Voorbeschouwing Utrecht Canal Pride 2020
Foto: © Utrecht Pride

Op zaterdag 6 juni vindt in de domstad de Utrecht Canal Pride 2020 plaats. Tijdens deze dag is de Utrechtse Oudegracht allereerst het decor van de botenparade met organisaties die zich inzetten voor de LHBTI+ gemeenschap. Nadat de LHBTI+ boten door de grachten zijn gevaren zal het feest op meerdere plekken in Utrecht losbarsten. Vrije Tijd Amsterdam blikte vooruit met Robbert Kalff , die als één van de organisatoren nauw betrokken is bij het regenboog event, dat steeds meer bezoekers naar Utrecht weet te trekken.

Vorig jaar hebben we ook een interview gedaan. Destijds gaf de organisatie van de Utrecht Canal Pride aan dat LHBTI-ers nog steeds worden nageroepen op straat en in vervelende situaties terechtkomen, puur vanwege wie ze zijn. Zichtbaarheid tijdens de Utrecht Canal Pride zou bijdragen aan de acceptatie en normalisatie van LHBTI-ers. We zijn nu een jaar verder. Zijn er veel dingen verbeterd?

Dat is natuurlijk moeilijk meetbaar, elk incident of nare ervaring brengt het gevoel van onveiligheid naar boven. De een haalt zijn schouders ervoor op en een ander krijgt er nachtmerries van. Over het algemeen lijkt de stemming in de stad mede door Pride Utrecht verbeterd. Ik gebruik graag het woord ‘klimaatscheppend’. Doordat inmiddels een heel groot deel van de stad mee doet, kan je echt niet meer om ons, en alle organisaties die zich laten zien op die dag, heen. Door de zichtbaarheid ontstaat er een soort normalisering en dat maakt dat ‘we’ minder bedreigend worden ervaren.

Er waren maar liefst 89 organisaties die zich hadden ingeschreven voor de botentocht door het Utrechtse water. Uiteindelijk konden er 50 boten blij gemaakt worden met het nieuws dat ze mee mogen varen op 6 juni aanstaande. Hoe is de selectieprocedure verlopen?

Het bestuur heeft een onafhankelijke adviescommissie in het leven geroepen. Elk jaar van wisselende en diverse samenstelling. Die gaan als eerste door de inschrijvingen heen en geven dan advies over of zij het wel of niet zien zitten om zo een boot door de grachten te sturen. De commissie neemt onze statuten en doelstellingen als leidraad. Het bestuur heeft de eindbeslissing. We nemen onze doelen serieus. We zijn in het leven geroepen om zo veel mogelijk organisaties die van huis uit lhbti+ georganiseerd zijn, het mooiste podium van Utrecht te geven ’De Oudegracht’.

Waar zijn dit jaar de straatfeesten?

Op dezelfde locaties als vorig jaar eigenlijk, Het Jacobskerkhof (door RUBBER). De Sint Jacobsstraat direct daar aan vast (Door stichting PANN) en bij Roost aan de Singel (eindpunt van de boten). Café Kalff doet nog een duit in het zakje voor de deur van het café.

Tijdens de Pride Amsterdam waren ondanks de mooie momenten ook enkele pijnlijke momenten en incidenten waarbij LHBTI-ers agressief en beledigend werden behandeld door mensen die de waarde van diversiteit niet lijken te zien en niet willen accepteren dat je in Amsterdam kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Waren er tijdens de Utrecht Canal Pride pijnlijke momenten en incidenten?

Zonder ons zelf nou op de borst te kloppen is er zo goed als geen incident geweest. Aan het eind van de straatfeesten waren er nul aanhoudingen. Zal niet zo zijn dat helemaal niemand iets onaardigs heeft meegemaakt maar daar is ons in ieder geval niets van bekend.

Hoe kijken jullie als organisatie in het algemeen terug op de Utrecht Canal Pride 2019?

Eerlijk is eerlijk met gepaste trots, dat we in 3 jaar tijd bijna 2 x zijn verdubbeld is natuurlijk fantastisch. Elk jaar komen we dichter bij het ideaal plaatje maar er blijft altijd wat te wensen over. Het is zaak om te blijven streven naar beter. Niet perse groter maar vooral beter.

Welke feesten vinden er ’s avonds en ’s nachts plaats?

Op vrijdagavond is al een feest van MEIJT in de Winkel van Sinkel. Voor de zaterdag is nog niet het hele nachtprogramma bekend. Wat wel zeker is zijn natuurlijk de bekende cafés en de Pride versie van Rubber in Basis (hou fb en site in de gaten voor programma updates).

Worden er tijdens de Utrecht Canal Pride serieuze activiteiten georganiseerd?

Meer en meer zal Pride Utrecht aanleiding worden voor derden om zaken rondom de Canal Pride te organiseren. Echter is er twee weken later het Midzomergracht Festival, het festival bestaat al meer dan 20 jaar en heeft 10 dagen lang een zeer uitgebreid cultureel programma rondom lhbti+ thema’s. Deze tak van sport is dus al behoorlijk ingevuld in Utrecht.

Kan de organisatie van de Utrecht Canal Pride volmondig zeggen dat het een inclusieve Pride zal zijn?

100% is heel moeilijk te zeggen maar er wordt er heel hard aan gewerkt om daar volmondig ja op te kunnen antwoorden. We moeten als jonge tweede pride van Nederland heel goed onze kanalen open laten staan en leren van alle op en aanmerkingen die we krijgen.

Is het mogelijk om vijf bijzondere boten die mee zullen varen uit te lichten?

  • Games4diversety- https://gamesjam.wordpress.com/
  • Stitching Color Collective – https://www.facebook.com/coloredqollective/
  • Apostolisch Genootschap- Apostolisch Genootschap
  • Dutch PinkHockey diva’s (Lesbo hocky meiden)
  • GSA Cals College Nieuwegein – https://www.cals.nl
  • GSA Nuovo Scholengemeenschap – https://www.nuovo.eu

Nog iets toe te voegen?

Wat ons betreft een prachtige lijst van 50 deelnemers. Waarvan het overgrote deel non profit en/of ideëel is!

Vrije Tijd Amsterdam bedankt Robbert Kalff van de Utrecht Canal Pride voor de antwoorden. En, alhoewel het nog even duurt, wensen we de organisatie én natuurlijk alle deelnemers een geslaagde dag toe!

Interview door:

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Stichting RozeinWit: “Jonge LHBT+ artsen in opleiding horen zich veilig te voelen op de werkvloer”

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam