Ruim 7 miljoen euro voor Amsterdams kankeronderzoek

Ruim 7 miljoen euro voor Amsterdams kankeronderzoek

‘Stimulans voor onderzoek naar zeldzame en vaak voorkomende tumoren’

KWF Kankerbestrijding kent ruim 7 miljoen euro toe aan nieuw kankeronderzoek in Amsterdam. Het Amsterdam UMC (locaties AMC en VUmc) en het Antoni van Leeuwenhoek verdelen dit bedrag over 13 zeer diverse onderzoeksprojecten: van vroegtijdige opsporing tot immunotherapie en van galblaaskanker tot endeldarmkanker. KWF kent in totaal 25,5 miljoen euro toe aan 50 nieuwe onderzoeken in 16 verschillende instituten.

KWF-directeur Fred Falkenburg heeft hoge verwachtingen van de nieuwe onderzoeksprojecten: “KWF wil dat meer vormen van kanker beter behandelbaar worden. De toegekende onderzoeken hebben de potentie om niet alleen de kansen te verbeteren voor de meest voorkomende tumorsoorten maar ook voor zeldzame tumoren. Dat is mogelijk dankzij onze donateurs.”

Darmkanker op maat behandelen

Het hoogste bedrag in deze toekenningsronde gaat naar VUmc-onderzoeker dr. Connie Jimenez. Zij ontvangt ruim een miljoen euro voor haar onderzoek naar darmkanker. Met dat bedrag kan ze de komende vier jaar internationaal samenwerken om te onderzoeken welke moleculaire processen ontregeld zijn bij darmkanker en hoe deze voor elke patiënt op maat bestreden kunnen worden.

Ongevoeligheid bij wekedelensarcomen

In het Antoni van Leeuwenhoek gaat prof. Daniël Peeper onderzoek doen naar wekedelensarcomen. Deze kwaadaardige tumoren ontstaan in zachte weefsels zoals vet- of bindweefsel en zijn helaas erg ongevoelig voor behandeling. Mede daardoor overleeft amper de helft van de patiënten de eerste 5 jaar. Bij sommige kankersoorten speelt het eiwit AXL een rol bij deze ongevoeligheid. In het Antoni van Leeuwenhoek gaat Peeper onderzoeken of dat bij wekedelensarcomen ook zo is en welke kansen dat biedt voor nieuwe behandelingen.

Alpe d’HuZes

Van het bedrag dat naar Amsterdam gaat is bijna 2 miljoen euro afkomstig uit de opbrengsten van Alpe d’HuZes. Hiervan kunnen 5 projecten worden gefinancierd, waaronder een onderzoek naar de inzet van kunstmatige intelligentie om kanker in een vroegtijdig stadium op te kunnen sporen in de huisartsensetting. Prof. Henk van Weert (AMC) ontvangt ruim 235.000 euro om dit veelbelovende project uit te voeren.

Zorgvuldig beoordelingsproces

Elk projectvoorstel dat KWF ontvangt doorloopt een zorgvuldig beoordelingsproces. Honderden oncologische vakgenoten uit binnen- en buitenland beoordelen de projectvoorstellen op wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie voor de patiënt en maatschappij. De stem van ervaringsdeskundigen is hierbij onmisbaar. Zij beoordelen de onderzoeksvoorstellen vanuit patiëntperspectief.
Op basis van alle beoordelingen neemt KWF een weloverwogen financieringsbesluit. KWF blijft nauw betrokken bij de onderzoeken en begeleidt projectleiders bij het bereiken van hun doelen. Door knelpunten aan te pakken en kansen op doorbraken te benutten helpt KWF onderzoek én mensen die met kanker te maken hebben vooruit.

vrijetijdamsterdam.nl