Tropenmuseum blijft voorlopig voor een groot deel in teken van Gender staan
Foto: © Vrije Tijd Amsterdam NL

Op donderdag 19 maart organiseert het Tropenmuseum n.a.v. de tentoonstelling What a Genderful World een middag vol inspiratie en praktische tips over gender voor het onderwijs. Vrije Tijd Amsterdam stelde hierover enkele vragen aan het Tropenmuseum.

Kun je iets vertellen over de tentoonstelling ‘What a Genderful World’?

In een festival-achtige setting laat het Tropenmuseum je de wereld van gender ontdekken.
De tentoonstelling is opgebouwd met de volgende zeven vragen.
1. Hoe zie jij het?
2. Bepaalt je lichaam je gender?
3. Hoe wordt je een gender?
4. Wie heeft hier de macht?
5. Gender zonder grenzen?
6. Hoe hoor je je te gedragen?
7. Kom je spelen met gender?

Wie raad je aan om naar de tentoonstelling te komen kijken?

Mensen die interesse hebben in het onderwerp gender, maar ook als je er nog weinig van af weet! Bijzonder aan de tentoonstelling in het Tropenmuseum is dat het een wereldwijd perspectief geeft. Het laat zien dat hoe er over gender wordt gedacht grotendeels cultureel bepaald is.

Hoe is ‘What a Genderful World’ tot nu toe ontvangen?

Heel erg positief! De tentoonstelling wordt ook erg goed bezocht. Met name de interactieve elementen in de tentoonstelling, de positieve uitstraling en de wereldwijde insteek worden heel goed ontvangen door bezoekers.

Denk je dat het onwetendheid van de mensen is, dat er niet veel over genderidentiteit wordt gesproken?

Iedereen heeft te maken met gender, dit gaat over ‘mannelijkheid’ en ‘vrouwelijkheid’ en over de ideeën en verwachtingen die daarbij horen. Veel mensen realiseren zich niet dat iedereen een genderidentiteit heeft. Het is voor mensen die cis-gender zijn, daarvan komt de genderidentiteit overeen met het geboorte geslacht, vaak geen onderwerp dat speelt in hun leven. Dat komt omdat zij tot de norm behoren en hun identiteit door omgeving of door zichzelf, niet of minder bevraagd wordt. Vaak wordt er pas over gesproken als het gaat over iemand die een andere genderidentiteit heeft en daar expressie aan geeft.

Soms is het ook ongemak of voorzichtigheid, dan willen mensen er wel over praten maar weten ze niet goed hoe ze dat moeten aanpakken of willen ze dit graag op een goede manier doen.

Op donderdag 19 maart wordt er naar aanleiding van de tentoonstelling ‘What a Genderful World’ een middag georganiseerd, wil je het programma eens toelichten?

Dit wordt een middag vol inspiratie met praktische tips over gender voor het onderwijs. Het programma bestaat uit een workshop en een rondleiding door de tentoonstelling. Inloop om 12:30 uur, vervolgens is er om 13:00 uur een introductie door de Transketeers – Gender: de basics & opdrachten voor in de klas. Om 14:30 uur start de workshop met Chris Jacobovicz: Breng je gender in beeld met een rondleiding door de tentoonstelling. Om 16:00 uur is er tijd voor vragen en de afsluiting. Aansluitend om 16:30 uur een borrel in het Tropen café.

Wie is jullie doelgroep voor de workshop en wat wil de organisatie met deze middag aan hen doorgeven?

Deze middag wordt speciaal georganiseerd voor docenten uit het mbo, voorgezet onderwijs en bovenbouw primair onderwijs. Gender wordt kort geïntroduceerd en er worden handvaten gegeven om gendervraagstukken bespreekbaar te maken in de klas.
Hoe kunnen geïnteresseerden aan tickets voor de docentenmiddag komen?

Online kun je een gratis ticket reserveren (dit is verplicht).

Heb je zelf nog iets toe te voegen?

Op 28 en 29 maart organiseert het Tropenmuseum ‘It’s a gender weekend’.

  • Zaterdag 28 maart staat in het teken van mode & zelfexpressie. Maak je eigen gender collage of volg een talk over gender & fashion wereldwijd.
  • Zondag 29 maart zoomen we in op opvoeding, media & seksualiteit. Stel je vragen tijdens een spreekuur over opvoeding of zing mee met MEROL in de Lichthal.

Voor meer verdieping luister thuis op je telefoon naar onze podcast!

Vrije Tijd Amsterdam bedankt het Tropenmuseum voor de antwoorden en wenst de deelnemers aan één van de activiteiten en/of tentoonstelling veel plezier toe!

Interview door:

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Floor Houwink ten Cate maakt eerste voorstelling onder de vlag van Frascati Producties