De Oeverspelers: ‘laagdrempelige toneelvereniging waar enthousiasme en inzet belangrijk is’
Foto via Toneelvereniging De Oeverspelers

Vrije Tijd Amsterdam is constant op zoek naar leuke verhalen in de hoofdstad. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Johan van der Ploeg, de voorzitter van Toneelvereniging De Oeverspelers.

Wilt u ‘Toneelvereniging De Oeverspelers’ eens introduceren?

“Toneelvereniging De Oeverspelers is een amateur toneelvereniging die is opgericht in 1962. De naam is afkomstig van twee zusters, de dames Van den Oever die betrokken waren bij de oprichting en lange tijd actief waren in de vereniging. Na hun vertrek is de naam nooit gewijzigd. Toneelvereniging De Oeverspelers heeft door de jaren heen honderden leden gehad en is een laagdrempelige vereniging. Je hoeft geen ervaring te hebben om bij ons te komen spelen en je hoeft ook geen auditie te doen. Enthousiasme en inzet is belangrijker. Het spelen leer je bij ons.”

Wie is de organisatie achter ‘Toneelvereniging De Oeverspelers’?

“Er zit geen organisatie achter De Oeverspelers. De vereniging is de organisatie. We hebben een bestuur, een regisseur en spelende leden.”

Wat kunnen theaterliefhebbers verwachten als ze een bezoekje gaan brengen aan ‘Een Gast Teveel’?

“Wat ze kunnen verwachten is een avondvullende komische thriller. Een apart genre in het toneelrepertoire. De grondtoon is humor, met een vleugje spanning. Je zou het verhaal een beetje een knipoog kunnen noemen naar het werk van Agatha Christie en dan met name haar wereldberoemde toneelstuk The Mousetrap. De Oeverspelers hebben dat stuk trouwens ook gespeeld, in 2007. Wat je verder kunt verwachten is een stuk gespeeld door negen bevlogen amateurs waar maanden voor gerepeteerd is in sterk wisselende omstandigheden vanwege de Corona crisis. Na maanden van onzekerheid staan de spelers te popelen om het nu eindelijk voor publiek te mogen spelen!”

Op welke locatie wordt er gerepeteerd?

“We repeteren al jaren in een verzorgingscentrum, op donderdagavond, in een van de ruimtes die dan niet wordt gebruikt. We hebben een uitstekende verstandhouding met het tehuis, maar helaas heeft het tehuis medio maart vanwege Corona de deuren moeten sluiten voor alle bezoekers van buiten. Sindsdien zijn we dus in feite dakloos. Tijdens de lockdown hebben we repetities gehouden via de Zoom app. Vanaf juni enkele keren buiten in een park en vanaf eind juli op diverse locaties in Amsterdam in gehuurde repetitieruimtes. We hopen zo snel mogelijk weer terecht te kunnen op onze vertrouwde locatie.”

Hebben jullie een vaste toneelschrijver bij ‘Toneelvereniging De Oeverspelers’ en wat is zijn/haar achtergrond?

“We hebben geen vaste toneelschrijver. We spelen bestaand repertoire uit de enorm uitgebreide catalogus van het amateur en professioneel toneel. De afgelopen tien jaar hebben we echter voornamelijk stukken gespeeld van Ton Davids en Ray Cooney. Ton Davids is een huisarts uit het oosten van Nederland die voor zijn hobby toneelstukken schrijft en daar zeer succesvol mee is. Zijn stukken worden door heel Nederland en België door veel groepen gespeeld. Ray Cooney is de beroemdste kluchtenschrijver ter wereld. John Lanting’s ‘Theater van de lach’ heeft talloze stukken van hem gespeeld en Ray Cooney was de favoriete schrijver van John Lanting. Niet alleen van John Lanting maar ook van veel andere professionele gezelschappen. Zijn stukken zijn zeker niet makkelijk om te spelen, maar daardoor een mooie uitdaging en ze staan garant voor veel plezier bij spelers en publiek. We spelen overigens niet alleen comedy. Ook thriller en drama wordt bij ons gespeeld.”

Uit hoeveel acteurs bestaat ‘Toneelvereniging De Oeverspelers’?

“Momenteel hebben we in dit stuk negen spelers. In totaal hebben we twaalf leden. Niet ieder lid wil ieder jaar spelen. Soms hebben mensen het druk met andere zaken zoals verhuizingen, werk of pas geboren baby’s. We hebben het principe dat iedereen die wil spelen ook speelt. De regie zoekt dan in overleg met de spelers naar een stuk wat past op de bezetting van dat jaar en wat iedereen leuk vindt om te spelen.”

Wat is jullie leukste toneelstuk ooit?

“Daar zijn de meningen sterk over verdeeld. De vereniging bestaat tenslotte al sinds 1962 en momenteel zijn er meerdere spelers al lange tijd lid, vijftien, twintig, of zelfs bijna vijfendertig jaar. Andere leden zijn pas vijf jaar of drie jaar lid. De leden die al wat langer lid zijn vinden de klucht ‘Tel uit je winst’ vaak het leukste, door de Oeverspelers gespeeld in 2011, een paar jaar daarvoor gespeeld door Jon van Eerd en geschreven door Ray Cooney. Leden die toen nog niet lid waren noemen vaak ‘Gewoon te gek’ het leukste stuk. Gespeeld in 2015 en geschreven door Ton Davids of ‘Hotel Buitenhof’, gespeeld in 2018, geschreven door Ray Cooney en in 1989 gespeeld door John Lanting onder de titel ‘Den Haag Vandaag’. We doen ieder jaar ons best om het leukste toneelstuk ooit te vinden en te spelen!”

Zijn de voorstellingen leuk voor jong en oud publiek?

“Zeker. De meeste stukken die we spelen zijn comedy’s. Wel duren ze altijd lang. We spelen eigenlijk altijd een avondvullend stuk en dat komt neer op een speelduur van zo ongeveer twee uur. Voor jonge kinderen is dit vaak wel erg lang. We denken zelf dat onze stukken geschikt zijn van 12 tot 120.”

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

“Zoals eerder gezegd zijn we een laagdrempelige vereniging. De meeste mensen die bij ons spelen hadden voordat ze bij ons kwamen geen enkele toneel ervaring maar zijn inmiddels door de wol geverfde acteurs en actrices. Het acteren leer je bij ons en je leert vooral hoe leuk het kan zijn. De huidige regisseur regisseert ons sinds 2010 en heeft uitstekende regie methodes voor zowel beginners als gevorderden. Verder zijn we een heel open vereniging. Er heerst een informele en gezellige sfeer. Leden zien elkaar ook buiten de vereniging om en we gaan heel sociaal met elkaar om. Alle beslissingen, waaronder stuk keuze worden democratisch door de groep genomen en dat is lang niet bij iedere toneelgroep het geval. Wij voelen ons daar goed bij.

Ook zijn we altijd op zoek naar nieuwe leden. De huidige groep is uitstekend op elkaar ingespeeld, maar qua balans in de groep zouden een paar extra mannen welkom zijn. Liefst jonge mannen. Onze gemiddelde leeftijd ligt momenteel ergens in de veertig. Met meer jonge mensen er bij wordt de keuze van stukken ruimer. Dus heb je altijd toneel willen spelen maar nooit echt goed gedurfd om de stap te zetten? Kom dan gewoon eens kijken. Goede kans dat het je bevalt en dat je jaren blijft”, laat een enthousiaste voorzitter ten slotte namens Toneelvereniging De Oeverspelers weten.

VTA Cultuur

vrijetijdamsterdam.nl