Volg hieronder de laatste ontwikkelingen m.b.t. de Canal Parade 2018!

2/8

Ook de Gemeente Amsterdam maakt zich op voor de Canal Parade 2018.

“Komend weekend zijn in de stad circa 200 medewerkers van Handhaving en Toezicht aan het werk. Zij dragen bij aan een goed verloop van het evenement. Zo zijn er handhavers en toezichthouders die verkeerd geplaatste fietsen en auto’s verplaatsen en handhavers die controleren of ondernemers zich houden aan hun vergunning”, is te lezen in het bericht van de Gemeente Amsterdam op hun website.

Handhavers houden ook, samen met de Amsterdamse Reddingsbrigade, toezicht op het water. Gastheren en gastvrouwen staan op het Amstelveld om fietsers de weg naar de fietsenstalling te wijzen. Ook achter de schermen wordt hard gewerkt. De meldkamer zorgt ervoor dat meldingen die binnenkomen via 14 020 worden doorgezet en dat handhavers op straat hun werk veilig kunnen doen. Speciaal voor de Pride dragen alle handhavers een regenboogepaulet”, aldus de Gemeente Amsterdam.

2/8

“Ze hadden ons er ook niet in mogen laten varen”

“Heeft u een boot die langer is dan 10 meter? Verplaats uw boot dan naar een andere gracht. De organisatie van Pride Amsterdam heeft een beperkt aantal boten van langer dan 10 meter toestemming gegeven om langs de route te liggen. Let op: op donderdag 2 en vrijdag 3 augustus slepen we alle andere boten langer dan 10 meter direct weg. Verplaats uw boot dus op tijd. U voorkomt zo veel ongemak en onkosten voor het wegslepen”, aldus Waternet op hun website. Ook staan er borden langs de grachten waar op gewaarschuwd wordt.

Canal Parade 2018
Opstopping op de Prinsengracht. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Toch was de boodschap niet bij iedereen aangekomen op de Prinsengracht. Een boot die al aan de kabel zat en werd afgevoerd kon nog net gered worden door de eigenaar en ook de andere eigenaren kwamen er met een reprimande vanaf.

Canal Parade 2018
Een (bijna) gedupeerde. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

“Ze hadden ons er ook niet in mogen laten varen” was het commentaar op het optreden van politie en waternet.

Na lang wachten kon iedereen weer gaan varen. Zaterdag start de Canal Parade om 12:30 uur en duurt tot 17:00 uur. De route vertrekt vanaf het Oosterdok en gaat via de Nieuwe Herengracht, Amstel, Prinsengracht en Westerdok.

vrijetijdamsterdam.nl

 

1/8

De NS heeft op twitter aangekondigd zaterdag met extra lange treinen te reiden in verband met de Canal Parade in de stad. “Pride Amsterdam, met op zaterdag 4 augustus de Botenparade. Speciaal voor alle #Heroes rijden we extra lange treinen”, aldus NS online op Twitter.

——————————————————————————————————

Canal Parade 2018

Oosterdok – Nieuwe Herengracht – Amstel – Prinsengracht – Westerdok.

De Paradeboten verzamelen zich vanaf 11:00 uur in het Oosterdok en nemen positie in hun startbox. De boten varen door de Prinsengracht omdat daar de laagste brug het hoogste is van alle grachten (2,25 meter) en de route daarmee het langste is, namelijk 5,6 kilometer. In het Westerdok dienen alle passagiers af te stappen aangezien de boten onder geen beding met passagiers het IJ op mogen varen.

Samenstelling Parade

De parade bestaat uit 80 deelnemers met een maximale afmeting van 20×4,5m voor boten met eigen aandrijving en 38×4,5m voor trek/duw combinaties. Uit alle concepten die organisaties en bedrijven voor 1 februari 2018 konden inzenden heeft onze ballotage commissie de mooiste en meest aansprekende uitgekozen.

Deelnemers

De parade kent verschillende soorten deelnemers, van kleine lokale LHBT stichtingen, landelijke LHBT belangen verenigingen, gay-horeca, roze netwerken van multinationals en banken, roze overheidsinstellingen, politieke partijen, ministeries tot (media) bedrijven die de emancipatie strijd van de LHBT community ondersteunen. Zie hier een overzicht van alle deelnemers in 2018 en lees wat hun boodschap is en waarom ze meedoen. Deelnemers 2018

Interviews deelnemers Canal Parade 2018

Vrije Tijd Amsterdam interviewde in aanloop naar de Canal Parade een aantal deelnemers die meevaren. We interviewden onder andere de Iraanse boot, Spijkerbar, Eredivisie Zaalvoetbal vrouwen en de GroenLinks Turkije boot.

Supportcard 2018 by Rabobank

Onder het motto ‘Growing a better world together’ stelt de Rabobank dit jaar haar plek in de botenparade ter beschikking aan Stichting Meer Dan Gewensten wil daarmee haar maatschappelijke betrokkenheid op een andere manier tonen. De Rabobank heeft de kosten van inschrijving voor haar rekening genomen en ondersteunt zij de ‘support card-deelnemer’ ook nog eens met een bedrag van € 7500,-

Flyboarders

Ook dit jaar zal het flyboardteam onder leiding van Bo Krook enthousiast de bezoekers langs de route opwarmen met een spectaculaire show. De Flyboarders varen 10 minuten voor de eerste boot uit en worden aangedreven door twee jetski’s. Door hun optreden in onze parade staat het wereld record langst flight nu al jaren op hun naam.

Bezoekers op de kade

Om ruimte te creëren voor de vele bezoekers op de kade zal deze autovrij gemaakt worden en zal er een parkeerverbod gelden op zaterdag 4 augustus van 00:00 tot 23:59 uur. Bewoners met een parkeervergunning worden door de gemeente in de gelegenheid gesteld hun auto ergens anders (binnen) te parkeren.

Mindervalide bezoekers

Ook aan de mindervalide bezoeker is gedacht en hebben wij een veilige omgeving gecreëerd waar men niet bang hoeft te zijn om met rolstoel en al in het water te belanden. Ter hoogte van de Prinsengracht 436 zetten wij een stuk kade af en plaatsen daar een EHBO post en mindervalide toilet. Om te weten met hoeveel rolstoelers we rekening moeten houden en hoeveel meter kade daarvoor afgezet moet worden vragen we mensen zich vooraf aan te melden via [email protected]. Elke rolstoeler mag zich laten vergezellen door een begeleider.

Bezoekers op het water

Kom je met de boot naar de Pride en ga je gezellig met familie of vrienden langs de kant liggen dan kan dat met een boot van maximaal 10 meter. Grotere boten mogen niet aanmeren en zullen indien zij stiekem toch een plek hebben weten in te nemen door de waterpolitie gesommeerd te vertrekken. Hiermee wordt voorkomen dat (commerciële) partijen die geen bijdrage leveren aan de organisatie van onze Pride hun eigen feestje gaan vieren op ons evenement en daarmee ook nog eens de meeste overlast bezorgen.

Gereserveerde ligplaatsen

Dit jaar hebben we een pilot en mogen we voor boten ligplaatsen langs de route reserveren.Tegen betaling van €450 kunnen wij voor boten tot maximaal 10 meter een ligplaats reserveren. Bedrijven met boten van deze afmeting kunnen tegen betaling van €750 extra ook duidelijk zichtbaar hun naam en/of logo voeren. Een legale reclame boot met lengte van 10 meter met gereserveerde ligplaats kost daarmee €1200. Deze inkomsten hebben we nodig om de oplopende kosten van de botenparade te kunnen blijven betalen.

Pride Business Club

Voor de leden van onze Pride Business Club hebben we een aantal ligplaatsen kunnen krijgen voor boten met een afmeting van maximaal 20 meter. De Pride Business Club is een netwerk van professionals die diversiteit en emancipatie van LHBT’s belangrijk vinden en ons vanuit maatschappelijke betrokkenheid financieel, inhoudelijk en/of creatief ondersteunen. Ook lid worden kijken op www.pridebusinessclub.nl

Toiletten

Op de route bevinden zich vele horeca gelegenheden waar men het toilet kan gebruiken. Daarnaast plaatsen we ook nog veel plaskruizen, dixies en toiletwagens. Echter met het grote aantal bezoekers en de lengte van de route kunnen we niet voorkomen dat men toch even een paar meter moet lopen en/of in de rij moet staan. We vragen om uw begrip. Het tegen gaan van wildplassen is dit jaar een prioriteit van de handhaving en zal worden beboet met €140. Zie hier in googlemaps waar we samen met de gemeente allemaal extra toiletvoorziening plaatsen

Catering

Langs de route hebben we op een aantal punten bars vergund waar bier, wijn en fris te koop is en snackwagens met hamburgers, patat, hotdogs, saté of een broodje beenham. De pachters maken het mede mogelijk dat wij een botenparade kunnen organiseren. Wij hopen dat u zich dat realiseert en zoveel mogelijk uw drankje en hapje bij hen zult afnemen.

Afval

Een paar honderd duizend bezoekers kan voor een behoorlijke spoor vuil en afval zorgen. Wij verzoeken u ons te helpen deze te minimaliseren door uw vuilnis in een van de honderden afvalcontainers te gooien die we speciaal voor u langs de route hebben geplaatst.


13/6

PERSBERICHT Amsterdam, 13 juni 2018

Jury: Floortje Dessing, Gerard Spong, Henny Huisman, Andrea van Pol, Cornald Maas Jury beroemde Botenparade Pride Amsterdam 2018 vol prominenten

De jury van de wereldberoemde botenparade van Pride Amsterdam 2018 is weer compleet en bestaat ook dit jaar weer uit talloze prominenten die deze zware en leuke taak op zich willen nemen. Onder leiding van tv-presentator Cornald Maas zijn de juryleden van dit jaar: Floortje Dessing, Gerard Spong, Henny Huisman, Andrea van Pol en Cornald Maas. Dit heeft de organisatie van Pride Amsterdam 2018 op 13 juni middels een persbericht bekend gemaakt.

“Jureren is niet eenvoudig. Het is immers de presentatie die de mensen aan de kant moet ‘raken’, maar het is de inhoud die bij het negen dagen durende festival centraal staat. Thema van Pride Amsterdam is dit jaar ‘Heroes’. De jury, zichtbaar aan het werk op de VIP-tribune ter hoogte van de sluizen op de Amstel, beoordeelt de boten op basis van drie hoofdcriteria. “Wie verbeeldt het thema van dit jaar het beste? Welke boot heeft de beste uitvoering en welke deelnemers steken hun nek uit en schudden ons wakker met een maatschappelijk thema? Ofwel: thematische boten die ‘hun nek uitsteken’, hebben net zoveel kans als een mooi uitgevoerde boot”, aldus juryvoorzitter Cornald Maas. “Het is weer een pracht jury geworden. Het zijn juryleden die zeer uitgesproken en betrokken zijn.” Ook het publiek kan tijdens de Pride – via de Pride-app – zelf stemmen op hun favoriete boot. 

 De botenparade is het hoogtepunt van Pride Amsterdam. Ook dit jaar zullen weer tachtig boten met een inhoudelijke boodschap door de grachten varen. Dit jaar vooral aandacht voor de mensenrechten in de wereld. De boten van onder andere Amnesty International, Greenpeace en het College voor de rechten van de Mens zijn dit jaar dan ook door de Pride-organisatie uitgeroepen tot ‘parels van de parade.’ Andere bijzondere boten zijn de Iraanse boot. Afgelopen jaar waren er vlak na de start problemen met hun boot en kon die niet verder varen. Directeur Lucien Spee van de stichting Amsterdam Gay Pride. “Gelukkig varen ze dit jaar weer mee. Het is een belangrijke boot. Immers, in Iran riskeren homo’s marteling en de doodstraf. Het is dus erg moedig en belangrijk dat deze boot meevaart door de Amsterdamse grachten.” 

 Verder is er een New York-boot te zien. Volgend jaar (2019) wordt in New York ‘World Pride’ georganiseerd en worden de helden van de zogenoemde ‘Stonewall-rellen’ herdacht. Het is dan precies 50 jaar geleden dat deze uitbraken. Deze rellen waren het startsein van demonstraties wereldwijd en kreeg de naam Pride als antoniem van het woord Shame. Een term dat veel LHBT’ers tot dan toe naar hun hoofd geworpen kregen. Ook vaart er een boot uit Twente mee. Hun boodschap “Jezelf kunnen zijn op school en universiteit? Kom naar de innovatieve hightech regio Twente!” werd twee weken geleden actueler en noodzakelijker dan ooit, toen basisschool de Anninksschool in Hengelo negatief in het landelijke nieuws kwam. De schooldirectie besloot namelijk om geen homo-rollen toe te laten in de eindmusical van school. De directeur was bang dat een leerling, die Jehovah’s getuige is, anders niet mee zou doen. Het waren de leerlingen zelf die de homorollen in de musical wilde hebben. De schooldirectie heeft inmiddels aangegeven verkeerd gehandeld te hebben. Om iets negatiefs tot iets positiefs om te buigen, is de school door de organisatie van de Twenteboot uitgenodigd om mee te varen, om te laten zien dat Twente een innovatieve regio is waar je veilig kan studeren of naar school kan gaan.

 De stichting ‘Meer dan gewenst’ vaart ook mee en heeft de eerste ‘Support Card 2018’ gekregen van de Rabobank. Een nieuw initiatief van de Rabobank en Pride Amsterdam. Onder het motto ‘Growing a better world together’ stelt de Rabobank dit jaar haar plek in de botenparade ter beschikking en wil daarmee haar maatschappelijke betrokkenheid eens op een andere manier tonen. De plek van de bank wordt ter beschikking gesteld aan een vereniging of stichting die zich inzet voor een betere leefwereld voor LHBTI’s en die zonder een belangrijke financiële partner niet zouden kunnen deelnemen aan de botenparade.

 Pride Amsterdam Pride Amsterdam wordt van 28 juli tot en met 5 augustus 2018 gehouden. Met het festival wordt blijvend aandacht gevraagd voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkwaardigheid van LHBTI’s in het bijzonder, waar ook ter wereld. Pride is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van LHBTI’s. Pride Amsterdam biedt met haar partners een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport”, is te lezen in het bericht van Pride Amsterdam.


11/2

Mensenrechten staan wereldwijd onder druk, Pride-organisatie schrikt van geweld en haat Botenparade Pride Amsterdam 2018 legt nadruk op mensenrechten

De organisatie van Pride Amsterdam wil dit jaar met de traditionele botenparade vooral aandacht vragen voor de mensenrechten in de wereld. De boten van onder andere Amnesty International, Greenpeace en het College van de Mensenrechten zijn dit jaar dan ook door de organisatie uitgeroepen tot ‘parels van de parade.’ De stichting ‘Meer dan gewenst’ heeft de eerste ‘Support Card 2018’ gekregen van de Rabobank. Thema van de Pride is ‘Heroes’. Dat heeft Pride Amsterdam 11 februari kenbaar gemaakt.

“Pride Amsterdam is een negen dagen durend ‘festival met inhoud’. Elk jaar staan honderdduizenden mensen langs de grachten, om te genieten van de traditionele botenparade. Echter, de organisatie van de Pride is dit jaar ‘somber’ als er gekeken wordt naar allerlei ontwikkelingen in de wereld. “Ons festival is namelijk een platform waar alles samenkomt”, vertelt directeur Lucien Spee van de stichting Amsterdam Gay Pride. “En dat is te merken. Elk jaar worden we weer geconfronteerd met allerlei vreselijke verhalen uit de hele wereld. Schendingen van mensenrechten, geweld tegen LHBTI’s, afnemende acceptatie in eigen land, vooroordelen en ongepaste grappen. Bij het organiseren van de Pride komt dit allemaal samen. Het lijkt helaas elk jaar erger te worden. Frustrerend, maar het geeft ook veel energie om door te gaan met wat we doen.”

Thema 2018 Het thema van de aankomende Pride is: ‘Heroes’. “Iedereen kent wel iemand die de helden status verdient. Door wat diegene vertelt, gedaan heeft of juist niet. Denk aan mensen die het voortouw nemen, ergens voor staan en dit ook in het openbaar uitdragen. Het gaat om mensen, al dan niet LHBTI’s, die zich inzetten voor mensenrechten in het algemeen en/of onze community in het bijzonder.” Daarnaast zal de Pride-organisatie dit jaar ook flink aandacht besteden aan sport. “Tijdens de komende Pride is het namelijk precies 20 jaar geleden dat onder het motto “Friendship through Culture and Sports” de Gay Games in Amsterdam plaatsvonden. Spee: “Tijd om de balans op te maken en te kijken naar wat we in die tijd hebben bereikt. Hoe staat het met onze emancipatie in het algemeen en met die van LHBTI’s in de sport in het bijzonder? Wij gaan uiteraard ook sporthelden in het zonnetje gaan zetten die hun seksuele geaardheid niet onder stoelen of banken hebben gestoken en daarmee een belangrijke functie als rolmodel vervullen.”

Ballotagecommissie Botenparade De ballotagecommissie die bepaalt welke 80 boten er mee mogen varen, had ook dit jaar weer een moeilijke taak. “De meeste inzendingen hebben op een creatieve wijze invulling gegeven aan het thema van dit jaar: ‘Heroes’”, vertelt voorzitter Frits Huffnagel van de stichting Amsterdam Gay Pride. “Ook zal in de Botenparade worden verwezen naar de Gay Games, die twintig jaar geleden in Amsterdam werden gehouden. En de ontwikkelingen in de wereld krijgen een stevige plek, want er is nog genoeg om voor te vechten. De ballotagecommissie miste wel een beetje aandacht voor actuele ontwikkelingen in Nederland. Daarom houden we een plek vrij voor een boot die daar aandacht voor zal vragen.”

De voorzitter van Pride Amsterdam wijst er op dat de organisatie enorm trots is dat er weer zichtbaar negen dagen lang Pride mag worden gevierd. “We beginnen met de Pridewalk, vieren feest op de Dam en ruim een week lang zijn er tientallen inhoudelijke activiteiten. De Botenparade van Pride Amsterdam is voor de meesten het hoogtepunt en echt uniek. Niet alleen organisaties met een duidelijk roze gehalte varen mee, ook Politie en Defensie in uniform. En bedrijven laten weten dat LHBTI’s bij hun welkom zijn. Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is lang niet overal in de wereld zo. Dat mogen we in Nederland niet vergeten.”

Mensenrechten-boten De wereldwijde cijfers liegen er dan ook niet om. Slechts 25% van alle landen ter wereld erkennen en beschermen LHBT’s. Er zijn 72 landen waar homoseksualiteit strafbaar is en in 22 landen zijn wetten tegen het ‘promoten’ van homoseksualiteit. In maar liefst 25 landen worden LHBT-organisaties actief tegengewerkt. Directeur Spee: “Bovendien wordt het volgens Amnesty International steeds gevaarlijker om op te komen voor mensenrechten. Meer dan ooit krijgen mensenrechten-verdedigers te maken met intimidatie, geweld en gevangenisstraf. En elk jaar worden meer verdedigers vermoord. De boot van Amnesty waarschuwt hier voor. Ook de ruimte voor ‘homorechten’-verdedigers wordt steeds kleiner door repressieve wetgeving, geweld en criminalisering. Ik ben blij dat Amnesty International dit jaar meevaart en hier aandacht voor vraagt.”

Bijzonder is dat het College voor de Rechten van de Mens ook meevaart. “Dat zegt nogal iets”, vertelt Spee. “Ze varen niet zo maar mee en hebben een belangrijke boodschap te vertellen. Met hun boot willen ze benadrukken dat ‘jezelf kunnen zijn’ een mensenrecht is. Het College voor de Rechten van de Mens pleit voor gelijke rechten voor iedereen, waar ook ter wereld. Mensenrechten zijn er om mensen te beschermen tegen de macht van de staat en moeten ervoor zorgen dat iedereen kan leven in menselijke waardigheid. Het is de eerste keer dat het College voor de Rechten van de Mens meevaart.”

Ook Greenpeace vraagt aandacht voor de mensenrechten in de wereld. “Voor hen gaat de rechtvaardigheid voor het milieu, hand in hand met mensenrechten en rechtvaardigheid voor ons allemaal. Hun boodschap luidt dan ook: Greenpeace celebrates all colors of the rainbow!”, vertelt Spee. “Zo’n activistisch en belangrijke organisatie als deelnemer aan de Pride is bijzonder. Met hun communicatie-kracht, komt onze boodschap waar ook ter wereld goed over. Dat hebben we nodig. En dat begint dus al bij ons in de gracht, waar zij zich willen gaan laten horen voor hen die strijden voor de emancipatie van mensen met een non-cisgender identiteit en het recht om te trouwen met degene van wie je houdt.”

Andere bijzondere boten zijn: Iraanse boot Ook dit jaar doet de Iraanse boot weer mee. Afgelopen jaar werd hun boot voortijdig uit de parade gehaald omdat de schipper, vanwege het aantal personen aan boord – de veiligheid niet kon garanderen. Spee: “Dat was een terechte beslissing, veiligheid gaat immers voor alles, maar het was tegelijkertijd ook een heel vervelend besluit. In Iran riskeren homo’s marteling en de doodstraf. Het is dus erg moedig en belangrijk dat deze boot meevaart door de Amsterdamse grachten. We hebben hen dan ook meteen een zogenoemde ‘wildcard’ gegeven, zodat ze er dit jaar zeker bij kunnen zijn. De situatie van de LHBT-gemeenschap is in Iran dusdanig schrijnend dat veel mensen genoodzaakt zijn te vluchten. Homoseksualiteit is verboden en er staan straffen op als gevangenschap, mishandeling (zweepslagen). Daarnaast wordt in Iran de doodstraf voor homoseksualiteit uitgevoerd.”

New York-boot Volgend jaar (2019) wordt in New York ‘World Pride’ georganiseerd en worden de helden van de zogenoemde ‘Stonewall-rellen’ herdacht. Het is dan precies 50 jaar geleden dat deze uitbraken. Deze rellen vormen het begin van de homo-emancipatie. Amsterdam en New York hebben op allerlei gebieden innige banden. Reden genoeg voor ‘Nieuw Amsterdam’ dit jaar mee te varen. De organisatie is in handen van de New York Tourist Board en Amsterdam Marketing.

Support Card 2018 De stichting ‘Meer dan gewenst’ heeft de eerste Support Card 2018 gekregen. Een nieuw initiatief van de Rabobank en Pride Amsterdam. Onder het motto ‘Growing a better world together’ stelt de Rabobank dit jaar haar plek in de botenparade ter beschikking en wil daarmee haar maatschappelijke betrokkenheid eens op een andere manier tonen. De plek van de bank wordt ter beschikking gesteld aan een vereniging of stichting die zich inzet voor een betere leefwereld voor LHBTI’s en die zonder een belangrijke financiële partner niet zouden kunnen deelnemen aan de botenparade.

In totaal kwamen zes organisaties in aanmerking, met als definitieve winnaar ‘Meer dan gewenst’. De toewijzing van de Support Card 2018 is in overleg met het LHBT-medewerkersnetwerk van de Rabobank, Rainbow gedaan. Spee: “De Rabobank neemt de kosten van inschrijving voor haar rekening en gezamenlijk ondersteunen we de ‘support card-deelnemer’ ook nog eens met een bedrag van € 7500,-. Daarnaast wordt ook een coach ter beschikking gesteld die ondersteuning biedt.” De stichting ‘Meer dan gewenst’ vraagt aandacht voor LHBT’s met kinderwens en meervoudig ouderschap. In 2018 zullen een aantal belangrijke wetten hieromtrent in de Tweede Kamer behandeld gaan worden.

Over Pride Amsterdam Pride Amsterdam wordt dit jaar van 28 juli tot 5 augustus 2018 gehouden. De botenparade is 4 augustus. Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival bij te wonen. Pride is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van LHBTI’s. Pride Amsterdam biedt een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport. Het doel van Stichting Amsterdam Gay Pride is om aandacht te blijven vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBTI’s in het bijzonder”, is te lezen in het bericht van Pride Amsterdam.


VIDEO’S CANAL PARADE 2017

Nog geen abonnee op ons YouTube kanaal? Zonde. Blijf op de hoogte van leuke dingen in de stad en abonneer je. Het is gratis.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam