Gebruik je glaswerk of plastic bekertjes op een festival?
Credits: Pixaby

Met name in de zomermaanden zijn er veel festivals in Amsterdam. Sterker nog bijna de helft van alle festivals in Nederland, wordt in Amsterdam georganiseerd. Gebruik je glaswerk of plastic bekertjes op een festival? Met name op kleinere festivals zie je dat er nog glaswerk gebruikt wordt. Vaak wordt er borg betaald voor een glas en kun je dit bij inlevering terugkrijgen. Is dit met het oog op de veiligheid en qua duurzaamheid een verstandig model?

Nadelen van glaswerk

Glaswerk heeft een flink aantal nadelen. De belangrijkste nadelen sommen we graag voor je op:

• Veiligheid

Als iedereen glaswerk gebruikt, is de kans groot dat er een glas breekt. Dit resulteert in glassplinters en kan voor flinke verwondingen aan de voeten zorgen. Ook kan glas doelbewust worden ingezet als wapen tijdens een ruzie. Door een glas te breken ontstaan een soort messen, waarmee vervelende verwondingen ontstaan.

• Duurzaamheid

Plastic is niet direct het type materiaal dat je associeert met duurzaamheid. Toch is plastic ongeveer even duurzaam als glas. Dit heeft met name te maken met het warme water dat gebruikt wordt om glaswerk te spoelen. Alleen als er zeer weinig water gebruikt wordt, is het mogelijk om qua CO2-uitstoot onder het niveau van plastic bekertjes te komen.

Voordelen van plastic bekertjes

Aan plastic bekertjes zitten best een aantal voordelen. De drie belangrijkste voordelen uitgelicht:

• Prijs

Plastic bekertjes zijn veel voordeliger dan alternatieven als glaswerk of karton. Dit heeft onder andere te maken met het minimale materiaalverbruik dat bij plastic bekertjes komt kijken. Een dun en stevig bekertjes, heeft een laag gewicht en voldoende kracht om op een prettige manier te gebruiken.

• Hygiëne

Glaswerk laat zich lastig reinigen, zeker als het om een festival gaat. Door plastic bekertjes te gebruiken, streef je de hoogste vorm van hygiëne na en wordt er geen biologisch materiaal uitgewisseld via de glazen.

• Transport

Plastic bekertjes laten zich gemakkelijker vervoeren dan dat het bij glaswerk het geval is. Plastic is veel compacter dan glaswerk en eenvoudig stapelbaar. Daarnaast is er een groot verschil als het om het gewicht van de bekertjes gaat, plastic is veel lichter dan glas. Wel zo gemakkelijk bij het inrichten en optuigen van een festival!

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: DJ Jill Kleinjan: “Muziek brengt mensen bij elkaar daarom hou ik er zo van”