Het verhaal van mindful duikschool Het Duikhuis
Foto credits: Het Duikhuis

Vrije Tijd Amsterdam is iedere dag op zoek naar mooie sportverhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Eric Schunselaar van mindful duikschool Het Duikhuis.

Zou je allereerst ‘Het Duikhuis’ eens willen introduceren?

“Het Duikhuis is een mindful duikschool, die mensen graag leert duiken in Nederland, maar ook op tropische locaties als Dahab (Egypte) of Bonaire. Tijdens de duiklessen leer je de vaardigheden van het duiken, en je leert de onderwaterwereld te ontdekken op een plezierige en respectvolle manier terwijl je ook jezelf ontdekt tijdens de rust in deze nieuwe omgeving.”

Wie is de organisatie achter ‘het Duikhuis’?

“De staf van het Duikhuis is divers. De jongste is 15 jaar en de oudste is 65 jaar. Allemaal hartstochtelijke duikers, die graag anderen helpen de onderwaterwereld te ontdekken en zelf over de wereld reizen om nieuwe duiklocaties te ontdekken.”

Aan welke duikactiviteiten kunnen mensen deelnemen?

“Er zijn cursussen voor beginners en (ver)gevorderden. Vanaf 8 jaar kan je al leren duiken in het zwembad, vanaf 10 jaar in het buitenwater. Onze oudste cursisten zijn over de 70 en leren nog steeds nieuwe vaardigheden. Daarnaast organiseren we duikactiviteiten voor gebrevetteerde duikers naar diverse duiklocaties in Nederland en soms een expeditie naar het buitenland.”

Waar worden de trainingen gegeven?

“In Amsterdam leren cursisten de eerste vaardigheden in De Mirandabad en kunnen de clubleden zelfstandig oefenen.”

Het verhaal van mindful duikschool Het Duikhuis
Foto credits: Het Duikhuis

Moet je zelf voor duikuitrusting zorgen?

“Cursisten en clubleden kunnen de duikuitrusting huren bij het Duikhuis, voor de junior en beginnerscursussen zit de duikuitrusting bij de prijs inbegrepen.”

Op welke plekken wordt er in buitenwater gedoken?

“Voor het buitenwater gaan we vaak naar de Vinkeveense plassen en soms ook andere zoetwater plassen. En natuurlijk staat het zoute Zeeland ook regelmatig op de kalender. In het voor- en naseizoen, wanneer het water te koud is Nederland, gaan we duiken in de Rode Zee.”

Het verhaal van mindful duikschool Het Duikhuis
Foto credits: Het Duikhuis

Heeft ‘het Duikhuis’ veel leden en zijn dat mannen en vrouwen?

“Jaarlijks hebben we meer dan 100 cursisten, die leren duiken. Een deel van hen is daarna lid van de 200bar duikclub. Om mee te doen met de activiteiten hoef je geen lid te zijn van de duikclub, maar het is wel voordeliger als je regelmatig meegaat. De verhouding mannen/vrouwen is ongeveer 60/40.”

Wat zijn de hoogtepunten in de historie van jullie duikclub?

“Op het eerste weekeinde van augustus is er een expeditie Zeeland waar we gaan duiken in de Grevelingen en de Oosterschelde. We slapen, eten en feesten in een historische boerderij op Schouwen-Duiveland vlakbij Zierikzee. En ieder jaar is er een tekort aan slaapplaatsen.”

Het verhaal van mindful duikschool Het Duikhuis
Foto credits: Het Duikhuis

Is er ook gelegenheid om een hapje en een drankje met elkaar te doen?

“Tijdens de maandelijkse Dutch Dive XL nemen we catering mee naar de duiklocatie voor alle deelnemers. Verder organiseren we af en toe een Dutch Dive sweet BBQ bij een zoetwaterplas in Nederland. En na het zwembad op woensdagavond gaan we regelmatig naar café Blek in de Waalstraat.”

Worden er buiten het duiken om ook andere activiteiten georganiseerd?

“In de wintermaanden organiseren we geen buitenwaterduiken, maar gaan we naar duikzwembaden zoals TODI in Hasselt (België) en Nemo33 in Brussel.”

Nog iets toe te voegen?

“Wanneer je wilt kennismaken met het Duikhuis en de 200bar duikclub kom dan op woensdagavond naar De Mirandabad. Van 18:00 tot 19:00 uur zijn we onder water. Aanmelden kan op [email protected]. Ook als je alleen wilt komen kijken”, laat Eric Schunselaar ten slotte enthousiast weten.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam