinken en eten niet toegestaan. Er zijn voldoende mogelijkheden om drankjes en versnaperingen te kopen.

Adres: Amstelveld 12

Instagram-pagina Brasserie NeL

Marie van Oranje 2024

Tijdens Koningsnacht en Koningsdag wordt Marie van Oranje 2024 georganiseerd. Dit evenement vindt plaats op het Marie Heinekenplein in De Pijp.

Adres: Marie Heinekenplein

Oranjebloesem

Oranjebloesem keert op Koningsdag weer terug naar het legendarische Olympisch Stadion in Amsterdam met nóg meer stages en koninklijke headliners als Amelie Lens, DYEN, Joris Voorn, Nico Moreno, HI-LO, Luuk van Dijk b2b Michel de Hey en nog veel meer!

Adres: Olympisch Stadion

Instagram-pagina Oranjebloesem

Oranjeverenigingen

Koningsdag in Sloten

De Oranje Vereniging Sloten is opgericht op 14 augustus 1945. Sinds dat jaar worden jaarlijks op Koninginnedag en sinds 2014 op Koningsdag festiviteiten georganiseerd in het Dorp Sloten.

Adres: Sloterweg

Meer informatie Koningsdag in Sloten

Oranjevereniging Ransdorp

Traditiegetrouw wordt er op 26 en 27 april weer uitgepakt door Oranjevereniging Ransdorp. Erg gezellig om eens een bezoekje aan te brengen.

Koningsdag 2024 in Amsterdam: wat is er te doen?
Oranjevereniging Ransdorp pakt weer uit tijdens Koningsdag in Amsterdam

Adres: Dorpsweg, Ransdorp 21

Meer informatie Oranjevereniging Ransdorp

Horeca

Café De Blaffende Vis

Uiteraard mag Café De Blaffende Vis niet in dit lijstje ontbreken. Elk jaar is de onthulling van de gevelversiering van café De Blaffende Vis weer een feestelijk moment. In 2023 was het de beurt aan prinses Amalia (en Ramses Shaffy) die groot waren afgebeeld. We zijn benieuwd naar wat er in 2024 tevoorschijn getoverd zal worden.

Adres: Westerstraat 118-H

Instagram-pagina Café De Blaffende Vis

Koningsavond bij eetcafé de Avonden

Wil je goed inkomen voor Koningsdag? Kom dan op Koningsavond langs bij eetcafé de Avonden! Geniet van een Amsterdamse avond met live muziek van Frank Reinold, Henk Schulz en Liesbeth Vollebregt.

Adres: Middenweg 398

Instagram-pagina eetcafé de Avonden

R. de Rosa

Dit is een klein buurtcafé. R. de Rosa is gelegen op een hoekje in de Jordaan.

Adres: Boomstraat 41A

Instagram-pagina R. de Rosa

Café Thijssen

Ook Café Thijssen heeft een vergunning aangevraagd voor Koningsnacht en Koningsdag 2024. Deze gezellige kroeg ligt aan de Brouwersgracht in de hoofdstad.

Adres: Brouwersgracht 107

Instagram-pagina Café Thijssen

Café de Poort

Ook bij Café de Poort wordt aandacht besteed aan de verjaardag van de koning! Dit is een gezellig buurtcafé aan de Haarlemmerdijk, een leuke winkelstraat in Amsterdam, dichtbij Amsterdam Centraal Station.

Adres: Haarlemmerdijk 44-H

Instagram-pagina Café de Poort

Amstelhoeck

Bij Amstelhoeck kan je lekker zitten, iets bestellen en uitkijken over de Amstel. Daar zullen weer vele oranje gekleurde bootjes langsvaren.

Adres: Herengracht 435

Instagram-pagina Amstelhoeck

De Willem

Jawel, De Willem aan het Haarlemmerplein, zal ook in het teken staan van de Koningsdagviering. Deze horecagelegenheid staat bekend als café, restaurant en wijnkelder.

Adres: Haarlemmerplein 58

Instagram-pagina De Willem

Café Van Leeuwen

Bij Café Van Leeuwen op de hoek Utrechtsestraat en Keizersgracht zijn altijd leuke dingen te doen. Zo zijn er altijd wel optredens en er kan een hapje en/of drankje besteld worden.

Adres: Keizersgracht 711HS

Instagram-pagina Cafe van Leeuwen

Kat in de Wijngaert

Er wordt traditiegetrouw weer uitgepakt met onder andere leuke optredens! Leuk om een bezoekje aan te brengen.

Adres: Lindengracht 160

Instagram-pagina Kat in de Wijngaert

Café de Ceuvel

Bij Café de Ceuvel vindt een nieuwe editie van Koning Ceuvel plaats. Traditiegetrouw wordt er op Koningsnacht van alles georganiseerd. Er zullen diverse artiesten losgaan op de veranda van het paviljoen aan het water.

Adres: Korte Papaverweg 4

Instagram-pagina Café de Ceuvel

De Groene Vlinder

Jawel, De Groene Vlinder doet ook mee aan de Koningsnacht- en Koningsdagactiviteiten! Deze kroeg ligt aan de Albert Cuypstraat. Ook in de buurt aan het Gerard Douplein is veel horeca waar het gezellig zal zijn.

Adres: Albert Cuypstraat 130

Instagram-pagina De Groene Vlinder

De Duvel

Al meer dan 30 jaar gevestigd in hartje Pijp. In deze mooie oude volksbuurt en ver daarbuiten is De Duvel inmiddels een begrip. De Duvel staat voor ongedwongen genieten, of het nu om diner, lunch, koffie of een borrel gaat. Overdag of in de late avonduren.

Adres: Eerste van der Helststraat 59h

Instagram-pagina De Duvel

Café De Zon

Deze gezellige kroeg is gelegen aan de Nieuwmarkt in het centrum van Amsterdam.

Adres: Nieuwmarkt 2

Facebook-pagina Café De Zon

Waterkant

Jawel, ook Waterkant besteedt aandacht aan het Koningsfeest! Waterkant is een moderne bar-restaurant met terras aan de gracht met Nederlandse en Surinaamse gerechten en diverse bieren. Er worden geregeld leuke avonden met live muziek georganiseerd.

Adres: Marnixstraat 246

Instagram-pagina Waterkant

Café ‘t Sluisje

Dit is een gemoedelijk bruin café en eethuis. Er is een terras aan het water, waar eenvoudige gerechten, bier en koffie worden geserveerd.

Adres: Nieuwendammerdijk 297

Facebook-pagina Café ‘t Sluisje

Libertine Petit Café

Libertine Petit Café is gevestigd op de hoek NoMa & Prinsengracht Amsterdam. Ze zijn zes dagen in de week geopend. Op dinsdag zijn ze gesloten.

Adres: Noordermarkt 4-H

Instagram-pagina Libertine Petit Café

Café Winkel 43

Dit levendige café staat bekend om zijn appeltaart, maar serveert ook hartige borrelhappen, lunch en diner.

Adres: Noordermarkt 43

Instagram-pagina Winkel 43

Café de Twee Zwaantjes

Bij Café de Twee Zwaantjes proef je al sinds 1921 de Jordaan aan de Amsterdamse grachten.

Adres: Prinsengracht 114-H

Instagram-pagina Café de Twee Zwaantjes

Jantjes Verjaardag

Bij feestcafé Jantjes Verjaardag in de Reguliersdwarsstraat wordt weer uitgepakt tijdens Koningsdag 2024. Het is nog niet gecommuniceerd maar meestal kan er genoten worden van optredens van diverse artiesten.

Adres: Reguliersdwarsstraat 114

Instagram-pagina Jantjes Verjaardag

WHO CARES Hair & Beauty

Jawel, WHO CARES Hair & Beauty doet ook mee aan de Koningsdagfestiviteiten 2024 in de Reguliers.

Adres: Reguliersdwarsstraat 54 – 56

Instagram-Pagina WHO CARES

Supperclub

Supper Club is een bekende nachtclub en restaurant in Amsterdam. “Supperclub is de thuisbasis voor de dapperen, de wilde, de jonge en de rusteloze”, is te lezen op hun website.

Adres: Singel 460

Instagram-pagina Supperclub

Café40

Ook Café40 heeft een vergunning aangevraagd. Wellicht vind je het leuk om dit café in Amsterdam te bezoeken.

Adres: Oudebrugsteeg 7

Café Flamingo

De gezellige Amsterdamse kroeg aan de Albert Cuyp markt met groot assortiment aan Amsterdams speciaal bier op tap en fles!

Adres: Eerste van der Helststraat 37H

Instagram-pagina Café Flamingo

Café ’t Smalle

Traditioneel café, met houten inrichting en een terras aan de gracht, voor stevige kost en Belgisch bier.

Adres: Egelantiersgracht 12

Instagram-pagina Café ’t Smalle

Maija’s Bara

Vier jij de verjaardag van Willem Alexander in de H-Buurt? Dat kan je doen bij Maija’s Bara, gespecialiseerd in Surinaamse maaltijden, hapjes en drankjes.

Adres: H-Buurt

Instagram-pagina Maija’s Bara

Grand café ’t Plein

Brasserie ’t Plein staat voor typisch Hollands en is een eigentijds bar/restaurant met een gezellige en relaxte sfeer.

Adres: Buikslotermeerplein 537

Instagram-pagina Grand café ’t plein

ELA Restobar

ELA Restobar is een kleine maar fijne, gezellige all-day plek, met een Mediterrane keuken voor een snel bakkie of een lekkere hap.

Adres: Elandsgracht 45

Instagram-pagina ELA Restobar

ARIE

ARIE is een Amsterdams buurtcafé en bistro in één. Iedereen is welkom op ieder moment van de dag.

Adres: Ferdinand Bolstraat 24HS

Instagram-pagina ARIE

Eetcafé / restaurant ’t Blaauwhooft

Aan het historische Amsterdamse Bickerseiland, op steenworp afstand van Jordaan en Haarlemmerstraat, bevindt zich al bijna 30 jaar eetcafé / restaurant ’t Blaauwhooft.

Adres: Hendrik Jonkerplein 1

Instagram-pagina ’t Blaauwhooft

Mossel & Gin

Gezellig restaurant in industriële stijl met klassieke visgerechten en speciale gincocktails, plus een terras.

Adres: Gosschalklaan 12

Instagram-pagina Mossel & Gin

The Hoxton Amsterdam

Hotel The Hoxton Amsterdam heeft ook een vergunning aangevraagd. Deze locatie bevindt zich in de 9 Straatjes.

Adres: Herengracht 255

Instagram-pagina The Hoxton Amsterdam

Herengracht

Dit chique restaurant aan de gracht heeft bakstenen muren, een terras en een Nederlands-Franse keuken.

Adres: Herengracht 435

Instagram-pagina Herengracht

Warna Baru – Indonesian Kitchen & Bar

Honger tijdens de verjaardagsdag van Willem Alexander? Dan kun je gerust een bezoekje brengen aan Warna Baru.

Adres: Jan Pieter Heijestraat 137

Instagram-pagina Warna Baru

Badhuis Amsterdam

Vier jij Koningsdag in Amsterdam-Oost? Dan vind je het wellicht leuk om Badhuis Amsterdam te bezoeken. In deze locatie en voor de deur op het plein zal het gezellig zijn.

Adres: Javaplein 21

Instagram-pagina Badhuis Amsterdam

Café Gijs de Rooy

Sinds 1947 is Café Gijs de Rooy een begrip in Amsterdam Oost.

Adres: Javastraat 1

Instagram-pagina Café Gijs de Rooy

Purnama – Indonesian Kitchen & Bar

In de Javastraat zal het weer gezellig zijn. Mede door toedoen van Purnama – Indonesian Kitchen & Bar.

Adres: Javastraat 55h

Instagram-pagina Purnama

Restaurant Bella Vista

Dit is een Italiaans restaurant in Amsterdam-Zuid.

Adres: Johannes Verhulststraat 156

Instagram-pagina Bella Vista

Café BloemenBeppie

Dit knusse Amsterdams cafeetje is gelegen in de Korte Reguliersdwarsstraat, om de hoek van het Rembrandtplein.

Adres: Korte Reguliersdwarsstraat 10 HS

Instagram-pagina Café BloemenBeppie

Café Americain

Bij Café Americain kun je genieten van een uitgebreide Afternoon Tea, compleet met een smakelijke soep, hartige hapjes en voldoende lekkers voor de zoetekauw.

Adres: Leidseplein 28

Instagram-pagina Café Americain

LHBTI+

Koningsnacht en Koningsdag bij Brug34

Koningsdag 2024 bij Brug34 beloofd prinsheerlijk te worden. Op 26 april wordt er om 16:00 uur begonnen en is er tot laat feest met DJ en koninklijke shots. Op 27 april van 09:00 tot 12:00 uur Koningsbrunch met Mimosa’s. Vanaf 12:00 uur tot de late uurtjes koningsfeest met DJ, terras open en liters met oranje rakkers. Iedereen is welkom.

Adres: Utrechtsestraat 19

Instagram-pagina Brug34

Koningsnacht Homomonument 2024

Koningsnacht op het Homomonument: vrijdag 26 april 2024, 19:00 – 01:00u. Stichting Homomonument bestaat volledig uit vrijwilligers, de feesten worden betaald door de baromzet. Eventuele winst komt ten goede van de LHBTQIA+ community.

Adres: Homomonument

Instagram-pagina Homomonument

Bar PRIK

PRIK is een homobar in de Spuistraat in Amsterdam-centrum. Er is ook een terras buiten.

Adres: Spuistraat 109A

Instagram-pagina Bar PRIK

Café The Queen’s Head

Altijd gezellig om een bezoekje te brengen aan Café The Queen’s Head. En helemaal op Koningsdag en Koningsnacht!

Koningsdag 2024 in Amsterdam: wat is er te doen?

Koningsdag 2024 in Amsterdam: wat is er te doen?

Adres: Zeedijk 20-H

Instagram-pagina Café The Queen’s Head

Café ’t Mandje Bet van Beeren

De Zeedijk is leuk om te bezoeken tijdens Koningsnacht en Koningsdag. Vergeet dan niet om Café ’t Mandje Bet van Beeren te vereren met een bezoekje.

Adres: Zeedijk 63

Instagram-pagina Café ’t Mandje Bet van Beeren

3xNYX: Kings & Queens – Koningsdag

3xNYX van Club NYX pakt Koninklijk uit tijdens Koningsdag. Een hoop entertainers gaan er een leuk feest van maken.

Koningsdag 2024 in Amsterdam: wat is er te doen?
Club NYX pakt uit tijdens Koningsdag in Amsterdam

Adres: Reguliersdwarsstraat 42

Instagram-pagina 3xNYX

Varen op de grachten

Vaarregels

Natuurlijk kun je ook lekker gaan varen over de Amsterdams grachten. Tijdens Koningsdag gaan er vele bootjes met oranje gekleurde mensen over het water in Amsterdam. Het kan raadzaam zijn de vaarregels van de Gemeente Amsterdam even door te nemen.

Belangrijke informatie

Openbaar vervoer en treinen

Ben je voornemens om op vrijdag 26 april of zaterdag 27 april per openbaar vervoer of trein naar de stad te komen? Er wordt gereden volgens aangepaste dienstregelingen en sommige stations zijn afgesloten. Lees belangrijke informatie in dit artikel.

Parkeren op Koningsdag

Wist je dat het op Koningsdag in de hele stad gratis parkeren is? Deze informatie is te lezen in dit artikel van de Gemeente Amsterdam.

1 Biertje per persoon tijdens Koningsdag in Amsterdam

In Amsterdam geldt op Koningsdag de regel van één biertje per persoon. Dat is te lezen op de website van de Gemeente Amsterdam. Op een speciale pagina wordt informatie gegeven over alcohol, drugs en etenswaren tijdens Koningsdag in Amsterdam. De verkoop van eten en drinken op Koningsdag is aan regels gebonden. Lees verder..

Het weer tijdens Koningsdag en Koningsnacht in Amsterdam

Krijgen we een lekker zonnetje? Gaat het regenen of wordt het koud? Lees het in ons artikel over het weer op Koningsdag in Amsterdam.

Pas op voor zakkenrollers

Wees altijd waakzaam voor zakkenrollers. Lees meer informatie in ons artikel over zakkenrollers tijdens Koningsdag in Amsterdam.

Gratis parkeren op straat

Wist jij dat je tijdens Koningsdag gratis kan parkeren op straat in Amsterdam? Wil je hier meer informatie over lezen? Neem dan een kijkje in ons artikel over parkeren Koningsdag Amsterdam.

Extra toiletten

Tijdens Koningsdag naar het toilet? Door de hele stad zijn veel extra toiletten geplaatst. In totaal zijn er op Koningsdag meer dan 350 aanwezig. Genoeg plek dus. Op deze kaart wordt getoond waar de dichtstbijzijnde toiletten zijn.

Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door Rik Verkaik. Hij is ruim 7 jaar schrijver en hoofdredacteur van Vrije Tijd Amsterdam. Met betrekking tot Koningsdag in Amsterdam volgt Rik al jaren alle informatie op de voet. Voor dit artikel gebruikte hij betrouwbare bronnen zoals de website van de Gemeente Amsterdam en websites van lokale bedrijven en evenement organisatoren.