Spijker Bar: The place to be on a Saturday
Dora Royale (links) samen met een stamgast van Spijker Bar. Credits: Dora Royale

Spijker Bar: The place to be on a Saturday

“The place to be on a Saturday”, aldus drie vaste bezoekers, zaterdagavond vanuit de Spijker Bar in de stad. En daar is niets aan gelogen als je rond de klok van vijf via het trappetje naar beneden de authentieke zaak komt binnen trappelen, om er vervolgens enkele uren later met een vrolijke blik op je gezicht via dezelfde treden al sjokkend je weg naar buiten te vervolgen. Vrije Tijd Amsterdam was zaterdag op aanraden van één van de vaste stamgasten ‘undercover’ te gast tijdens de traditionele wekelijkse bingo, en zo geschiedde het dat we rond de klok van vijf plaatsnamen aan de bar van de historische gaykroeg die zich al sinds 1978 bevindt aan de Kerkstraat nummer 4 in ons mooie Mokum.

In de bar komen voornamelijk vaste gasten, die dagelijks komen socialiseren, borrelen of een potje pool komen spelen. Die vaste gasten worden op zaterdagen vergezeld van de nodige toeristen die speciaal voor de humorvolle BINGO van Dora Royale naar het Amsterdamse café zijn gekomen.

Terwijl ik als ‘nieuweling’ plaatsneem op één van de vaste krukken aan de bar, met links en rechts een over het algemeen ouder en divers ogend publiek, komt daar rond zes uur een prachtige verschijning het 41-jarige etablissement binnen gestapt. Dora Royale is zaterdag in het zwart gekleed met hoog uitgedost lijkend blond haar en een niet te missen voorgevel, prammen, jetsers of enorme ‘bere beren’, zoals borsten door menige heteroman ook wel worden omschreven.

Nadat Dora de bingo kaarten heeft uitgedeeld, iedereen 5 euro heeft betaald, is het tijd om de balans op te maken. Een totaal van € 375,- euro is er te winnen bij een volle bingokaart en als poedelprijs wordt er € 20,- uitgereikt.

Tijd om te beginnen, alhoewel bijna tijd, want het is eerst nog tijd voor het vaste ritueel. “Take off, take off, now”, klinkt het keihard doch geinig door de microfoon. Zonder aarzelen, blikken of blozen ontdoet één van de dienstdoende barmannen zich van een ‘spiderman’ outfit en veranderd in een poedelnaakte bediener. Dit is het officiële startsein van de befaamde en reuze gezellige Spijker Bar bingo.

“Nummertje 46”, klinkt het op verschillende wijze én in het Engels, vanachter de bar. Terwijl ik mijn concentratie bij mijn bingokaart probeer te houden, word ik vanaf mijn knusse zit plek aan de bar even afgeleid door de naakte barman. Je kunt er nou eenmaal niet omheen kijken, en het grappige aan het tafereel is dat als de man een echte goede stap naar voren zou doen, om bijvoorbeeld wisselgeld terug te geven, het zomaar eens zo zou kunnen zijn dat zijn pielemoos wordt ondergedompeld in één van de zojuist getapte bierglazen. Ziet u het al voor zich?

Het gebeurt niet en terwijl het went, krijgt Dora Royale met een gezellig vleugje gay-scene humor, de bezoekers aan het lachen, en nadat de € 20,- is gewonnen, begint langzaam maar zeker de spanning in het bruine gay-café voelbaar te worden.

“Hoeveel nummers moet jij nog? Ik nog maar drie. Oh, ik nog maar twee”, hoor ik enkele spijkergasten tegen elkaar zeggen. Luttele minuten later is rondom mij de teleurstelling voelbaar als er na geroesemoes uit de zaal een hand met bingo kaart in de lucht wordt gehouden. Even is er nog hoop omdat de kaart nog gecontroleerd moet worden maar als die controle gedaan is en er is uitgesproken dat alles klopt is het over en uit met de spanning. En, de teleurstelling maakt plaats voor een vrolijk gevoel aangesterkt door het vrolijke overwinningsmuziekje dat inmiddels door het dienstdoende personeel is aangezet.

Spijker Bar: The place to be on a Saturday
Spijkerbar buitenzijde.

Door de microfoon wordt het verzoek gedaan om als winnaar op de bar uit de kleren te gaan, hetgeen niet wordt opgevolgd door de winnaar, die vermoedelijk als toerist naar onze hoofdstad was gereisd. Nadat de hostess de winnaar nog even stevig beet pakt en tegen haar aandrukt is het voor VTA tijd om met een voldaan gevoel richting huis te gaan.
Super mooi dat in de tijd dat de gay-horeca in Amsterdam het zwaar heeft, je terug kunt vallen op een gezellige Spijker Bar, met vaste gasten, maar waar nieuwkomers zich zonder twijfel snel op hun gemak zullen voelen.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Sjoerd Knops: “Frits gehuld in jurk voor songfestival bingo”