Nederlandse première Mount Average van Julian Hetzel / CAMPO in coproductie met Frascati Producties

Het vernielen van standbeelden was deze zomer veelvoudig en wereldwijd nieuws. Het zette vraagtekens achter oude waardes en symboliseerde een drang naar vernieuwing. In zijn nieuwe voorstelling Mount Average adapteert theatermaker Julian Hetzel dit activistisch mechanisme en vermaalt hij dictators tot pulp. In aansluiting aan de Nederlandse première op woensdag 14 oktober in Frascati te Amsterdam volgt een internationale tournee door Vlaanderen, Nederland en Duitsland.

Over Mount Average

In zijn nieuwe performatieve parcours neemt theatermaker Julian Hetzel ons mee op een fabrieksbezoek dat ons confronteert met onze eigen ideologieën. De clash tussen het statische verleden en het fluïde heden zorgt in deze industriële omgeving voor een productieve frictie die heel wat stof doet opwaaien.

Mount Average stelt verworven rechten, tradities, privileges en rijkdom, ideologieën en totalitaire ideeën in vraag, aspecten die elke (postkoloniale) maatschappij met zich meedraagt. Het trauma van het verleden werd lang weggestopt, maar we kunnen er niet langer omheen. In deze voorstelling gebruikt Julian Hetzel de bustes van historische figuren, heersers, tirannen, dictators, als bronmateriaal om dat statische verleden te deconstrueren en het daarna te herwerken, fluïde te maken. Ze worden geschaafd en tot stof vermalen, en na het toevoegen van vloeistoffen nemen ze ook letterlijk een flexibele vorm aan. Performers en publiek verwerken de materie uiteindelijk tot iets nieuws. Op die manier wordt het verleden niet uitgewist, maar gedeconstrueerd en herschikt tot een flexibel nieuw geheel. De toekomst zal vloeibaar zijn.

Over Julian Hetzel

Julian Hetzels performances zijn pogingen om de wereld te ontrafelen, terwijl hij strategieën probeert aan te reiken om ze te kunnen transformeren. In zijn werk geeft hij speculatieve methodes die ons zowel met de trauma’s van het verleden, als met de uitdagingen van het heden leren om te gaan. Hands on, dit keer.

Mount Average is een logische volgende stap in Hetzels belangwekkende oeuvre. Ook in zijn vorige voorstellingen is de link tussen destructie en kunst duidelijk aanwezig, denk aan The Automated Sniper waarin met een paintballgeweer vanuit oorlogsgebied in een galerie werd geschoten. In Schuldfabrik werd van liposuctievet nieuwe zeep gemaakt, in All Inclusive van oorlogspuin kunst. Dit keer vermaalt Julian Hetzel dictators tot pulp om ze een zinvolle nieuwe invulling te geven. De toekomst ligt in onze handen.

Frascati Producties: Begeleiding jonge theatermakers

Frascati Producties is het grootste (inter)nationaal opererende productiehuis van Nederland. Met een open blik op de wereld staan we voor onafhankelijke en eigenzinnige makers. Ondanks een positief advies van de Raad voor Cultuur adviseerde dezelfde raad Frascati geen subsidie toe te kennen. Een onbegrijpelijke beslissing. Mount Average is de eerstvolgende coproductie in het slotoffensief van Frascati. Tot en met december 2020 (co) produceren we nog nieuwe (internationale) producties van Anoek Nuyens & Rebekka de Wit (De Zaak Shell), Caro Derkx (A Portrait of the Artist in Red, Yellow and Blue), Sorour Darabi (Mowgli) en Jaha Koo (The History of Korean Western Theatre). Zonder de makers van Frascati Producties ziet het theaterlandschap er na dit jaar een stuk kleurlozer uit.

Mount Average

Julian Hetzel / CAMPO in coproductie met Frascati Producties
Te zien in Frascati van wo 14 t/m za 17 oktober 2020
Op internationale tour t/m za 19 dec 2020:
8 okt: Actoral, Marseille (FR)
14 t/m 17 okt: Frascati, Amsterdam (NL)
28 t/m 31 okt: CAMPO, Gent (BE)
13 & 14 nov: Monty, Antwerpen (BE)
4 t/m 12 dec: Schauspiel Leipzig, Leipzig (DE)
19 dec: Theater Ins Blau, Leiden (NL)

VTA Cultuur

vrijetijdamsterdam.nl