Theater in Amsterdam – nieuws – 2019

Theater in Amsterdam – Laatste nieuws - 2019
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Theater in Amsterdam – nieuws – 2019

Theater in Amsterdam. Het leukste theaternieuws van Amsterdam en omstreken volgt u via het speciale theater blog van vrijetijdamsterdam.nl.

Heeft u voor ons een theater tip? Leuk! Stuur dan s.v.p. een e-mail naar info@vrijetijdamsterdam.nl

10 april 2019

Nieuwe editie Go!Go!Go! festival van start

In CC Amstel start dit weekend een nieuwe editie van het Go!Go!Go! festival. Tijdens het event dat vrijdag 12 april begint en tot en met zaterdag 13 april duurt, kunnen bezoekers kennis maken met verrassend en vernieuwend theater, muziek en poëzie, dans en film. De makers hebben sowieso twee dingen gemeen: ze zijn jong en beschikken over de gave die talent heet. Op de laatste festival dag worden er door een speciale jongerenjury in diverse categorieën de Go!Go!Go! Awards uitgereikt.

12 maart 2019

Gratis voorstellingen Physics Show: What’s (the) Matter?

‘UvA, VU en Nikhef halen Bonn Physics Show naar Nederland’

De Bonn Physics Show komt naar Nederland! De theatershow die bol staat van spectaculaire natuurkundige experimenten doet op vrijdag 5 en zaterdag 6 april 2019 Amsterdam aan voor maar liefst drie gratis voorstellingen.


09 maart 2019

IK ZIE IK ZIE WAT JIJ NIET ZIET 

Onder het motto ‘Verhalen die een groter publiek verdienen’, vindt zaterdag 16 maart in Podium Mozaïek de voorstelling ‘IK ZIE IK ZIE WAT JIJ NIET ZIET’ van Regisseur Celil plaats. Tijdens de show komen verhalen aan bod die Celil heeft verzameld, en waarvan een hartverwarmende voorstelling is gemaakt. De voorstelling is een co-productie van Storytelling Centre en Theatergroep Rast.

VTA Agenda -> ik zie ik zie wat jij niet ziet in podium mozaïek


18 februari 2019 

Bijzondere vertoning ‘Aan de andere kant’ in Bijlmerparktheater

Zaterdagavond 23 februari 2019 vindt tot tweemaal toe de bijzondere theatervoorstelling ‘Aan de andere kant’ plaats in het Bijlmerparktheater. De voorstelling die in Zuidoost te zien is gaat over een unieke gebeurtenis in Nederland: Nederlandse en Molukse theatermakers maken een theatervoorstelling over de gedeelde geschiedenis. Nog niet eerder werd een theatervoorstelling gemaakt waarbij een grote groep betrokken is met zowel Nederlandse als Molukse roots; van (amateur)spelers en de professionele cast, tot vrijwilligers en de theatermakers zelf.

-> VTA agenda Aan de Andere kant Bijlmerparktheater <-


10 februari 2019

In het schitterende Bijlmerparktheater in Amsterdam Zuidoost vindt vrijdag 15 februari de première van theatershow ‘SHREW HER’ plaats. Regisseuse en schrijfster Ira Kip co-creëerde deze voorstelling samen met vijf queer actrices. De voorstelling is gebaseerd op Shakespeare ’s controversiële stuk ‘Taming of the Shrew’. Ira Kip zorgde voor mooie publicaties in Theater Maker magazine, Vice en de radioshow van journalist Sway Calloway.

-> VTA Agenda Theater in Amsterdam <-


9 februari 2019 

Stoomcursus radio maken in het Internationaal Theater Amsterdam

In samenwerking met OBA, Bureau Barel en Publieke Omroep Amsterdam organiseert het Internationaal Theater Amsterdam een stoomcursus radio maken. Tijdens deze workshop ga je eerst als redacteur aan de slag: je doet onderzoek naar het thema ‘hokjes denken’ waarbij je diverse bronnen raadpleegt.

VTA AGENDA ITEM WORKSHOP RADIO MAKEN <-


8 februari 2019 

Poëzie van Lucebert in de Roode Bioscoop

Vanaf 14 februari speelt Theatergroep Flint de muziektheatervoorstelling Lucebert, gebaseerd op het werk van één van Neerlands grootste dichters van de 20ste eeuw. Lucebert schreef poëzie zoals poëzie bedoeld is. Zijn teksten zijn verwarrend, provocerend maar vooral tot de verbeelding sprekend en uiterst muzikaal. Zijn woorden brengen een spontane eruptie van klanken voort. Flint maakt van zijn werk een theatraal, visueel en muzikaal spektakel met spoken word, jazz, beats, soundscapes en hallucinerende beelden; een vuurspuwende vulkaan.


6 februari 2019 

Hoogtepunten uit het oeuvre van Hans van Manen

Op veler verzoek presenteert het Nationale Ballet voor de tweede keer het hommageprogramma Ode aan de Meester uit 2017. ‘Met deze magistrale voorstelling uit 2017 vierden we de 85ste verjaardag van meesterchoreograaf Hans van Manen en Wees er op tijd bij: de voorstelling is slechts vier keer te zien’, is te lezen in het artikel dat is geschreven naar aanleiding van het evenement.


6 februari 2019

Dansvoorstellingen 3 is a crowd & NOTE TO SELF bij CC Amstel

Zaterdag 9 februari kunnen Amsterdammers twee leuke dansvoorstellingen bewonderen bij CC Amstel. Beide choreografieën transformeren herkenbare thema’s uit het dagelijks leven om tot reflectiemomenten met een twist en ruimte voor de verbeelding. Oog in oog en dicht op de huid.

In 3 is a crowd (in de foyer) komen steeds veranderende situaties als een collage voorbij, waarbij wordt gekeken naar hoe we contact maken, steun zoeken of juist van elkaar vervreemden. De drie dansers testen hun onderlinge verhoudingen en die met het publiek, met open armen of een knipoog.

NOTE TO SELF (in de zaal) is een beeldende dansvoorstelling over het dagelijkse gevecht tussen doorgaan of stilstaan. Een uitnodigend spel tussen de dansers (en publiek) in een landschap vol post-its, oneliners en meeslepende beats.


6 februari 2019 

Danstheater AYA maakt brutaal en interactief danstheater voor een jong publiek. Elk jaar maken jongeren uit Amsterdam onder professionele begeleiding een eigen versie van een AYA voorstelling. Deze show is op 8 en 9 februari te zien bij Dansmakers Podium.

New memories is een vertaling van de thema’s uit de voorstelling Black Memories die op 29 maart 2019 in première gaat.’ In ‘New Memories’ wordt niemand meer uitgesloten op basis van huidskleur, gender, geaardheid of geloofsovertuiging. Want de toekomst is van jou en de toekomst is nu’, aldus de bedenkers van deze voorstelling.


5 februari 2019

Theater Na De Dam zoekt jongeren en ouderen voor voorstelling 2019

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag extra bijzonder te maken. Zij doen dit onder de noemer: Theater Na de Dam. Er spelen tegelijkertijd meer dan 60 voorstellingen die ieder op hun eigen manier over de Tweede Wereldoorlog gaan. In Amsterdam Noord, Zuid en Oost worden jongerenvoorstellingen gemaakt. De voorstelling wordt gespeeld door studenten die de opleiding PACT+ van het ROC van Amsterdam volgen. Daarnaast participeren jongeren uit Amsterdam. Voor de editie van Theater Na de Dam in 2019 in Amsterdam zijn de organisatoren op zoek naar ouderen uit Amsterdam Noord die in gesprek willen met jongeren. En ze zijn op zoek naar jongeren tussen de 12 en 20 jaar die mee willen spelen in de voorstelling in Amsterdam Noord.

Vraagstukken die tijdens de gesprekken tussen jong en oud de revue zullen passeren zijn bijvoorbeeld: Hoe zag het leven eruit tijdens de Tweede Oorlog in Amsterdam Noord? En hoe het was om als kind te horen: het is oorlog? Kon u zich als kind daar iets bij voorstellen? Wat voor dagelijkse realiteit en verwachtingen over het leven brachten dit feit met zich mee?

Theater Na De Dam is nieuwsgierig naar herinneringen en verhalen en geeft aan dat een groep jonge Amsterdammers staat te popelen om met deze groep ouderen in gesprek te gaan over vroeger, zodat ze op 4 mei een mooie voorstelling kunnen laten zien.


5 februari 2019 

Zeedijk 60, vernoemd naar de beroemde straat waarin het zit, is een winkel die verschillende kledingmerken verkoopt van jonge, onafhankelijke ontwerpers uit Amsterdam. Zaterdag 9 februari vieren we in het Compagnietheater het 2 jarig bestaan van onze buren: “Zeedijk 60 is mega proud dat iedereen ons al 2 jaar tolereert, dus we nodigen jullie graag uit om dit met ons te vieren”, aldus de organisatie van dit evenement.


4 februari 2019

De Stichting Amsterdam Gay Men’s Chorus geeft op 9 februari 2019 een leuke theatervoorstelling bij het Polanentheater. Voor Vrije Tijd Amsterdam reden om Jos Koster, bestuurslid van deze kleurrijke stichting, enkele vragen te stellen in aanloop naar de grote dag op 9 februari! Dat werd een leuk interview.


24 januari 2019

Amsterdam doet mee aan het Nationaal Theaterweekend

Vanaf vrijdag 25 januari tot en met zondag 27 januari is het in ons land tijd voor het Nationaal Theaterweekend. Het culturele gebeuren wordt voor de vierde keer georganiseerd. Ruim zestig theaters in heel Nederland bieden tijdens het Nationale Theaterweekend een gevarieerd programma aan voor een kleine prijs. In Amsterdam doen Theater De Krakeling, De Balie, Boom Chicago en Theater de Meervaart mee. Lees verder.


24 januari 2019

Maandelijkse openbare rondleiding Internationaal Theater Amsterdam

Altijd al eens een kijkje achter het toneeldecor willen nemen of überhaupt een kiekje achter de schermen bij het Internationaal Theater in Amsterdam? Dan hebben wij mooi nieuws voor u! Lees verder.


23 januari 2019

Voorstellingen bij Frascati in Amsterdam

Onder de titel #empathyporn brengt theatermaker Julian Hetzel (DE/NL) voor het eerst drie van zijn meest belangwekkende voorstellingen samen in één festival. Hetzel geldt als één van de meest provocatieve en expliciet geëngageerde stemmen in het theater- en performanceveld. De voorstelling is vanaf 5 tot en met 8 februari 2019 bij Frascati in Amsterdam. Lees verder.


22 januari 2019

DenkStation, het nieuwe tweedaagse filosofie- en theaterfestival

DenkStation is een nieuw, tweedaags filosofie- en theaterfestival speciaal voor kinderen en jongeren. Deze allereerste editie vindt plaats op vrijdag 8 en zaterdag 9 maart 2019 in Theater De Krakeling. Tijdens het festival brengen filosofen en theatermakers als Connie Palmen, Babah Tarawally, Stine Jensen en René van ’t Hof het jonge publiek het hoofd op hol. Lees verder.


14 januari 2019

Theater in Amsterdam: Voorstelling SENANG bij Theater Bellevue

In het Theater Bellevue is vanaf dinsdag 15 januari tot en met zondag 3 februari de voorstelling SENANG te zien.‘SENANG is muziektheater over afkomst, tradities en botsingen. Een persoonlijke zoektocht naar identiteit, die iedereen kent die opgroeit in twee culturen. Hoe bepalend is je afkomst voor wie je bent, of wie je wordt? Hoe senang voelen Nieuwe Nederlanders zich vandaag de dag? We publiceerden ook een artikel.


10 januari 2019

In Amsterdam Zuidoost vindt op vrijdag 18 januari weer de eerste theatervoorstelling na ‘de winterstop’ plaats. Op het Amsterdamse podium van het Bijlmerparktheater gaat dan de voorstelling Zeil, over ‘de storm die leven heet’ in première.

Het verhaal gaat over een jonge vrouw die weg zeilt. Weg van het alledaagse leven, de regels, de routines, politiek en zorgen. Met de boot als haar enige bezit vertrekt ze naar een weidse blauwe wereld vol schoonheid. Dit is een wereld waar ze er alleen voor staat, met en tegen de elementen. De zee blijkt echter een machtige godin met onverwachte trekjes. Zal deze schipper ooit nog thuis komen? Zeil gaat over de confrontatie met de natuur en daarmee ook over de confrontatie met je sterfelijkheid, met spijt en dromen. Wat drijft een mens om alles achter te laten? Om grenzen en gevaren op te zoeken?

vrijetijdamsterdam.nl

Check ook: kunst in Amsterdam

Check ook: duurzame initiatieven in Amsterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here