1001 vrouwen in de 20ste eeuw nog eventjes te zien!
Credits: Amsterdam Museum

1001 vrouwen in de 20ste eeuw nog eventjes te zien!

Vrouwen, vrouwen, en nog 999 x vrouwen in de 20ste eeuw. Nog tot en met 10 maart 2019 is in het Amsterdam Museum de tentoonstelling ‘1001 vrouwen in de 20ste’ eeuw te zien. De tentoonstelling is een ‘vertaling’ van het gelijknamige boek van historica Els Kloek, die ook gastconservator is van de tentoonstelling. Net als Els Kloek is Irma Boom in haar rol als vormgever dicht betrokken bij zowel het boek als tentoonstelling. 1001 vrouwen uit de 20ste eeuw is het vervolg op 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis (2013), dat in 2016 door lezers van Historisch Nieuwsblad werd uitverkozen als “Beste Geschiedenisboek Aller Tijden’.

Het Amsterdam Museum presenteert bijna 200 bekende en minder bekende vrouwen die, ieder op hun eigen manier, een rol hebben gespeeld in de twintigste eeuw. 1001 vrouwen in de 20ste eeuw is oorspronkelijk een goudmijn van verhalen over opmerkelijke, krachtige en inspirerende vrouwen. De verzameling van 1001 vrouwenlevens zet de 20ste eeuw in een ander, completer licht en biedt een fascinerend beeld van de lange weg van emancipatie en roldoorbreking die vrouwen hebben afgelegd. Hun levensverhalen en prestaties maken de diversiteit en de kracht van al deze vrouwen zichtbaar.

Els Kloek werd in mei 2018 benoemd tot erelid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde vanwege haar “aandacht voor vrouwengeschiedenis en vooral voor de basis van veel historische studies op het gebied van biografisch erfgoed’.

Mocht u meer details willen weten over deze imposante tentoonstelling kunt u het beste een kijkje nemen op de website van het Amsterdam Museum.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikelen:

Bijzondere vertoning ‘aan de andere kant’ in het Bijlmerparktheater

Het verhaal achter workshop De Slimme Stad

Winnaar FOAM PAUL HUF award bekend op 5 maart 

Tip:

Blog: Musea in Amsterdam – nieuws – 2019