CANAL PARADE 2018: EREDIVISIE VROUWEN ZAALVOETBAL BOOT

CANAL PARADE 2018: EREDIVISIE VROUWEN ZAALVOETBAL BOOT

VTA interviewde de voorbije weken een aantal boten die deelnemen aan de Canal Parade tijdens Pride Amsterdam 2018 op zoek naar het verhaal achter de deelname. Vandaag het interview met Karin Beverwijk, één van de stuwende krachten van het Amsterdamse Eredivisie zaalvoetbalteam OS Lusitanos en boot organisator voor de Canal Parade 2018 namens de Eredivisie Vrouwen Zaalvoetbal.

Heeft er een Eredivisie Vrouwen Zaalvoetbal boot eerder meegevaren tijdens de Canal Parade?

Nee dit is de eerste keer dat wij meevaren. We hebben het ook niet eerder geprobeerd. Dit jaar start de Eredivisie Vrouwen Zaalvoetbal voor het eerst met een overkoepelende CV. Hierin worden alle belangen van alle clubs behartigd. Om deze stap te vieren vonden wij het wel een leuk idee om nog meer aandacht te vragen voor vrouwen voetbal in het algemeen. En zo kwamen wij op het idee om ons in te schrijven.

Wat heeft volgens jullie de doorslag gegeven dat er dit jaar mee gevaren mag worden?

Vrouwenvoetbal is op dit moment heel erg onder de aandacht. De mannen selectie gaat iets minder en de vrouwen doen het juist wat beter. Dat is denk ik een grote factor geweest in het feit dat wij mee mogen varen. Daarnaast zijn wij één van de weinige vrouwen boten. En ook één van de weinige sportboten. Dus ook dat zal meegeteld hebben.

Hoe is het gesteld met de acceptatie van LHBTI’s binnen het Eredivisie Vrouwen Zaalvoetbal?

De vrouwen zaalvoetbalgemeenschap is een vrije en open omgeving waar iedereen zichzelf kan en mag zijn. Bij ons voelt iedereen zicht prettig, wie je ook bent en wat je ook voelt. Er heerst een open cultuur.

Komen vrouwen uit de Eredivisie Vrouwen Zaalvoetbal wel uit voor hun geaardheid?

Ja. Het is niet zo zeer dat ze hun moment pakken om het wereldkundig te maken. Maar ze hebben gewoon een relatie met een vrouw. En dat wordt hetzelfde gezien als met een man. Dan hoef je ook geen tekst en uitleg te geven over je keuze. Dus de vrouwen gaan er volwassen mee om.

Met hoeveel mensen staan jullie op de boot? En hoe wordt er bepaald wie er mee mogen varen? Is daar een selectieprocedure voor of is dat niet nodig?

Wij hebben een boot voor 100 personen. De organisatie valt in handen van drie verenigingen, landskampioen zvv Pernis, Reiger Boys uit Heerhugowaard en Os Lusitanos uit Amsterdam. Deze drie clubs hebben alle andere verenigingen en de KNVB uitgenodigd om hier aan mee te doen. Er staan dus speelsters, coaches en vrijwilligers van verschillende clubs op de boot. En de KNVB willen wij hier bij betrekken omdat het als één van de weinige sportbonden actief mee werkt aan een beter sportklimaat voor LHBT+ sporters. De gesprekken hierover lopen nog. Nadat we alle clubs uit de Eredivisie hadden benaderd, was het tijd om teams te benaderen uit de lagere klassen. Tevens hebben we een aantal veldvoetbal speelsters benaderd. We hopen een mooie mix op de boot te hebben. En blijven er nog plaatsen over dan gaan we die verdelen onder voetbalfans.

Hoe komt jullie boot eruit te zien? Hoe gaat het uiteindelijke resultaat tot stand komen?

Het thema is super heroes. Wij zullen allen gekleed gaan in een superheldenpak. Een cape met daarop onze verenigingslogo´s. De boot wordt versiert met heel veel ballen en een groot doel met keeper. De kleuren zijn wit in combinatie met rood. Rond de boot hangt een banner met afbeeldingen van het sport tenue van de drie organiserende sportclubs.

Vinden jullie het belangrijk dat PRIDE Amsterdam georganiseerd wordt en waarom? Het is tenslotte alweer 2018…..

Ja. In Nederland zijn een aantal zaken goed geregeld voor de LHBTQ+ gemeenschap. Maar in het dagelijks leven hebben veel mensen uit deze gemeenschap toch nog steeds hinder van allerlei zaken, zoals geweld en niet geaccepteerd worden. En wereldwijd is dat nog vele malen erger. Pride blijft dus nog nodig om iedereen er van bewust te maken dat het ok is wie je bent.

Hoe is het eigenlijk tot stand gekomen dat Eredivisie Vrouwen Zaalvoetbal op een gegeven moment dacht. “HEY, WIJ WILLEN HOE DAN OOK MEEVAREN TIJDENS DE CANAL PARADE!” Wat is daar aan vooraf gegaan?

De kans deed zich voor en toen ik het besprak met de andere organiserende verenigingen, was het enthousiasme enorm hoog. We zijn er direct voor gegaan. Ik had inmiddels wat contacten opgedaan en informatie ingewonnen. En toen besloten wij een poging te wagen om ingeloot te worden. We kijken enorm uit naar de Canal Parade. Voor een aantal van ons echt een activiteit die hoog op de bucketlist staat.

Welke clubs varen er mee op de boot?

De clubs die het organiseren zijn zvv Pernis uit Schiedam. Reiger Boys uit Heerhugowaard en Os Lusitanos uit Amsterdam. FC Gelre uit Welh heeft een aantal speelsters op de boot net als de Drachtster Boys uit Drachten. De inschrijving loopt nog dus wie weet welke clubs nog mee zullen varen.

Willen jullie zelf nog iets kwijt?

Aan alle voetbalsters die dromen van een mooie voetbalcarrière, denk eens aan zaalvoetbal! Kijk wat er gebeurd op dat gebied. Er is inmiddels een jeugd competitie, een jong oranje team, een landelijke competitie en een nationaal team.

Verder hopen dat wij door mee te varen een positief signaal af te kunnen geven aan iedereen. Het maakt niet uit wie je bent en wie je leuk vindt. In het vrouwen zaal voetbal is er altijd plek voor jou. Je hoeft je niet anders voor te doen. In onze ogen ben je al een SUPER HERO!

Vrije Tijd Amsterdam bedankt Karin namens de boot van de Eredivisie Vrouwen Zaalvoetbal voor de antwoorden en wenst ze veel plezier toe op 4 augustus.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

PS Onze eerdere interviews met deelnemers aan de Canal Parade 2018 leest u op onze pagina algemeen.