De échte Pride startte zaterdagavond op het Museumplein
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Geen exclusieve luxueuze feestjes, vip area’s vol met flessen champagne, in het roze gehesen hetero mannen die kijken naar voorbij varende commerciële boten en géén ons kent ons politiek. Wél een enorme hoeveelheid aan black queers, transgenders en sympathisanten, die zaterdagavond aanwezig waren tijdens het ‘Black Pride NL Protest against Anti Black Queer & Trans Violence’, op het Museumplein in Amsterdam. Na de wereldwijde Black Lives Matter demonstraties, luidde de Black Queer and Trans Resistance NL met een demonstratie de allereerste Black Pride NL als onderdeel van Pride Amsterdam in. En hoe…

Imponerende stoet

Terwijl de blikken van de aanwezigen gericht waren op het bescheiden podium klonk er vanachter op het Museumplein ineens tromgeroffel. Wat volgde was een imponerende stoet van in het wit geklede mensen die vier witte doodskisten richting het podium tilden. Rondom de kisten liep een in het wit geklede menigte. Sommige met spandoek en andere met een trommel. De omstanders waren stil, muisstil en keken toe. Het zag er indrukwekkend uit.

YouTube

Met de mars werd stilgestaan bij de Black Queer & Trans voorouders die voorop zijn gegaan en soms zelfs zijn overleden in de strijd voor gelijkheid en voor de black queers en transgenders die de afgelopen jaren het leven lieten, puur omdat ze zijn wie ze zijn en houden van wie ze willen houden.

Foto: vrijetijdamsterdam.nl
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Krachtige toespraken

Na de stoet volgde er een aantal krachtige toespraken vanaf het podium en was er zelfs ruimte om te dansen. De opoffering en strijd van alle voorouders werden herdacht. Voorouders die alle historische Zwarte opstanden, revoluties en bevrijdingsbewegingen hebben geïnspireerd, geleid, er aan hebben deelgenomen en/of gesteund. “Black Queer & Trans individuen zijn altijd en zullen altijd onderdeel zijn van de strijd tegen het imperialistische, wit suprematische, kapitalistische, validistische, cis-heteroseksistische patriarchaat”, aldus de organisatie.

Demonstratie redenen

Vooraf werd er door de organisatie aangegeven dat hun politiek complex en meervoudig is. Dat er wordt gedemonstreerd voor het vervolgen van bedrijven en uitzendbureaus die discrimineren op ras, nationaliteit en (vermeende) religieuze achtergrond. Het eisen van anti-racistische, anti-bias, anti-sexisme, anti-validisme en LHBTQI+-gevoeligheidstrainingen voor alle aanbieders van en verzorgers in de geestelijke gezondheidszorg. De dekolonisering van het Nederlandse onderwijs, waaronder het opnemen van LHBTQI+-geschiedenis in curricula. Volledige en gelijke toegang tot (daklozen)opvang voor LHBTQI+ mensen, in het bijzonder trans vrouwen en femmes die het slachtoffer van huiselijk of partnergeweld zijn.

Foto: vrijetijdamsterdam.nl
Foto: vrijetijdamsterdam.nl
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Einde opsluiting en deportatie migranten

Verder stond de demonstratie voor een einde aan de opsluiting en deportatie van migranten. Beschikbaarheid van veilige asielzoekerscentra voor LHBTQI+ migranten. Verwerping van de Wet Regulering Sekswerk. De retro-actieve en onmiddellijke uitbreiding van Covid-19 tegemoetkomingen naar sekswerkers en kunstenaars. Volledige en gelijke arbeidsrechten en toegang tot het sociale vangnet voor (ZZP) sekswerkers. Ophoging van het minimumloon naar minimaal 14 euro. Intrekken van de participatiewet, en het terugbrengen van onvoorwaardelijke sociale bijstand voor iedereen die het nodig heeft.

Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Demilitarisering van politie en BOA’s

Ophoging van de maandelijkse sociale bijstand naar minimaal 1500 euro per maand. Demilitarisering van politie en BOA’s. Deprivatisering van gezondheidszorg en meer investeringen in toegankelijke geestelijke gezondheidszorg van hoge kwaliteit voor arme en gemarginaliseerde communities en individuen. Meer sociale woningbouw. Meer institutionele solidariteit. Minder vermogensongelijkheid en minder overheidssurveillance en onderdrukking van communities van kleur.

Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Veiligheid

De demonstranten werden vriendelijk verzocht om 1,5 meter afstand te houden. Zij hielden zich hieraan. Er werd vooraf geadviseerd om gezichtsmaskers en wegwerphandschoenen te dragen, je handen met zeep en/of desinfectiemiddelen te wassen.

Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Rolstoeltoegankelijk

Vooraf was ruimte vrij gemaakt voor mensen in een rolstoel en mensen die slecht ter been zijn. Het evenement kon op afstand gevolgd worden via een livestream. Voor doven en slechthorenden was een tolk aanwezig zijn.

Foto: vrijetijdamsterdam.nl
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Pride Amsterdam

Pride Amsterdam vindt plaats van 25 juli tot en met 2 augustus. In ons Pride Amsterdam blog lees je welke activiteiten er nog meer te beleven zijn.