Bijzondere vertoning 'Aan de andere kant' in Bijlmerparktheater
Credits 'Aan de andere kant'/ Bijlmerparktheater.

Bijzondere vertoning ‘Aan de andere kant’ in Bijlmer Parktheater

Zaterdagavond 23 februari 2019 vindt tot tweemaal toe de bijzondere theatervoorstelling ‘Aan de andere kant’ plaats in het Bijlmer Parktheater. De voorstelling die in Zuidoost te zien is gaat over een unieke gebeurtenis in Nederland: Nederlandse en Molukse theatermakers maken een theatervoorstelling over de gedeelde geschiedenis. Nog niet eerder werd een theatervoorstelling gemaakt waarbij een grote groep betrokken is met zowel Nederlandse als Molukse roots; van (amateur)spelers en de professionele cast, tot vrijwilligers en de theatermakers zelf.

De vierde of vijfde generatie Molukkers blijven in Nederland wonen

Een rechtszaak, aangespannen door nabestaanden van de gijzelingsacties, zette de boel dit jaar weer op scherp. Maar de Molukkers, inmiddels alweer derde-, vierde- of vijfde generaties, wonen in Nederland en blijven hier. “We moeten met elkaar door” stelt Anne van Slageren, de initiator van het project, via de website van het Bijlmerparktheater.

‘En dat is wat Aan de andere kant wil doen met een drietal theaterstukken’, aldus de bedenkers en makers van de voorstelling. ‘De eerste, Een tijdelijk verblijf, gaat over de komst van Molukse KNIL-militairen en hun families naar Nederland. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Gabriela Melanesy (Nynke Heeg, o.a. bekend van producties voor de PeerGroup en Tryater), die in 1951 in Nederland aankomt met haar getraumatiseerde man Theus (Roger Goudsmit, o.a. Goudkust).

In Nederland volgde er direct ontslag

Bij aankomst wordt hij direct ontslagen. Hun verblijf in Nederland zou in eerste instantie zes maanden duren, daarna moest de rust in Nederlands-Indië zijn teruggekeerd en konden de Molukkers terug naar huis. Zij werden daarom ondergebracht in woonoorden, vaak voormalig concentratiekampen (de Tweede Wereldoorlog is dan nog helemaal niet zo lang voorbij)’, aldus de medewerkers van ‘Aan de Andere kant’.

De ins en outs zoals tijden, informatie en kaartverkoopschema leest u op de website van het Bijlmerparktheater.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Gezellig rolschaatsen in de Gashouder

1001 vrouwen in de 20ste eeuw nog eventjes te zien!

VTA Agenda ‘Aan de Andere kant’Bijlmerparktheater

Volg ook ons blog: Theater in Amsterdam – nieuws – 2019