Frascati maakt theater online hoor- en zichtbaar

Amsterdam, 12 november 2020 – Bijna 3000 huishoudens keken afgelopen week naar de live-stream van de De zaak Shell. De voorstelling van theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit / Frascati Producties / De Nwe Tijd werd vier avonden lang live ‘gestreamd’ en was daardoor voor een grotere groep bezoekers te volgen dan in Frascati in de Nes mogelijk zou zijn. Vanaf september onderzoekt Frascati al de mogelijkheden van het live streamen met de live actieradio Radio Futura die drie keer per week vanuit huis te zien en luisteren is.

De zaak Shell

In De zaak Shell komen de belangrijkste stemmen uit het klimaatdebat samen. Van 3 t/m 6 november was de voorstelling inclusief naprogramma’s live te zien via de stream. Te gast bij de nagesprekken waren o.a. politici Henri Bontenbal (CDA) en Jasper Groen (GroenLinks), journalist Alexander Beunder (Platform Authentieke Journalistiek), hoogleraar klimaat en milieu Prof. Dr. Ir. Pier Vellinga (o.m. voorzitter Urgenda en medeoprichter van IPCC) en Donald Pols (directeur van Milieudefensie en initiatiefnemer van de ‘echte’ rechtszaak). Eind november wordt de tour van De zaak Shell hervat en is de voorstelling weer in de Nederlandse theaters te zien.

Radio Futura

In zo’n veertig uitzendingen t/m eind november zendt Radio Futura drie keer per week uit vanuit Frascati 3. Actieradio over kunst en de wereld. Afgelopen week stond ook de radio in het teken van De zaak Shell. Zo Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit spraken met cabaretier, schrijver en presentator Dolf Jansen. De uitzendingen van Radio Futura kijk je terug via Vimeo of zijn te beluisteren via Soundcloud. De afleveringen zijn in totaal al meer dan 5000 keer beluisterd.

#redfrascatiproducties

Online zichtbaarheid was er afgelopen maand ook met de video #redfrascatiproducties die viral ging op social media. De inmiddels ruim 150.000 keer bekeken korte film met Halina Reijn en een groot aantal makers van Frascati vertelt waarom het productiehuis haar rijkssubsidie niet mag verliezen.

Frascati Producties: Begeleiding jonge theatermakers

Frascati Producties is het grootste (inter)nationaal opererende productiehuis van Nederland. Met een open blik op de wereld staat het voor onafhankelijke en eigenzinnige makers. Ondanks een positief advies van de Raad voor Cultuur adviseerde dezelfde raad Frascati Producties geen rijkssubsidie toe te kennen. Een onbegrijpelijke beslissing.

De zaak Shell is een van de producties uit het slotoffensief van Frascati. Tot en met december 2020 (co)produceert Frascati Producties nog nieuw (internationaal) werk van Caro Derkx (A Portrait of the Artist in Red, Yellow and Blue), Sorour Darabi (Mowgli) en Jaha Koo (The History of Korean Western Theatre). Het niet toekennen van rijkssubsidie is een grote klap voor jonge kunstenaars die de komende jaren van kunstvakopleidingen komen. Zonder de makers van Frascati Producties ziet het theaterlandschap er na dit jaar een stuk kleurlozer uit.

VTA Cultuur

vrijetijdamsterdam.nl