TVA Impro: “We zijn een vereniging die geheel wordt gedraaid door vrijwilligers”
Foto: Mathieu van den Berk

“TVA Impro is één van de grootste improvisatieverenigingen van Nederland. We bieden improvisatiecursussen binnen 8 groepen op verschillende niveaus. Dit jaar bestaan we al 30 jaar! De sfeer binnen de vereniging is informeel en erg gezellig. Na de les wordt vaak nog een drankje gedaan met de groep en de docent, waardoor we elkaar goed leren kennen”, aldus Daphne Wagenaar namens TVA Impro.

Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal van de improvisatievereniging en stelde een aantal vragen aan Daphne Wagenaar.

Wie zijn de organisatoren van ‘TVA IMPRO’?

Het bestuur telt op dit moment vijf leden: Maartje, Sebastiaan, Sanne, Jeffrey en ik. Samen zijn we verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de vereniging.

Moe(s)t er door de Coronacrisis veel geïmproviseerd worden?

Het was al vrij snel duidelijk dat de rest van het cursusjaar niet door zou kunnen gaan, evenals alle voorstellingen. Dat was een grote teleurstelling. Maar de leden en docenten zijn creatief en kunnen goed improviseren. Sommige docenten gingen lesgeven via Zoom, en na een tijdje gingen er ook mensen op 1,5 meter improvisatiespellen spelen in het park.
In september gaat het nieuwe cursusjaar weer beginnen. Onze docenten hebben ondertussen veel ideeën bedacht om op een veilige manier les te geven binnen de maatregelen.

Wilt u de docenten eens in het zonnetje zetten en kunt u iets over hun achtergrond vertellen?

We hebben geweldige docenten die allemaal op hun eigen manier lesgeven. Bij elke docent kun je weer een geheel andere les verwachten. Veel docenten komen uit de theaterwereld en spelen zelf ook op een hoog niveau impro.

Kunt u iets meer vertellen over improvisatietheater?

De meeste mensen kennen improvisatietheater van programma’s als De Lama’s, Who’s Line is it Anyway en De Vloer Op. Bij die eerste twee programma’s worden korte spellen gespeeld waarbij humor een grote rol speelt, ook wel theatersport genoemd. Long form richt zich op het creëren van verhalen, die ook ontroerend of spannend kunnen zijn. Het kan veel kanten opgaan. Zo heb ik ook eens een hele geïmproviseerde, duistere musical gezien!

Maken jullie gebruik van vrijwilligers en waar worden de vrijwilligers voor ingezet?

We zijn een vereniging die geheel wordt gedraaid door vrijwilligers. Ook de voorstellingen zijn volledig gebaseerd op vrijwilligers, zoals lichters, muzikanten en floormanagers.

Elke groep heeft een teamvertegenwoordiger. Die neemt het voortouw in de communicatie binnen de groep. En we hebben een feestcommissie voor gezellige borrels en feestjes. Ons jubileumfeestje laat helaas nog even op zich wachten.

Hoe ziet een cursusjaar eruit?

Het cursusjaar begint in september. Op basis van de ervaring van de leden worden zij op hun eigen niveau per groep geplaatst. We hebben vijf verschillende niveaus binnen de vereniging. Per jaar kan je een niveau omhoog, mits je aan de eisen voldoet. Die eisen bestaan uit een aantal improvisatievaardigheden.

Wat kunnen de mensen verwachten als zij naar een voorstelling komen kijken?

Soms worden er een aantal korte spellen gespeeld, soms wordt er een verhaal verteld aan de hand van een thema. Niemand weet precies wat hij kan verwachten, ook de spelers niet. Alles is een verassing. Dat maakt het ook zo interessant! Sommige docenten zeggen voor de voorstelling: u bent de eerste en de laatste die deze voorstelling gaat zien.

Kunt u iets vertellen over het Polanentheater waar de lessen gegeven worden?

Het theater is gevestigd in de Spaarndammerbuurt en is een begrip in de Nederlandse theaterwereld. Veel bekende artiesten hebben daar ooit opgetreden. Elke dinsdag en donderdag is er les van TVA. Ook worden daar voorstellingen gegeven. Het Polanentheater voelt als ons thuis. Een warm nest waar we hopelijk nog lang lessen kunnen geven. We zijn erg blij dat het theater voorlopig is gered door hun fantastische inzamelingsactie.

Wat is het hoogtepunt in de historie van TVA IMPRO?

Het is moeilijk om één hoogtepunt te kiezen. Waar we erg trots op zijn, is het improvisatietheaterfestival IMPRO Amsterdam, dat vanuit TVA is ontstaan. Elk jaar wordt het festival georganiseerd in het Compagnietheater en worden er professionele shows en workshops gegeven door zeer getalenteerde internationale spelers. Een week vol inspiratie en verrassingen!

Vrije Tijd Amsterdam dankt Daphne Wagenaar voor haar tijd en antwoorden! We wensen iedereen bij TVA IMPRO een mooie en gezonde toekomst toe!

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Cultuur

vrijetijdamsterdam.nl