Partij van de Ouderen wil klopjacht op pyromanen in Amsterdam-Noord

Partij van de Ouderen wil klopjacht op pyromanen in Amsterdam-Noord
Credits: Pixaby

Partij van de Ouderen wil klopjacht op pyromanen in Amsterdam-Noord

Voor de zoveelste keer dit jaar is er weer een autobrand geweest in Amsterdam-Noord. In de Katrijpstraat gingen afgelopen nacht twee auto’s volledig in vlammen op. Daarmee staat de teller voor 2019 op elf verwoeste auto’s. De Partij van de Ouderen wil dat er een klopjacht gemaakt gaat worden op de pyromanen die dit stadsdeel al zo lang teisteren.

Gebiedsverboden

“Aangestoken autobranden zijn echt schering en inslag in Noord.
Dit heeft een enorme impact op het veiligheidsgevoel in de wijk. Die pyromanen moeten met pek en veren de wijken uit”, stelt Partij van de Ouderen fractievoorzitter Wil van Soest. Ze pleit voor meer surveilleren, meer cameratoezicht en standaard gebiedsverboden voor gepakte pyromanen.

Kliklijn Noord

Daarnaast pleit de Partij van de Ouderen al langer voor een telefonische kliklijn waar mensen – ook anoniem – tips kunnen kunnen achterlaten die moeten leiden tot het in de kraag vatten van pyromanen. “Mensen kunnen deze kliklijn Noord ook gebruiken voor tips over straatintimidatie, inbraken, mishandelingen en overvallen. Zaken die in Amsterdam Noord helaas ook nog veel te vaak voor komen”, aldus Van Soest.

Schriftelijke vragen

  1. Bent u bekend met de berichten ‘Wéér is het raak in Amsterdam-Noord: twee auto’s verwoest door brand’ van NH Nieuws? https://www.nhnieuws.nl/nieuws/239832/weer-is-het-raak-in-amsterdam-noord-twee-autos-verwoest-door-brand

Amsterdam Noord wordt al lange tijd geteisterd door autobranden.

  1. Kunt het aantal autobranden van 2017 tot heden aan de raad doen toekomen? Kunt u in uw beantwoording ook aangeven wat politieonderzoek naar deze branden heeft opgeleverd? Hoeveel daders zijn er gepakt en hoe zijn deze daders gestraft?

  2. Heeft u de bereidheid om meer te surveilleren – ook in burger – in Amsterdam-Noord, teneinde daders op heterdaad te betrappen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u dit doen?

  3. Heeft u de bereidheid om meer (mobiel) cameratoezicht in te zetten in Amsterdam-Noord, teneinde de daders sneller en beter op te kunnen sporen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u dit doen?

U heeft de mogelijkheid om gepakte pyromanen – naast de straf die zij krijgen van de rechter – te trakteren op gebiedsverboden.

  1. Bij hoeveel gepakte pyromanen heeft u zo’n gebiedsverbod opgelegd?

  2. Heeft u de bereidheid om per heden bij elke gepakte pyromaan een gebiedsverbod op te leggen? Zo nee, waarom niet?

Naast de vele autobranden is Amsterdam Noord ook nog steeds het decor van straatintimidatie, inbraken, mishandelingen en overvallen. Mensen zijn veelal te bang om er melding van te doen.

  1. Heeft u de bereidheid om telefonische Kliklijn Noord te openen waar bewoners van Noord tips kunnen achterlaten? Zo neen, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u deze suggestie nader uitwerken?

Geschreven door Ralf Sluijs

vrijetijdamsterdam.nl

PS Volg je ook ons blog met nieuws van de politieke partijen in Amsterdam

Partij van de Ouderen: Zet dansmakers niet op straat