Bier liefhebbers opgelet! Op 13, 14 én 15 september wordt het Marineterrein in de stad tijdens ‘The Amsterdam BeerFestival 2019’, op initiatief van Brouwerij Homeland omgedoopt tot een waar bier walhalla. De vierde editie van het succesvolle Amsterdamse drinkfestijn heeft een extra feestelijk tintje, omdat de opening van de nieuwe Bierwerf Homeland samenvalt met de speciale bier driedaagse in de hoofdstad.
Mede om dat te vieren kan het publiek per avond naast het drinken van lekker bier, genieten van minimaal drie muzikale optredens, spellen zoals tafeltennis, eten, en een ‘goddelijk’ drankje genaamd Kefir dat is gemaakt door een Amsterdamse bedrijf en niet te vergeten het roemruchte bierwerf diner.
Vrije Tijd Amsterdam blikte alvast vooruit op hét bier drinkers event en sprak met Brouwerij Homeland ambassadeur Jacco den Hartog, die nauw betrokken is bij het bier festival en de nieuwe bierwerf in het mooie Mokum.
Wie zijn de mensen van ‘Wij van Brouwerij Homeland’ en wat is hun achtergrond?
- Koen Vollaers: Mede oprichter/eigenaar van Brouwerij Homeland. Oprichter van pension/restaurant/Brouwerij Homeland. Hieraan ontleent de brouwerij ook haar naam. Koen zit met de Vollaers groep mede achter heel veel concepten zoals Club 11, Trouw, De School, Cafe Bern, voormalig Pacific Parc, Rollende Keukens, De Parade, Amsterdamse Waterspelen, Aprilfeesten etc.
- Joost Carlier: Mede oprichter/eigenaar. Afkomstig uit de festival wereld. Had het bedrijf LOC7000 en richtte samen met MOJO Lowlands op.
- Bart Maes: Mede eigenaar en huidig directeur van de Brouwerij. Afkomstig uit de festival wereld, had het wereld bedrijf Airworks dat nog steeds bestaat. Opgegroeid in de brouwfamilie Maes, Christal Alken, Dommelsch.
- Wietse Postma: Brouwmeester die praktisch sinds het begin van de Brouwerij betrokken was. Afkomstig van Brouwerij Troost.
- Willem Bink: Brouwmeester. Sinds begin 2019 bij Homeland en ook afkomstig van Brouwerij Troost.
- Jacco den Hartog: Hoofd marketing en Sales. Eveneens opgegroeid in de brouwfamilie Maes, Christal Alken, Dommelsch. Heeft drie jaar voor AB Inbev gewerkt is hij sinds begin zomer bij de Brouwerij om ondernemender te kunnen werken.
- Is sinds drie maanden het team van Brouwerij Homeland komen versterken, om ondernemender bezig te kunnen zijn.
- Verdere mensen zijn Diego Meijers (social media), Sophie Warniers (events) en Erik Schouten (bezorging).
Kan je iets vertellen over de totstandkoming van Bierwerf Homeland?
“De naam Homeland staat voor een thuisgevoel voor haar gasten en bierdrinkers. De locatie is de thuishaven van de Nederlandse Marine en oude handelshaven van Amsterdam en is ook een lichte knipoog naar de veiligheidsdiensten van de Marine die onze buren zijn.”
Wat is het verhaal en wat zijn de kernwaardes achter het bier dat jullie brouwen?
“Het verhaal van Homeland kent een aantal kernwaardes en ik denk dat uiteindelijk daar ons bier over gaat:
Pionieren, een onuitgevoerd plan is niets waard, niet opgeven, doen: evolutionair denken, buiten de lijntjes willen kleuren en zonder familie ben je nergens“, aldus Koen Vollaers.
Hoe is brouwerij Homeland ontstaan?
Wederom Koen: “Het leek op een simpele transitie, maar bleek een grote, uitdagende en uiteindelijk geslaagde renovatie. Bij het zien van gebouw 006 was het voor mij duidelijk dat het prachtig zou zijn daar tijdelijk een invulling aan te geven, wat een plek, dat werd Pension Homeland”.
De ruimte achter de keuken leek mij al direct geschikt voor een kleine brouwerij. Wie wil er nou niet zijn eigen bier brouwen. Samen met een bevriende thuisbrouwer ging ik aan de slag. Omdat we wel uit gefinancierd waren bedacht ik een plan om samen met de Brandbrouwerij een proefbrouwerij te beginnen, daar zouden talentvolle thuisbrouwers kans krijgen om écht te brouwen. Tussentijds konden wij aan ons eigen bier werken: Homeland bier.
Uiteindelijk werd dat plan door de directie net aan afgewezen, omdat het teveel risico’s met zich mee zou brengen. Dezelfde dag dat mijn plan onderuitgehaald werd kwam ik Joost Carlier, één van de Lowlands founders tegen. Ooit vroeg hij mij om een heel stuk festival terrein in te richten: The Higher Ground.
Ongevraagd vertelde hij mij die middag dat hij net een brouwerij had gekocht, het lag ergens in Dresden in een kelder. Toeval bestaat niet, na een kop koffie en een volgekrabbeld bierviltje was het een feit: Brouwerij Homeland was geboren, drie weken later kwamen er twee diepladers vol met tanks en brouwhuis voor Homeland en het werk kon beginnen.
Inmiddels zijn we weer enkele jaren verder met een nieuwe brouwerij, een nieuwe directeur/aandeelhouder en twee fantastische brouwers met een leuk team!
Het is alweer de vierde editie van ‘The Amsterdam Beer (TAB) Festival’, wat is het geheim?
“Een bierfestival waar bier en ambacht centraal staat in het hartje van Amsterdam, gekoppeld aan cultuur, muziek, gezelligheid en lekker eten.”
Wat is de drijfveer om TAB te organiseren?
“Het etaleren van al het moois wat de craft bier wereld te bieden heeft, en vooral het gevoel wat daarbij hoort, centraal te laten staan. We kunnen zo een podium aan de hele categorie geven.”
Wat super leuk om brouwers uit alle provinciën uit te nodigen, hoe zijn jullie tot deze keuzes gekomen?
“Afgelopen jaar hadden we alleen Amsterdamse brouwers. De Amsterdamse speciaal bierwereld is natuurlijk ver ontwikkeld en er is veel keuze. Echter gebeurt er zoveel in de rest van Nederland dat we dat ook graag een podium wilden bieden. Dit gebeurt naar ons idee namelijk veel te weinig.”
Drie dagen feest met drie live optredens per dag, kan je al een tipje van de sluier oplichten over wie er komen optreden?
“Elke dag zal gevuld worden met minimaal een drietal mooie optredens. Hier alvast een paar pareltjes: Zitakula komt op zaterdag de boel gek maken. Daarnaast zullen Sam Ghezz & the Banned from Society en ParHasard te bewonderen zijn op het bierfestijn.”
Het is een hele organisatie met ook nog heerlijk eten en als hoogtepunt ‘Het Grote Bierwerf Diner’ op zondag. Wie zijn de organisatoren van dit speciale diner?
“Dit zijn wij zelf in samenwerking met de chef van Restaurant Homeland, Jerry. Hij is degene die het hele menu bedenkt, samenstelt en bereidt. Na het succes van afgelopen jaar is het bierwerf diner niet meer weg te denken bij TAB.”
Stel dat je geen bierdrinker bent. Is het dan ook leuk om het festival te bezoeken?
“Uiteraard blijft het ook als niet bierdrinker absoluut de moeite waard. Zo is er veel hele goede muziek, ontzettend lekker eten, spellen zoals tafeltennis en hebben we zelfs een bedrijfje uit Amsterdam wat eigen Kefir maakt en verkoopt”, laat Jacco den Hartog ons namens de organisatie van The Amsterdam BeerFestival 2019 ten slotte weten.
Voor het laatste nieuws en de kaartverkoop verwijzen we je naar de Facebook-pagina van The Amsterdam BeerFestival 2019 in de gaten.
Interview door:
Rik Verkaik
vrijetijdamsterdam.nl
Lees ook: Theaterliefhebbers kijken uit naar ‘Muzikale Helden’ bij De Kleine Komedie
Gerelateerd blog:
Leuke dingen doen in Amsterdam
The Amsterdam BeerFestival 2019 in de agenda van Vrije Tijd Amsterdam