Spijker Bar: Proudly Serving the Gay Community since 1978 Menig jeugdige Amsterdammer zal de wenkbrauwen doen fronsen bij het horen van de naam Spijker Bar Amsterdam. Toch gaat er een prachtige historie schuil achter de gaykroeg die al sinds 1978 gevestigd zit aan de Kerkstraat nummer 4 in Amsterdam. VTA interviewde de voorbije weken een aantal boten die deelnemen aan de Canal Parade tijdens Pride Amsterdam 2018 op zoek naar het verhaal achter de deelname van verscheidene parade boten. Vandaag in het eerste deel het verhaal achter de boot van de Spijker Bar.
Het trotse team dat aan de Spijker Bar boot voor de Canal Parade werkt.

Spijker Bar: Proudly Serving the Gay Community since 1978

Menig jeugdige Amsterdammer zal de wenkbrauwen doen fronsen bij het horen van de naam Spijker Bar Amsterdam. Toch gaat er een prachtige historie schuil achter de gaykroeg die al sinds 1978 gevestigd zit aan de Kerkstraat nummer 4 in Amsterdam. VTA interviewde de voorbije weken een aantal boten die deelnemen aan de Canal Parade tijdens Pride Amsterdam 2018 op zoek naar het verhaal achter de deelname. Vandaag in het eerste deel het verhaal achter de boot van ‘de Spijker’.

“De Spijker Bar vaart onder andere mee met als doel het 40-jarig bestaan van deze kroeg groots te vieren”, blikt Judith van der Spek namens het team ‘Spijker Bar Canal Parade 2018’, trots vooruit naar de boottocht die de gaykroeg gaat maken tijdens de Parade die precies in het jubileumjaar van de horecagelegenheid uit 1978 plaatsvindt.

“De viering van het jubileum van deze vriendelijke kroeg en het feit dat ‘de Spijker’ nog nooit met een boot heeft meegevaren tijdens een Canal Parade maakt het een uniek moment en gelegenheid voor deze bar en de deelnemers. We zijn erg trots dat we geselecteerd zijn dit jaar”, laat Judith van der Spek weten.

Judith vervolgt: “Je kunt de Spijker Bar zien als een stamkroeg voor een vaste groep gasten die daar dagelijks komen socialiseren, borrelen en een potje pool kunnen spelen. Maar tevens als een echte gay-uitgaansgelegenheid met vaste thema avonden zoals elke zaterdag BINGO met Didi Licious, elke donderdagavond een PRE-BLUE party met vaste host Dora Royale en zeer variërende gastoptredens.

De ‘Spijker’ host ook veel borrels en bijeenkomsten voor onder andere Rugbyclub de Lowlanders en elke maand de thema avond Lesbique. Tevens hosten wij de populaire killerpool competitie. Kortom; een variërend aanbod voor de gay community in onze mooie stad.”

Een mooie stad vindt Judith het nog steeds alhoewel de gay acceptatie al jaren gepaard gaat met ups en downs. Van der Spek: “Het is vreselijk te horen over de mishandelingen die er helaas nog steeds plaatsvinden, maar dat is niet alleen in Amsterdam. Het gay zijn zal misschien altijd een issue blijven maar door het bestaan van een kroeg die als motto heeft; ‘Proudly Serving the Gay Community since 1978’ zie je dat er nog steeds behoefte is om ergens echt jezelf te kunnen zijn.”

“Wij vinden de Canal Parade wel wat commercieel geworden, hoor. Veel grote bedrijven varen mee en er is steeds minder horeca te zien in onze beleving. Dit jaar zijn wij de enige Amsterdamse kroeg die door de grachten vaart. Dat was vroeger wel anders.”

Commercieel of niet toch vindt ook Judith het nog steeds belangrijk dat de Pride georganiseerd wordt. “Het is zeker belangrijk. Het is niet alleen de Canal Parade waar wij ons nu op (moeten) focussen maar alle festiviteiten, bijeenkomsten en informatie voorziening die bij de PRIDE horen zijn nog steeds belangrijk in Amsterdam en door heel Nederland. Er zijn nog steeds mensen zoekende naar informatie en plaatsen om heen te kunnen gaan, zichzelf te zijn en zich veilig te voelen. PRIDE verschaft veel informatie over deze gelegenheden en is mede daardoor nog steeds ontzettend belangrijk.

Spijker Bar: Proudly Serving the Gay Community since 1978

Doordat het zo belangrijk is en vanwege de andere redenen die ik zojuist heb laten horen zijn we met een klein team van 6 mensen keihard aan het werk om het allemaal goed te organiseren. Daarnaast hebben wij natuurlijk nog wat mensen aan boord die verantwoordelijk zijn voor het varen, de catering en de muziek. Wij staan met ongeveer 90 mensen op de boot. De meeste mensen zijn bekenden van ‘de Spijker’ en partners of vrienden van deze mensen. Er word op toegezien dat de mensen die zich aanmelden wel enigszins een band hebben met onze kroeg en natuurlijk is er ook een gay-minded aanwas van partners en geïnteresseerden. Iedereen die zich kan vinden in ons concept is vrij om gezellig mee te komen varen.”

“Wij varen op gekoppelde pontons. Over de aankleding qua decoratie willen we nog niet te veel loslaten maar dat zal zeker in het thema van de bar zelf staan. De aankleding van een groep mensen op de boot zal zich uiten in helden uit het jaar 1978, het jaar waarin de Spijker Bar ontstond. Maar ook hedendaagse helden van de bar zoals onze ‘Bingoqueen Didi Licious’ en de ‘Lowlanders rugbyspelers’ zijn vertegenwoordigd. Het merendeel van de mensen die meevaren laten hun support voor de bar zien in een speciaal gemaakt kledingstuk en dat is wel zo leuk”, laat Judith ten slotte aan ons weten.

VTA bedankt de Spijker Bar voor hun deelname aan dit interview en wenst deze unieke kroeg een geweldige boottocht toe tijdens de Canal Parade 2018. En natuurlijk op naar de 50 jaar!

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

PS We schrijven iedere week een artikel met het laatste LGBTQ nieuws uit Amsterdam. Wellicht is dit voor u ook leuk om te lezen en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen m.b.t. Pride Amsterdam 2018.

Gerelateerde artikelen:

Boodschap Drag Queens United: Be a hero: express yourself 

Senioren en medewerkers ervaren de boottocht als fantastisch 

Mister B: we vertegenwoordigen een speciaal deel van de gay community

We willen strijden voor een goede en toegankelijke hiv-preventie zorg

Netzo Amsterdam: een gezellige vereniging waar iedereen zich thuis voelt 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam