Zwemmen en homoseksueel: fijn uitgangspunt voor hele goede vriendschappen
De Upstream boot tijdens de Canal Parade 2017
Zwemmen en homoseksueel: fijn uitgangspunt voor hele goede vriendschappen

VTA interviewde de voorbije weken een aantal boten die deelnemen aan de Canal Parade tijdens Pride Amsterdam 2018 op zoek naar het verhaal achter de deelname. Vandaag in het tweede deel het interview met Bram de Vries, zwemmend lid en trainer van LHBT zwemvereniging Upstream.

Upstream Amsterdam is een ‘straight friendly’ LHBT zwemvereniging met 150 leden. Zwemmen kan zowel op hoog master- als op recreatief niveau. Leden kunnen vijf dagen in de week trainen. Maandag, vrijdag en zondag in het Marnixbad, dinsdag in het Noorderpakbad en woensdag in het Sloterparkbad.

Een ‘straight friendly’ LHBT zwemverening. Dat lees je niet vaak. Zou je dat eens uit willen leggen?

Upstream is in principe een LHBT-vereniging, waar ook hetero zwemmers welkom zijn. Ongeveer 8% van onze leden is ‘zo’. De heteroseksuele mannen en vrouwen die lid zijn bij Upstream, passen bij ons qua mentaliteit. Logisch, een homofoobje zal zich liever niet willen vertonen in een zwembad vol nichten.

Heeft Upstream al eerder meegevaren tijdens de Canal Parade?

Nou en of. Sinds de eerste keer in 1996 hebben we slechts één keer verzaakt. In 2006 zaten we met een grote groep zwemmers in Montreal voor de Gay Games en waren er te weinig leden in Amsterdam om de boot te bemannen.

Hoe was die eerste keer?

De eerste keer voeren we mee in een sloepje om reclame te maken voor de Gay Games 1998 die, zoals bekend, in Amsterdam waren. Dat was fantastisch en toen wilden we meer en meer en nog meer. Je kent dat gevoel ongetwijfeld.

Zwemmen en homoseksueel: fijn uitgangspunt voor hele goede vriendschappen
De boot van Upstream in 2005.

Is zwemmen een populaire sport onder LHBT’s?

Gezien het aantal leden dat wij en de andere LHBT-zwemverenigingen in Amsterdam (Gay Swim) hebben, ja. Waarbij aangetekend dat de nadruk ligt op homo-mannen. Naast Amsterdam zijn in diverse Nederlandse steden LHBT-zwemverenigingen.

Wat heeft volgens Upstream de doorslag gegeven dat er dit jaar mee gevaren mag worden?

Wij waren in de Parade van 1999 de eersten die iets aan het entertainen van het publiek deden. Dat was meteen een doorslaand succes en daarom zijn we er mee doorgegaan. We proberen jaar op jaar het publiek te vermaken met een act. Dan krijg je veel reacties vanuit de mensen aan de kant, en dat helpt ons dezelfde riedel drie uur achter elkaar uit te voeren. Zo is het leuk voor zowel ons als voor de massa’s die komen kijken. Ik denk dat dat bekend is bij de organisatie. En we hebben dit jaar natuurlijk ook weer met een heel leuk concept ingeschreven.

Hoe is de acceptatie van LHBT’s binnen de Koninlijke Nederlandse Zwembond?

Niet beter te weten, goed. Bij reguliere wedstrijden wordt iedereen beoordeeld op zijn of haar zwemprestaties.

Met hoeveel mensen staat Upstream op de boot? En hoe wordt er bepaald wie er mee mogen varen? Is daar een selectieprocedure voor of is dat niet nodig?

Wij staan meestal met tussen de 30 en 40 man (M/V) op de boot. De inschrijving is vrij, wie mee wil varen, mag mee; jong en beeldig staan naast zwemmers die richting de uiterste houdbaarheidsdatum gaan. We hebben ook vaak meevarende zwemmers van de Utrechtse en de Rotterdamse LHBT-zwemvereniging.

Tom Daley… Hoe kijken LHBT’S tegen hem aan?

Goede sportman.

Zwemmen en homoseksueel: fijn uitgangspunt voor hele goede vriendschappen
Boot van Upstream tijdens de Canal Parade in 2009.

Durven LHBT’S op het hoogste zwempodium wel makkelijk uit de kast komen? Niet zoals bij de voetballers zeg maar.

Helaas niet. Er zijn er natuurlijk wel een paar die voor hun geaardheid uitkomen, maar een echte wereldtopper als de Australische zwemmer Ian Thorpe kwam pas uit de kast na zijn zwem carrière.

Hoe komt jullie boot eruit te zien? Hoe gaat het uiteindelijke resultaat tot stand komen?

Hoe onze boot eruit komt te zien, zie je op 4 augustus. We gaan met een paar creativo’s bij elkaar zitten en dan komt er wel iets opborrelen. En dan maar hopen dat het de volgende dag ook nog leuk lijkt…

Waarom een zwemvereniging gericht op LHBT’s? Werk je daarmee het ‘hokjes denken’ juist niet in de hand?

In een LHBT’s-vereniging hangt een andere sfeer dan in een reguliere vereniging. Je houdt allemaal van zwemmen en je bent homoseksueel. Dat zijn al twee dingen die je gemeen hebt. Een fijn uitgangspunt voor hele goede vriendschappen.

Zwemmen en homoseksueel: fijn uitgangspunt voor hele goede vriendschappen
Boot van Upstream tijdens de Canal Parade van 2014

Vinden jullie het belangrijk dat PRIDE Amsterdam georganiseerd wordt en waarom? Het is tenslotte alweer 2018…..

Laten we zeggen, het zou niet meer nodig moeten zijn dat de Pride in 2018 wordt georganiseerd. Uit onderzoeken blijkt dat homoseksualiteit door een groot deel van de bevolking wordt geaccepteerd. En in dat laatste woord zit het venijn. Het wordt geaccepteerd. Het is niet iets dat voor de Nederlandse bevolking een vanzelfsprekend deel van de samenleving uitmaakt. Zelfs niet voor de, over het algemeen, liberale Nederlandse bevolking! Twee zoenende mannen of vrouwen worden nog steeds minder welwillend bekeken dan een lebberend hetero-stel. Om over de vooroordelen maar te zwijgen. In onze vereniging zitten geen kappers en -op 150 leden- nog geen handvol mensen die met mode bezig zijn. Daarom is het zo goed dat macho beroepen als politie en brandweer meevaren. Ook al worden ze tijdens de Parade helaas alleen maar gezien door het, de LHBT-gemeenschap toegenegen publiek.

Nog iets toe te voegen?

Amsterdammers, kom vrijblijvend een keer zwemmen op vrijdagavond bij Upstream in het Marnixbad!

Wij bedanken Bram de Vries en natuurlijk Upstream voor hun tijd en de leuke antwoorden. De volgende boot van de Canal Parade 2018 die aan bod komt is die van Drag Queens United.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Spijker Bar: Proudly Serving de Gay Community since 1978

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam