Festival FOUX slaat vleugels uit naar hoofdstad

Festival FOUX slaat vleugels uit naar hoofdstad

Festival FOUX gaat op zaterdag 8 juni 2019 de harten van ‘dansend Amsterdam’ veroveren. Met een aantal uitverkochte edities van maximaal 600 bezoekers in Den Haag, is de tijd rijp om ook het Amsterdamse dance-publiek het ‘FOUX gevoel’ te laten ervaren. Op dit kleine en intieme festival bij VLLA staan naast de House & Techno beats de uiterst chille sfeer centraal. Vrije Tijd Amsterdam sprak met de organisatie van FOUX en blikte vooruit, op wat misschien wel het parade paardje gaat worden onder de kleinschalige dance-concepten in Mokum.

Festival FOUX slaat vleugels uit naar hoofdstad

Klein, intiem en gezellig

“Steeds meer mensen verkiezen kleine, intieme en gezellige festivals boven de grote, massale en onpersoonlijke evenementen. Wij zijn een festival organisatie die zich daar helemaal in kan vinden. Als bezoeker maak je alles van dichtbij mee en er is altijd ruimte om te dansen.

FOUX schenkt altijd veel aandacht aan de kwaliteit van muziek, aankleding, shows & acts en doet daarmee zeker niet onder aan de grote festivals qua beleving. Sterker nog; door het publiek te betrekken met gadgets, activiteiten en sfeerverhogende shows valt er meer te beleven en maak je sneller nieuwe vrienden”, vertelt de organisatie van FOUX aan het begin van ons gesprek.

FOUX is 10 jaar geleden begonnen op de meest kleinschalige manier die je maar kunt bedenken: in de keuken van een studentenhuis. Dit ‘keukenfeest’ was gebaseerd op de uitspraak “het is altijd het gezelligst in de keuken”. Deze sfeer werd dan ook behouden, totdat de DJ het volume omhoog gooide, alle discolampen aan gingen en het feestje uit elkaar spatte. Maar aan al het moois komt een einde en het werd tijd dit feestje te vertalen naar een minifestival.

Festival FOUX slaat vleugels uit naar hoofdstad

Een tuin en balkons rondom de dansvloer

De organistie vroeg zich af hoe ze de sfeer van een keukenfeest op een festivalterrein zouden kunnen behouden. “Allereerst door een geschikte, gezellige en intieme locatie te vinden die niet te groot, wijds en open is. Zo is FOUX in Den Haag begonnen op een outdoor lasergame terrein! Waar veel containers, auto’s, reddingsboten en andere houten bouwsels op het terrein staan. Die zorgen voor een leuke decoratie, maar zorgen er ook meteen voor dat je niet op een leeg veld staat. VLLA in Amsterdam is ook een unieke locatie die past bij FOUX, met binnen een gave indeling, een tuin, balkons rondom de dansvloer, en verder geen grote ruimtes”, aldus een van de enthousiast vertellende organisatoren.

VLLA wordt verder aangekleed met leuke, vrolijke en kleurrijke tierelantijnen. Geen groot podium met overweldigende bouwsels, maar gewoon zoals het vroeger thuis ook werd gedaan. Uiteindelijk zijn de bezoekers volgens de organisatoren de belangrijkste aankleding. Aan het danspubliek worden gadgets, props en andere attributen uitgedeeld waar de bezoeker zelf mee aan de slag kan gaan, tussen het dansen door.

Festival FOUX slaat vleugels uit naar hoofdstad

Hulahoop-artiesten, steltenlopers en vuurspuwers

Ondanks de kleinschaligheid maakt FOUX indruk met acts en shows. “Tot nu toe hebben we hulahoop-artists, steltenlopers, vuurspuwers, poidansers, kapitein-laserpet (DJ DeVree) en nog een aantal onbeschrijfbare acts gehad. Sommige zijn om naar te kijken, andere kun je aan mee doen als je daar toevallig zin in hebt. Verder entertainen we bezoekers met een berg aan lasers, strobes, rookmachine’s, veel blacklight en kleurlampen om op iedere locatie een heuse lichtshow weg te geven. In Amsterdam zijn er onder andere acts & shows opgevoerd door Ceciel van Slobbe en Marlies Westra. Soetris doet de fotografie van het event, Kim Lampe het videogedeelte en Niels Berk het grafisch ontwerp.”

Festival FOUX slaat vleugels uit naar hoofdstad

Opzwepende en energieke dance beats

FOUX muziek kenmerkt zich door opzwepende en energieke dance beats. Met name House, Tech-House en Techno, die echt bedoeld is om mensen in beweging te krijgen. Ondanks de kleinschaligheid werkt FOUX niet met kleine artiesten. Zo is Warren Fellow (Thuishaven) een van de artiesten die de Amsterdamse line-up siert. Daarnaast kent FOUX veel onderbelichte DJ’s die een plek op een podium verdienen.

De voorkeur gaat uit naar lokale DJ’s, dus uit de stad waar het evenement plaatsvindt. “Zo trekt het festival ook lokaal, betrokken en enthousiast publiek dat echt komt om te dansen op de muziek van hun favoriete DJ. En in tegenstelling tot de grote, massale festivals, kun je gewoon vooraan bij de DJ staan en een duimpje opsteken.

We hebben nu een aantal festivals, clubnachten en stage hosting in Den Haag. Dit blijven we zeker doen, maar omdat het zo leuk aanslaat zoeken we daarnaast naar uitbreiding. FOUX wil qua omvang van feesten niet groter worden, maar wel dolgraag in meer steden het concept laten ervaren. Amsterdam is de eerste stad waar we naar zullen uitbreiden, en Rotterdam zit er ook aan te komen. We hebben er ontzettend veel zin in”, laat de organisatie ten slotte vol enthousiasme vooruitkijkend aan VTA weten.

Voor alle actuele informatie check je de Facebook-pagina van FOUX Festival w/Warren Fellow!

vrijetijdamsterdam.nl

Tip: check ook ons blog met toffe dance festivals in Amsterdam

Tip: check ook ons blog over Pinksteren in Amsterdam

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam