Nachtridder Ella Overkleeft over de nachtcultuur in Nieuw-West
Overhandigen manifest aan stadsdeel bestuursvoorzitter Sandra Doevendans

Vrije Tijd Amsterdam besteedt graag aandacht aan mensen die Amsterdam vooruithelpen. In dat kader stellen we een aantal vragen aan Ella Overkleeft, onlangs benoemd tot Nachtridder in Amsterdam.

Door: Rik Verkaik

Kun je jezelf kort introduceren voor de mensen die je nog niet kennen?

“Ja mijn naam is Ella Overkleeft. Ik ben 40 jaar en werk als freelancer al 20 jaar in de Culturele Creatieve Industrie, waarvan de laatste 10 jaar ook op internationaal niveau.

Ik ben erg geïnteresseerd in sociale vraagstukken en hoe de mens zich ontwikkelt. Hiervoor kijk ik graag naar de grote lijnen in de geschiedenis. Bovendien houd ik de politiek in de gaten, en hoe die twee zich tot elkaar verhouden.

Waarom doen mensen zoals ze doen? Wat voor een soort samenleving willen we met z’n allen? Wat ik heel erg mis in onze huidige tijd is een grotere rol voor filosofie en reflectie. Men is het wiel continue opnieuw aan het uitvinden en holt achter de nieuwste trends aan zonder goed na te denken wat daar de gevolgen van zijn.”

Waar ben je geboren en opgegroeid?

“Ik ben geboren in Amsterdam achter de Beurs van Berlage en heb daarna in verschillende wijken gewoond waaronder Geuzenveld/Slotermeer. Toen ik 11 jaar was verhuisden we naar Hoorn, maar zo snel als ik kon ben ik weer teruggekomen naar Amsterdam. Eenmaal daar opgegroeid vond ik het veels te bekrompen in zo’n kleine stad!”

Onlangs ben je benoemd tot nachtridder vanwege je inzet om de nachtcultuur in Nieuw-West te versterken. Hoe kijk je terug op deze benoeming?

“Ja heel leuk natuurlijk! Met name omdat ik de afgelopen 4 jaar in het buitenland heb gewoond en ik toch even ‘uit de running’ was hier in Amsterdam. Overigens is die onderscheiding niet alleen vanwege mijn werk in Nieuw-West maar stadsbreed. Ik doe meer voor de stad dan alleen dat.”

Ben je momenteel nog druk bezig voor de nachtcultuur in Amsterdam Nieuw-West?

“Op dit moment help ik alleen Lofi met een aantal zaken, wat varieert tot advies op culturele programma’s en hun rol in het gebied.”

Hoe zou je de huidige staat van het nachtleven in Amsterdam Nieuw-West omschrijven?

“Er is van alles te doen. Qua nachtclubs heb je bijvoorbeeld Radion en de strip bij Sloterdijk met Bret, Raum en Lofi. Daarnaast zijn er allemaal cafés in de verschillende wijken, maar in verhouding tot andere stadsdelen is er weinig.

Het is het grootste stadsdeel en echt ontworpen als woonwijk tijdens de wederopbouwing. Daarom is er op het gebied van cultuur en zeker nachtcultuur niet heel veel te doen.

Daarnaast wordt er ook veel bijgebouwd en komt havenstad ook aangrenzend. Daar liggen echt kansen en moet goed nagedacht worden in relatie tot de gebiedsontwikkeling. Of dat gebeurt is soms de vraag. Ook sociaal-economisch staat het stadsdeel er niet heel goed voor en daar komen allerlei uitdagingen bij kijken.

Er is veel ruimte, met name bij Sloterdijk, dus dat is echt een kans om meer nachtcultuur te ontwikkelen.”

Kun je iets vertellen over de nachtcultuurgroep Nieuw-West?

“Ja dit is een groep van nachtcultuur initiatieven uit Nieuw-West, van Ruigoord tot Radion. Deze groep heeft een manifest gemaakt wat voortborduurt op de Nachtvisie maar op maat gemaakt voor Nieuw-West.

Het komt voort uit de precaire situatie die de nachtcultuur plekken hebben ondanks de nachtvisie! Het is niet vanzelfsprekend dat er clubs zich vestigen of zelfs kunnen blijven, zie de situatie met Raum.

We hebben ook een tour georganiseerd voor politici op de ‘strip’ langs De Sering, Raum en Lofi.”

Nachtridder Ella Overkleeft over de nachtcultuur in Nieuw-West
Nachtcultuurgroep Nieuw-West bijeenkomst bij Lofi

Wat maakt de Amsterdamse nacht uniek vergeleken met andere steden?

“Amsterdam is natuurlijk de hoofdstad en we lopen qua nachtcultuurbeleid zeker voor ten opzichte van veel andere steden. Maar omdat het de hoofdstad is lopen we ook tegen veel zaken aan die in andere steden wellicht minder spelen. Daarom kan er meer innovatie plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld in Rotterdam. Daar worden nu heel goede dingen ontwikkeld door de nachtwacht.”

Wat zijn de uitgaansplekken in Nieuw-West die je bezocht moet hebben?

“Ja, dan pleit ik toch voor de Sloterdijk strip. Je kunt bij wijze van de trein uitlopen, beginnen bij Bret en daarna naar Raum en Lofi. Bij de laatste is het echt top in de zomer vanwege hun outdoor area, die is echt uniek in de stad!”

Kunnen Amsterdammers bijdragen aan een toffer nachtleven in Nieuw-West?

“Jazeker! Het is met name belangrijk dat mensen die ideeën hebben zich kenbaar maken. Er zijn ruimtes en ook de gemeente staat er welwillend tegenover.

Daarnaast hoop ik dat iedereen de survey heeft ingevuld die helaas nu al gesloten is, deze ging over de behoeften van Amsterdammers met betrekking tot de nachtcultuur. De resultaten worden deze zomer gepresenteerd.

En natuurlijk kan men altijd terecht bij het nachtloket van de gemeente en stichting nachtburgemeester.”

Ben je het eens met mensen die vinden dat Amsterdam ‘te stil’ wordt?

“Daar ben ik het eigenlijk niet mee eens. Nu nog niet, maar dat zal wel gaan komen. Met alle nieuwe woonwijken wordt de huidige nachtcultuur wel echt bedreigd. Ook werkt de bureaucratie echt tegen! De wil is er wel om nieuwe plekken te ontwikkelen, maar het huidige systeem is te ingewikkeld.”

Heb je nog iets toe te voegen?

“Ik raad iedereen aan om in Nieuw-West uit te gaan! Iedereen die er woont en ook iedereen uit de andere steden, het is echt de moeite waard. Geen enkel ander stadsdeel biedt dit soort nachtcultuur!”

Over de auteur:

Rik Verkaik, oprichter van Vrije Tijd Amsterdam, schrijft al meer dan acht jaar over exposities, evenementen, kunstenaars, muziekartiesten, ondernemers en maatschappelijke initiatieven in Amsterdam. Al meer dan een miljoen mensen hebben zijn bijdragen voor deze website en bijbehorende social mediakanalen gelezen.

Rik Verkaik