Het verhaal van asv De Dijk in Amsterdam Noord

Vrije Tijd Amsterdam is dagelijks op zoek naar mooie sportverhalen in Amsterdam. In dat kader mag een artikel over asv De Dijk niet ontbreken. We stelden een aantal vragen aan Nienke Abid, vrijwilliger van deze roemrijke voetbalclub in Amsterdam Noord.

Wilt u asv De Dijk allereerst eens introduceren?

“Asv De Dijk is de verbindende voetbalvereniging van Amsterdam Noord, waar iedereen welkom is, zich thuis voelt en meedoet. Iedere week trainen ruim 700 jongeren tot 18 jaar en volwassenen bij De Dijk. We vinden het belangrijk om een brede functie te vervullen in de buurt, dus naast voetbal, vinden er nog veel andere activiteiten plaats voor en door de buurt. Asv De Dijk heeft een kleine duizend leden en ongeveer 60 teams.”

Het verhaal van asv De Dijk in Amsterdam Noord

Zijn er nog nieuwe leden welkom en hoe moeten zij zich aanmelden?

“Nieuwe leden, jong en oud, zijn meer dan welkom! Zo is bijvoorbeeld onze mini league voor kinderen tussen de 4 en 6 jaar weer van start gegaan. Op dit moment voetballen er al 3 teams en nieuwe kinderen zijn van harte welkom! Kom langs voor een proefles, elke maandag vanaf 16.00 uur en woensdag om 15.00 uur. Graag vooraf aanmelden via www.asvdedijk.nl.”

Wat zijn de kernwaarden bij asv De Dijk?

Julius Egan, voorzitter asv De Dijk: “Bij De Dijk vinden we het belangrijk dat iedereen zich veilig voelt en zich respectvol naar anderen gedraagt, zowel leden met hun aanhang, als onze gasten´. De kernwaarden van asv De Dijk zijn: respect, plezier en ambitie. Dat betekent dat we spelplezier, binding met de club en een veilige omgeving belangrijk vinden en dat ook in de gaten houden.”

Het verhaal van asv De Dijk in Amsterdam Noord

Hoe gaat het met de vrijwilligers?

“Asv De Dijk wordt gerund door vrijwilligers, zij zijn dus ontzettend belangrijk voor onze club. We hebben veel verschillende mogelijkheden voor vrijwilligerswerk. Op dit moment hebben we een vacature bij de kledingcommissie, waar je zorg draagt voor de outfits van de spelers en bij de feestcommissie. Zij organiseren aan het begin en het einde van het seizoen een groot feest. Geïnteresseerden kunnen zich via de website aanmelden, of een keer langskomen in de kantine.”

Welke bekende voetballers zijn opgeleid bij (voorlopers van) De Dijk?

“Bekende spelers die bij (voorlopers van) De Dijk zijn opgeleid zijn Edgar Davids, Patrick Kluivert, Ruud Krol, Martijn Reuser, Yassin Ayoub, Justin Kluivert en Raymond Baten.”

Worden er naast voetbal ook andere activiteiten georganiseerd?

“We vinden het belangrijk dat De Dijk een club van de buurt is. Dat betekent dat er veel wordt gevoetbald, en dat er ook andere activiteiten plaatsvinden. Zoals het Buurtrestaurant, waar iedereen van harte welkom is om te komen eten. Iedere donderdag bereidt onze kok een heerlijke maaltijd voor een vriendelijke prijs. Je kunt komen eten tussen 18.00 tot 20.30 uur. Aanmelden kan via 06-55105563 of via [email protected].”

Walking voetbal

“Ook Walking voetbal is weer begonnen. Iedereen die wil werken aan zijn of haar conditie en van gezelligheid houdt, is van harte welkom voor een proefles. De lessen zijn gratis. Elke dinsdag verzamelen bij het huis van de wijk de Meeuw, tijd 10.00 -11.30 uur en elke donderdag verzamelen bij het huis van de wijk het Waterlandplein, tijd 10.00 – 11.30 uur.”

Het verhaal van asv De Dijk in Amsterdam Noord

Zijn de prestatieteams dit seizoen goed op dreef?

Julius: “Het eerste team heeft het moeilijk dit seizoen. Ze spelen vierde divisie, de voormalige hoofdklasse, en zijn dit jaar voor het eerst ingedeeld in Zuid. Dat betekent geen derby’s tegen Amsterdamse clubs, maar in de bus naar Zeeland. Ze hebben hun draai nog niet kunnen vinden. De prestatieteams in de jeugd presteren naar behoren.”

Wat is het hoogtepunt in de historie van asv De Dijk?

“Een aantal jaar geleden speelde het eerste team op het allerhoogste amateurniveau van Nederland. In 2017 werd er voor de beker tegen Ajax geloot. In een uitverkocht Volendam stadion werd toen helaas wel verloren. Het werd 1-4.”

Wie is het boegbeeld van de club?

“Uiteindelijk is iedere speler die het beste uit zichzelf haalt, een boegbeeld voor de club. Jongeren hebben hier plezier, en leren een balletje trappen, maar dat is niet het belangrijkste. De sociale ontwikkeling die ze doormaken door samen te werken, te winnen en af en toe te verliezen, is ontzettend belangrijk.”

Hoe is de sfeer in de kantine?

“Onze kantine is een leuke plek waar heel Amsterdam samenkomt. Je kunt voor, tijdens en na de wedstrijden natuurlijk terecht voor een drankje en/of snack, maar we organiseren ook elke donderdag een buurtdiner. Daarbij kunnen buren aanschuiven voor een heerlijk 3-gangen menu dat elke week wisselt. We kijken in de kantine ook naar wedstrijden van Ajax en het Nederlands Elftal.”

Hoe gaat het met de jeugdafdeling?

“De jeugdopleiding wordt sinds een paar maanden aangestuurd door Regillio Simons, zelf oud profvoetballer, oud-trainer van verschillende clubs en zeer gepassioneerd over jeugdvoetbal. Samen met de vier coördinatoren en ruim 50 trainers gaat hij de jeugdopleiding verder ontwikkelen.”

Het verhaal van asv De Dijk in Amsterdam Noord

Is er veel aandacht voor meiden- en vrouwenvoetbal?

“We hebben op dit moment een aantal meiden- en vrouwenteams, en dat aantal groeit nog steeds. Tamira is bij De Dijk coördinator meiden- en vrouwenvoetbal. Samen met de andere coördinatoren en trainers zet zij dit jaar een goede basis neer waardoor voetbal op ieder niveau leuk is. Zo spelen al een aantal meidenteams wedstrijden en zien we een groeiende interesse bij meiden en vrouwen voor voetbal”, laat Nienke Abid ten slotte weten namens asv De Dijk in Amsterdam Noord.

Het verhaal van asv De Dijk in Amsterdam Noord

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam