Het verhaal van Gay Swim Amsterdam

Vrije Tijd Amsterdam is iedere dag op zoek naar mooie verhalen in de hoofdstad. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Koen Vasse van Gay Swim Amsterdam.

Kunt u ‘Gay Swim Amsterdam’ allereerst eens introduceren?

“Gay Swim Amsterdam is een LHBTI-zwemclub gebaseerd in Amsterdam, waar de focus ligt op werken aan je zwemkwaliteiten in een prettig en veilig klimaat. De club heeft een open en sociaal karakter waar elk beginnend lid zich snel thuis voelt. Onder leiding van gediplomeerde trainers kunnen leden vier keer per week hun zwemtechnieken oefenen en zich zo voorbereiden op nationale en eventueel internationale zwemwedstrijden.

Daarnaast is GSA vooral ook een gezellige club waar naast het reguliere zwemmen, ook regelmatig uitjes en evenementen worden georganiseerd om elkaar in een informele setting beter te leren kennen en te genieten van al het moois wat Amsterdam te bieden heeft.”

Het verhaal van Gay Swim Amsterdam

Hoe is de zwemclub ontstaan?

“GSA is ontstaan uit initiatief van Bob van Schijndel en Henk Verveer, de trainer. Zij hebben de eerste training gegeven op 7 februari 1995 in het Sloterparkbad, in de aanloop naar de Gay Games in 1998. Bob had de Gay Games in 1994 in New York meegemaakt en tot zijn grote schrik geconstateerd, dat er maar één Nederlander meedeed met zwemwedstrijden. Als Amsterdam de Gay Games ontvangt kan het niet zo zijn dat er maar een paar zwemmers uit eigen boden meedoen. Daar moest iets mee gedaan worden: zo ontstond Gay Swim Amsterdam.”

Wat is uw rol bij GSA?

“Binnen onze club ben ik eindverantwoordelijk voor het stukje PR en communicatie. Dit betekent dat ik mij bezighoud met de communicatie tussen het bestuur en de leden, het onderhoud van de website en het eerste aanspreekpunt ben voor externe partijen. Daarnaast denk ik binnen het bestuur mee over de algemene gang van zaken. Ook speel ik af en toe een rol bij het opstarten en begeleiden van diverse commissies binnen onze vereniging, en speel ik sinds kort een belangrijke rol bij de LoveSwim-commissie.”

Waar zwemmen jullie en zijn jullie blij met de zwembaden?

“Wij zwemmen op dit moment op maandag en zondag in het Marnixbad en woensdag en vrijdag in het Sloterparkbad. Over beide baden zijn we erg tevreden. Het Marnixbad ligt vrij centraal in de stad waardoor het voor veel leden makkelijk te bereiken is. Het bad is klein en gezellig opgezet en geeft ook de mogelijkheid om na het zwemmen een drankje te doen bij een gezellige bar in de buurt. Het Sloterparkbad is ook erg geliefd bij onze leden, daar dit bad erg groot is opgezet en dus ruimte kan bieden aan veel zwemmers. Op de woensdagen kunnen we hier gebruikmaken van de volledige 50 meter van het bad. Voor velen van ons een uitdaging, maar maakt het zwemmen des te leuker.”

Wordt er ‘alleen’ zwemles gegeven of kan er ook worden deelgenomen aan wedstrijden en toernooien?

“Er kan juist ook worden deelgenomen aan wedstrijden en toernooien. De meeste leden zwemmen bij onze club voornamelijk om hun eigen zwemtechniek en conditie te verbeteren en om met gelijken in contact te komen. Onze trainingen worden echter zorgvuldig samengesteld door gediplomeerde trainers, waarbij alle wedstrijdslagen ruimschoots aan bod komen. Zo wordt er regelmatig een bepaald trainingsprogramma opgezet, waarbij in een aantal weken wordt toegewerkt naar een groot of belangrijk zwemtoernooi.”

Het verhaal van Gay Swim Amsterdam

Wat zijn de kernwaarden bij ‘Gay Swim Amsterdam’?

“De belangrijkste kernwaarden van onze club zijn diversiteit, professionaliteit en gezelligheid. Sinds een jaar of 2 is er een diversiteitscommissie in het leven geroepen die onderzoekt hoe het gesteld is met de inclusiviteit en diversiteit binnen onze vereniging. GSA doet ontzettend haar best om mee te bewegen met de huidige maatschappelijke veranderingen binnen de genderdiversiteit, en daar speelt deze commissie een belangrijke rol in.”

Hoge kwaliteit en discipline

“De kernwaarde professionaliteit slaat terug op de hoge kwaliteit en de mate van discipline waarmee onze trainingen worden samengesteld en begeleid, zowel in als om het bad. De trainerscommissie bestaat uit een aantal zeer enthousiaste en gedreven leden die zich hebben gediplomeerd tot KNZB-opgeleide trainers. Dit zorgt ervoor dat door te zwemmen bij GSA je zwemprestaties nauwlettend in de gaten worden gehouden en er veel aandacht is voor ontwikkeling.”

Gezelligheid hoog in vaandel

“Als laatste, maar niet de minste, staat gezelligheid bij ons hoog in het vaandel. Veel van onze leden komen bij ons zwemmen om nieuwe mensen te leren kennen en hun sociale kring te verbreden. Dit kan zowel in het bad, maar vooral ook daarbuiten bij onze verscheidene niet-zwem-gerelateerde evenementen, waarbij in contact komen en van gedachten wisselen met anderen een belangrijke rol speelt.”

Spelen sponsors een belangrijke rol bij GSA?

“Wij hebben een aantal vaste sponsoren die onze club ondersteunen, het hele jaar door. Denk bijvoorbeeld aan Club Church, Bar Buka en de Spijkerbar. Daarnaast proberen wij voor op zichzelf staande evenementen, zoals de LoveSwim of congres Dag van Queer en Sport van afgelopen november sponsoren te zoeken die ons kunnen helpen bij het financieel mogelijk maken van dergelijke evenementen.”

Waarom is het belangrijk dat er een sportclub is welke zich richt op de LHBTI+ doelgroep?

“LHBTI+ mensen hebben vaak een moeilijke verhouding met sport en trauma’s uit hun verleden, een gevoel van schaamte is nooit ver weg. Daarom zie je ook dat op het moment waar andere homo plekken zoals kroegen en uitgaansplekken minder populair zijn, het lidmaatschap van homo clubs niet afneemt. Het is zelfs sinds corona toegenomen, onder anderen bij de jongeren.”

Sporten en jezelf zijn

“Een homo sportvereniging gaat niet alleen over sporten, al is dat bij GSA wel op de eerste plaats. Het gaat over jezelf zijn, in het bad, in de kleedkamers en in de kroeg, met elkaar. Het gaat om gezien worden en geaccepteerd worden, in je sport en daar omheen. Daarom is het voor ons zo belangrijk dat we ons blijven richten op het kwetsbare deel van de queer gemeenschap, zoals mensen met een allochtone achtergrond of non binaire zwemmers.”

Hoeveel leden zijn er lid en zijn er nog nieuwe leden welkom?

“Onze club telt momenteel een kleine 100 leden. Uiteraard zijn nieuwe leden altijd welkom. Van hen wordt verwacht dat ze minimaal 1 baantje vrije slag kunnen zwemmen op een redelijk tempo. De rest van de slagen en conditie word je in de trainingen bijgeleerd.

Daarnaast zijn we sinds dit kalenderjaar ook begonnen met losse borstcrawl-cursussen voor mensen die zich nog niet comfortabel genoeg in het water voelen. In een aantal weken word je vaardig gemaakt in deze slag waardoor het instromen in het reguliere programma van de club een stuk soepeler verloopt.”

Worden er naast zwemactiviteiten ook andere activiteiten georganiseerd?

“Jazeker! Zwemmers kiezen niet alleen voor GSA vanwege de trainingen, ook het in contact komen met gelijkgestemden binnen de Queer-community is een reden voor velen om lid bij ons te worden. GSA organiseert daarom zo nu en dan gezellige activiteiten, zoals een avond naar film of theater, een borrel in een van onze vaste stamkroegen, de Taboo, of een hapje eten.

Meedoen is belangrijker dan winnen

“Daarnaast streeft GSA ernaar om eens per jaar een clubkampioenschap te organiseren, waarbij de leden tegen elkaar kunnen strijden in het bad. Uiteraard organiseert de club dit onder het motto ‘meedoen is belangrijker dan winnen’, echter is het ook een evenement bij uitstek om te proeven aan het serieuze wedstrijdelement. Zwemmers die het competitie-element spannend vinden, kunnen zo laagdrempelig proeven aan hoe het is om mee te doen met een officieel zwemtoernooi, en vaak met succes!”

De Love Swim

“Daarnaast organiseert GSA sinds een aantal jaar de LoveSwim, een van de grootste sportevenementen als onderdeel van de Pride. Tijdens dit evenement kan iedereen, onder het genot van muziek en gezelligheid, diverse afstanden zwemmen in de Amstel. Ook de funtriatlon is hier een belangrijk onderdeel van. Het afgelopen jaar vierde GSA haar 25-jarig jubileum. Binnen dit thema werden diverse evenementen, zoals een feest en een congres georganiseerd.”

Ik las dat er ook meegedaan wordt aan triatlonwedstrijden? Kunt u daar iets meer over vertellen?

“Binnen de leden van GSA is er een select groepje die ook traint voor triatlonwedstrijden. Deze trainingen staan los van een lidmaatschap bij GSA, maar worden georganiseerd door de leden. Ditzelfde geldt voor openwater zwemmen. Vanuit onze zwemclub is er een actieve groep openwater zwemmers die regelmatig afspreken om op verschillende plekken in Amsterdam te zwemmen. Dit doen ze (bijna) het hele jaar door.”

Wat is het hoogtepunt in de historie van ‘GSA’?

“Natuurlijk zijn de Gay Games een heel belangrijke milestone geweest. De hele club heeft aan de Gay Games zijn bestaan te danken. De Gay Games waren voor heel Queer Amsterdam een hoogtepunt, denk ik. Ook het congres die we onlangs hebben georganiseerd: De Dag van Queer en Sport, Jezelf zijn in beweging was voor onze club een belangrijk ijkpunt: het moment dat we iets terug doen voor de homo gemeenschap. Maar ik wil geloven dat het hoogtepunt nog voor ons ligt.”

World Pride Amsterdam 2026

“Dat we nog groter, inclusiever en hechter gaan worden en dat we bepalend blijven voor het homo gezicht van Amsterdam en Nederland. Wellicht komt het hoogtepunt wel tijdens de World Pride Amsterdam, in 2026? Daar werken we graag naar toe”, laat Koen Vasse ten slotte weten namens Gay Swim Amsterdam.