Skaters opgelet: de beste skateparken en skatewinkels van Amsterdam
Aquarel. Hanny Porton 2022

Skateparken en skatewinkels in Amsterdam – Wat is er nu mooier dan skaten? Niets, toch? Zeker niet in zo’n stad als Amsterdam. Omdat het vrij lastig is om door de stad te skaten, kun je het best skaten in de skateparken van Amsterdam. In onze hoofdstad hebben we er verschillenden. Denk bijvoorbeeld aan het Skatepark Olympiaplein of Zeeburgereiland. Voor de beste uitrusting kun je terecht in de verschillende skatewinkels in Amsterdam. Waar je deze vindt, vertellen we je in dit artikel.

Skateparken:

Waar kun je het best skaten? Een mooie ollie doen of een fantastische backflip? Waar vind je de beste ramps van Amsterdam? We zetten de beste skateparken op een rijtje.

Skatepark Olympiaplein

Het Olympiaplein wordt onder skaters gezien als een van de belangrijkste skatespots in Amsterdam. Je vindt hier een gladde vloer van ongeveer 1000 vierkante meter. Ook staat hier apparatuur die goed in de was is gezet, zodat je er optimaal op kunt grinden en sliden.

In het skatepark staat een flatbar die vroeger in het overdekte NDSM-skatepark stond. Dat maakt het Olympiaplein nog populairder bij onder meer streetskaters. Wie echt een uitdaging zoekt, kan de gladde stalen skate hindernissen eens proberen.

Dit skatepark heeft een grote open ruimte, een gladde vloer en gewaxte betonnen banken. Aan het Olympiaplein vind je ook het bekende Sportpark Olympiaplein, dat in 1927, voorafgaand aan de Olympische Spelen, werd aangelegd. Het wordt gezien als het duurste stuk openbare grond van Amsterdam.

Adres: Olympiaplein

Skatepark Zeeburgereiland

Het skatepark op Zeeburgereiland is een van de grootste skateparken van het land. Het ligt in het hart van de Sportheldenbuurt, in een parkachtige omgeving. Deze skatebaan is compleet betongesmeerd, en geldt misschien wel als het grootste skatepark van Nederland. Samen met de omgeving, vormt dit de zogenaamde ‘Urban Sport Zone’.

Op Zeeburgereiland is het skatepark gekomen na een initiatief van skater Stan Postmus. Het werd ontworpen door het Deense bureau Glifberg+Lykke. Deze skatebaan kan worden gebruikt door iedereen die geïnteresseerd is in skaten. Het maakt niet uit of je een gevorderde, een skateboarder, BMX’er of inline skater bent.

Het skatepark telt ongeveer 3860 vierkante meter gewapend beton. Het ligt klaar op het Zeeburgereiland om op geskate te worden.

Adres: Eef Kamerbeekstraat 43

Skatepark IJburg

Na vele jaren aandringen bij de gemeente, heeft IJburg eindelijk een eigen skatepark. Het is een van de skateparks die wordt verzorgd door SkateOn Skateparks. Dit is een organisatie die het belangrijk vindt dat Amsterdammers (en skaters daar buiten) nog echt aan het natuurlijke streetskaten kunnen doen. 20 jaar geleden begon SkateOn zelf skateparken te bouwen.

Het skatepark in IJburg is grotendeels gemaakt van spuitbeton. Om zo’n park te kunnen maken, is veel specialistische kennis en ervaring nodig. Die kennis en ervaring heb je dan weer niet nodig om op het park te kunnen skaten. Iedereen die geïnteresseerd is, of het nu met een skateboard, inline skates of BMX-fiets is, kan hier terecht.

Adres: Muiderlaan 1001

Skatewinkels:

Als je wilt skaten, heb je natuurlijk wel goede gear nodig. Waar vind je de beste skatespullen in Amsterdam?

Skatestore Amsterdam

Skatestore Amsterdam is gevestigd op een centrale plek in Amsterdam. Namelijk tussen Amsterdam Centraal Station en de Dam. Je kunt deze winkel dan ook goed bereiken vanaf het station.

In deze winkel vind je alles wat je nodig hebt om lekker te kunnen skaten. Natuurlijk vind je skateboards en andere uitrusting, maar je vindt ook passende schoenen en bij een skater passende t-shirts. In de winkel worden bekende merken verkocht, zoals Vans, Nike, SB, Adidas, Stussy en HUF.

Oorspronkelijk heette SkateStore Amsterdam Subliminal. Deze winkel wordt gezien als een van de autoriteiten op het gebied van skaten. Je kunt hier dan ook terecht voor je skateboard- en service gerelateerde vragen.

De winkel ligt aan de Nieuwendijk. Deze straat verbindt de Amsterdamse Dam met de Haarlemmerstraat. Het loopt evenwijdig aan het Damrak en de Nieuwezijds Voorburgwal, richting het station. Met een volle tas skatespullen is het dus slechts een kleine wandeling naar de trein.

Adres: Nieuwendijk 134

Blue Tomato Shop Amsterdam

Blue Tomato vind je in het centrum van Amsterdam. De zee ligt er slechts op een steenworp afstand. Bij Blue Tomato Shop weet men dat Amsterdam een goede stad is om te skaten en te surfen. Dat is ook precies de reden waarom deze winkel zich in de hoofdstad heeft gevestigd.

De winkel heeft een oppervlakte van 619 vierkante meter. In de winkel verkoopt men merken als Burton, Volcom, Roxy en Vans. Maar Blue Tomato Shop verkoopt ook nieuwkomers als Huf, Poler en Develop.

Naast skategear vind je in de winkel ook wintersportkleding, streetwear, sneakers, horloges en vele andere accessoires. Natuurlijk niet alleen voor mannen, maar ook voor vrouwen, kinderen en mensen die zich anders identificeren. In de winkel word je verwelkomd met ‘goede muziek’, zoals de winkel zelf schrijft.

Blue Tomato Shop ligt aan de bekende Kalverstraat. Het ligt op slechts een paar minuten lopen van Amsterdam Centraal. Hier zijn ook bekende winkelketens als H&M, ZARA, Footlocker en Jack & Jones te vinden.

Adres: Kalverstraat 193-195

Independent Outlet Skateboards Amsterdam

Als je denkt aan een skatewinkel, denk je misschien niet meteen aan het kopen van vinyl. Independent Outlet Skateboards Amsterdam heeft twee passies van de eigenaren gecombineerd: skaten en vinyl. Overigens verkoopt men niet alleen vinyl en skategear, maar ook schoenen. Zo vind je hier bijvoorbeeld Vans schoenen.

In de winkel heerst echt een Punk stijl. Maar ook als dat niet zo je ding is, kun je hier ook nog gewoon terecht voor advies over bijvoorbeeld een longboard of over andere skategear.

De winkel ligt aan de Vijzelstraat, binnen de Amsterdamse grachtengordel. Aan de ene kant ligt het Muntplein en aan de andere kant de Prinsengracht. Vanaf deze straat kun je oversteken naar de bekende Reguliersdwarsstraat, de Herengracht, de Keizersgracht of de Kerkstraat.

Adres: Vijzelstraat 77