Het verhaal achter de Amsterdam Ravers

“Amsterdam Ravers is een groep dansers die maandelijks samenkomen in verschillende steden. Ze komen samen om moves en tricks uit te wisselen, choreo’s te maken en vooral om een hele leuke tijd met elkaar te beleven. We komen allemaal uit een andere stad, maar de passie voor dansen is wat ons bij elkaar brengt. Samen dansen we shuffle, cutting shapes, melbourne en nog meer stijlen op elektronische muziek. Inmiddels tellen we een aantal van 40 dansers”, vertellen een aantal leden van de Amsterdam Ravers. Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter deze enthousiaste dance-community.

Hoe is de Amsterdam Ravers ontstaan?

“Op Instagram en YouTube is in de loop der jaren een grote community onder deze stijlen ontstaan. Veel mensen posten filmpjes van zichzelf om het elkaar te leren en voornamelijk om elkaar hierdoor te ontmoeten. Deze dansstijl is gegroeid en ontwikkeld dankzij het internet.

Sophie Verweij (nu de organisator van Amsterdam Ravers,) was op zoek naar contacten in Nederland die ook haar stijl dansten. In andere landen werden er al volop ontmoetingen gehouden en dat trok Sophie haar aandacht. Jezelf een dansstijl aanleren via tutorials op internet is erg uitdagend en moeilijk, daarom is het nog leuker om het uiteindelijk te kunnen delen met anderen gepassioneerden.”

Een onvergetelijk begin

“Na een paar contacten gevonden te hebben, werd er na een paar maanden eindelijk afgesproken in een stad. We waren in totaal met 6 dansers, dat voelde als een hoop. Niemand van deze dansers had in zijn eigen omgeving iemand om zich heen om het mee te kunnen delen. Deze ontmoeting voelde daarom alsof er een nieuwe wereld voor ons open ging, het was onvergetelijk.

Na deze ontmoeting is er tot op de dag van vandaag nog geen einde gekomen aan het samenkomen. Sophie werd erg enthousiast met het organiseren hiervan en bleef zoeken naar de beste data en reisafstand zodat iedereen in aanmerking bleef voor de meetups.”

Blijven groeien

“Een jaar later was ons aantal gegroeid naar 16 dansers. In de zomer van 2019 was dit een recordaantal voor Amsterdam Ravers. Deze meetup werd ook gehouden in Amsterdam. Dit was ook de reden om een Instagram account aan te maken voor de groep, in de hoop dat wij hierdoor meer bereik kregen zodat de groep nog meer kon groeien.”

Hoeveel mensen doen er op dit moment mee met de Amsterdam Ravers?

“Momenteel zijn wij met 40 dansers. Sinds de zomer van 2019 hebben we een enorme groei meegemaakt. Mede dankzij het account wat we gestart zijn en ook met eigen connecties via onze persoonlijke accounts. Mensen sturen ons een berichtje en zijn graag bij onze eerstvolgende meetup aanwezig.

Tijdens meetups is er ook veel interesse vanuit de mensen die ons passeren en wordt er regelmatig gevraagd wie wij zijn en welke stijlen wij precies dansen. We geven graag ons contact en nodigen ze uit!”

Kan iedereen zomaar meedoen?

“Onze groep is zeer uitnodigend en daarom is het ook erg makkelijk om met ons in contact te komen. We willen graag deze dansstijl delen. Van beginner tot gevorderd is welkom. We helpen je graag bij je beginfase en dansen aan je zijde totdat je er genoeg van hebt! We waarschuwen wel: Het is erg verslavend.”

Op welke locaties dansen jullie? Hoe worden deze locaties bepaald?

“Iedere meetup kiezen we een andere locatie. Graag dansen we in de grotere steden zodat het voor iedereen goed bereikbaar is en daar zoeken we mooie plekjes uit. Wij zijn vaak te vinden in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Bosch. In de toekomst willen we graag ook buiten Nederland ontmoetingen houden zodat we ook met de community’s in andere landen kunnen dansen.”

Wat is jullie doelgroep?

“Onze doelgroep is heel breed. Iedere persoon die van dansen houdt kan meedoen. Momenteel is onze jongste net 16 jaar geworden en onze oudste is 37. Je bent nooit te oud of te jong om het te leren. Ongeacht het leeftijdsverschil kan iedereen het goed met elkaar vinden, hetgeen wat ons bij elkaar brengt is de liefde voor dans en elektronische muziek.”

Welke dansstijlen oefenen jullie uit?

“De verzamelnaam van deze dansstijlen heet shuffle dance (Shuffelen in het Nederlands). Het bestaat uit meerdere stijlen zoals Cutting Shapes, Konijnendans en Melbourne.”

Cutting Shapes

“De meeste uit onze groep dansen Cutting Shapes. De letterlijke vertaling hiervan is ‘vormen snijden’. Dat komt door het gecompliceerde voetenwerk. Cutting Shapes is een intense dans die je op 1 staande plek uitvoert en wordt vaak gedanst op House en Tech House.”

Cutting Shapes:

 


 

Melbourne

“Melbourne daarentegen laat je lichaam verplaatsen van links naar rechts. Deze stijl is erg ruig en vloeit mee met de beat van Techno, Hardstyle of Trance muziek.”

Melbourne:

Konijnendans

“Konijnendans klinkt heel Nederlands en dat is het ook! Deze stijl is hier ontstaan op festivals. Het wordt daarom ook wel ‘raven’ genoemd. Rond 2010 is dit in Nederland ontstaan en kreeg het deze naam omdat het lopen op de plek werd gezien als konijnen pasjes! In de loop der jaren is deze stijl meer ontwikkeld en zijn er meer kleine tricks en moves aan toegevoegd om het afwisselend te houden.”

Konijnendans:

Focus en energie

“Uiteraard vragen alle stijlen veel focus en energie om de beat van de muziek te volgen. Door de meetups merken we dat de stijlen nu ook erg gemixt worden, veel Cutting Shapes dansers hebben ook veel interesse in Melbourne en andersom. Dat is erg mooi om te zien.”

Op welke festivals en feesten worden de dansmoves in de praktijk gebracht?

“Op festivals en raves met House, Techno, Trance en Hardstyle muziek kunnen deze dansmoves worden uitgevoerd. Zowel de grote festivals zoals Drumcode, Mysteryland of Awakenings zijn populair onder ons, maar ook de kleinere underground raves die plaatsvinden in Shelter Amsterdam of een dagje buiten op Thuishaven.”

Amsterdam Dance Event

“Daarnaast is Amsterdam Dance Event voor ons een belangrijk event omdat we daar veel connecties kunnen maken met bijvoorbeeld shuffle dansers uit de VS (of andere landen) die graag een weekje in Amsterdam verblijven voor dit event. In de toekomst willen we daar graag meetups aan koppelen.”

Wat is het leukste dat jullie tot nu toe meegemaakt hebben?

“Er zijn veel momenten waar we veel plezier aan hebben gehad zoals het maken van choreo’s op bepaalde House tracks van DJ’s. Het is leuk om opkomende DJ’s hiermee te helpen, daar doet ieder zijn voordeel mee.”

Shuffelen

“Waar we het meest trots op zijn is de groep zelf, het samenkomen en deze dansstijl tot zijn recht brengen. Vaak wordt shuffelen niet gezien als een echte dansstijl (vanwege trends zoals TikTok etc.) maar het is zo veel meer dan alleen een korte dans op een festival of een trend op het internet. Dit is onze dansstijl waar we oneindig in kunnen ontwikkelen en mee kunnen creëren. Wij geloven met al onze energie dat deze stijl net zoals alle andere dansstijlen in het rijtje past.”

Vanwaar de naam Amsterdam Ravers?

“Amsterdam is het hart van EDM, veel DJ’s zijn Nederlands en veel raves en festivals vinden daar plaats. Amsterdam is de hoofdstad van Nederland en wie Amsterdam zegt, bedoelt daarmee natuurlijk ook Nederland. Wij zijn trots op onze hoofdstad en zijn vaak te vinden op leuke plekken zoals de NDSM werf of op de Dam. Onze meetups zijn hier ook het meest gehouden. Omdat wij letterlijk ‘raven’ in deze mooie stad, vonden we Amsterdam Ravers een bijpassende naam.”

Wat zijn de toekomstplannen met de Amsterdam Ravers?

“Met Amsterdam Ravers willen we blijven uitbreiden. Deze dansstijl willen we blijven verspreiden en met elkaar delen. Iedere meetup is weer anders en iedereen danst vol energie met elkaar.

Graag willen we dit ook over de grens pakken en gaan touren met de meetups. Er zijn veel andere communities in andere landen die we graag willen ontmoeten. Het lijkt ontzettend tof om hier evenementen van te maken.”

Wedstrijden, shows en battles

“Het houden van wedstrijden, shows en battles kan ook zeker niet ontbreken. Onze groep willen we graag tot beschikking stellen tijdens DJ sets op festivals. Het creëren van choreo’s doen we met plezier en gaat ons goed af. We hopen met dit soort optredens nog meer aandacht aan de dansstijl te kunnen geven.”

Opzetten eigen dansschol

“De aller grootste droom van de organisator (Sophie Verweij) en haar beste vriend en danspartner (Theodore Le Saout) is het opzetten van een eigen dansschool in (omgeving) Amsterdam. Ze zijn beide nu al druk bezig met netwerken bij andere dansscholen en het opdoen van kennis. Het liefst betrekken ze de Amsterdam Ravers erbij als er in de toekomst workshops en lessen gehouden worden in verschillende stijlen van shuffelen. Zo blijft het vernieuwend en hopen we de volgende generaties te blijven inspireren.”

Slotwoord

“We hebben momenteel merchandise voor de groep. Hier was veel vraag naar omdat er tijdens meetups vaak aan ons gevraagd wordt wie wij zijn en welke dans we uitoefenen. In de toekomst hopen we deze merchandise te kunnen verkopen aan de leerlingen van de dansschool.”

Ben je enthousiast geworden over de Amsterdam Ravers? Volg ze dan op Instagram!

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Uitgaan

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Online thuisfestival GOODBYE 2020 overtreft verwachtingen